Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen is in mei met 33 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden.

Het is de grootste daling in één maand in de afgelopen 2 jaar, meldde Faillissementsdossier.nl maandag.

In totaal gingen in mei 829 bedrijven (inclusief eenmanszaken en vennootschappen onder firma) en instellingen (stichtingen en verenigingen) over de kop, tegen 1231 in mei 2013.

Faillissementsdossier.nl schrijft de daling toe aan het voorzichtige herstel van de economie in de laatste kwartalen van vorig jaar en het toenemende consumentenvertrouwen.

’20 procent minder faillissementen’

Met de daling in mei komt het aantal door de website op basis van cijfers van de rechtbanken geregistreerde faillissementen over de eerste vijf maanden uit op 4588. Dat is 20 procent minder ten opzichte van dezelfde periode in 2013. In veruit de meeste sectoren gingen minder bedrijven en instellingen op de fles, aldus Faillissementsdossier.

Anders dan in de voorgaande maanden daalde in mei ook het aantal faillissementen in de horeca. Het waren er 27, 50 procent minder dan in april.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vorige week donderdag al dat vooral hotels, restaurants en cafetaria's in de eerste drie maanden goede zaken deden als gevolg van het mooie weer. Dat leverde de hoogst gemeten groeicijfers op in een eerste kwartaal sinds 2006.

Meer transportbedrijven failliet

In de transportsector deed zich in mei ook een kentering voor, maar in tegenstelling tot de horeca pakte die negatief uit. Het aantal faillissementen steeg vorige maand in deze sector met 50 procent tot 48. Er gingen vooral meer koeriersbedrijven en pakketbezorgers onderuit.

In de bouw bleef het aantal bedrijven dat bankroet ging daarentegen dalen. In de eerste vijf maanden vielen er 509 om, bijna 40 procent minder dan in de overeenkomstige periode vorig jaar.

Faillissementsdossier werkt samen met Z24.nl aangaande faillissementsmeldingen op de site.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl