Je kunt van je eerste baan na je studie iets heel groots maken.

Maar… Het is het is ook belangrijk om de baan de zien als een educatieve ervaring. Niet als een now or never-achtige gebeurtenis.

Rachel Bitte, werkzaam bij recruiting software-bedrijf Jobvite, zegt dat het cruciaal is om de juiste houding te hebben.

“Wees open over wat je wilt leren en wat je wilt bijdragen in deze eerste kans”, zegt Bitt.

En die educatieve ervaring draait niet alleen om het aantrekken van nieuwe vaardigheden.

Bitte zegt dat je eerste baan een kans is om je eigen waarden en missie vast te stellen. Op deze manier kun je kijken of de rol, organisatie en het vakgebied past bij wat je graag wilt halen uit een baan.

Hieronder drie strategieën waarvan Bitte zegt dat ze je helpen bij het maximale halen uit je eerste baan:


1. Jaag niet het geld achterna

Foto: Getty/Dan Kitwood

Volgens Bitte is het begrijpelijk dat je de impuls voelt om op iedere baan in te springen waar je veel geld kunt verdienen. Zeker als je een studieschuld hebt.

"Ik kan me nog herinneren dat ik mijn eerste baan kreeg en niet echt genoeg geld had om mijn huur te betalen en mijn belastingen", zegt ze.

Hoe dan ook, "geloof het of niet" maar geld najagen in het begin van je carrière kan een enorme fout zijn.

"Hoe lastig het ook was om genoeg geld te hebben mijn belasting te kunnen betalen, snel geld verdienen helpt je meestal niet op de lange termijn. Je kunt beter je passie najagen", zegt Bitte.

Volgens de expert kan alleen gefocust zijn op een vet salaris in het begin van je carrière leiden tot een burn-out.

"We spenderen veel tijd en energie aan de mensen waar we mee werken en het werk dat we in veertig jaar tijd doen", zegt ze. "Dus het advies is om geld na te jagen? Ik denk niet dat dat het beste advies is."

 


2. Denk niet teveel over dingen na

Foto: Sutterstock / ChingChing

In deze tijd van social media-gedreven FOMO, is het makkelijk om jaloers te worden op je ex-studiegenoot die uitgebreid verslag doet van haar baan in Silicon Valley.

Als je hier te lang over nadenkt ontmoedig je jezelf over je eigen toekomst.

"Familieleden, vrienden, de maatschappij en sociale media: iedereen probeert mee te doen", zegt Bitte. "Ik denk dat het destructief werkt wanneer je heel erg bezig bent met iets waar je niet altijd invloed op kunt uitoefenen."

Probeer dus de rest van de wereld buiten te sluiten en focus je op het maximale halen uit jouw ervaring.

"Ik denk niet dat je op zoek moet gaan naar 'de perfecte baan' als je net bent afgestudeerd. Dat is misschien lastig te accepteren als je net vier of meer jaar hebt geïnvesteerd. Maar het beste advies is om jezelf te beseffen dat je deze baan niet eeuwig gaat hebben, en waarschijnlijk ook geen vijf jaar."

 


3. Focus op het bouwen van relaties

Foto: g-stockstudio/shutterstock

"Relaties doen ertoe", zegt Bitte. "Onderschat nooit je netwerk."

Je moet jezelf niet gek maken, maar je moet ook niet de waarde van sterke, professionele connecties onderschatten.

Begin met praten met je collega's met meer ervaring.

"De meeste mensen willen écht hun ervaringen in jouw vakgebied met je delen", zegt ze. "Mensen willen vrijwel altijd over zichzelf praten en delen wat ze hebben geleerd. Wees dus niet bang om gebruik te maken van je netwerk, zelfs niet om ervan te leren."

LEES OOK: Ik probeerde een week lang ‘perfect’ te eten, sporten, slapen en geld uit te geven – en kwam erachter dat ik mijn doelen verkeerd stel