3 soft skills die je als professional niet mag missen in 2020 – zo ontwikkel je ze

Dat het vandaag de dag om méér draait dan kennis alleen, merk je misschien dagelijks in je werk. Wellicht adviseer je stakeholders, werk je samen met andere disciplines of moet je razendsnel inspelen op veranderingen.

En daar heb je nieuwe vaardigheden voor nodig. Het ontwikkelen van je soft skills is net zo belangrijk als het op peil houden van je vakinhoudelijke kennis. Met cursussen, trainingen, intervisie, reflectie en rollenspellen werk je aan jouw competenties, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, gedragsherkenning, leidinggeven of agile en scrum.

Welke vaardigheden wil je hebben om voorbereid te zijn op de toekomst? Samen met Yacht maakten we een lijstje van drie belangrijke soft skills. Een aantal professionals vertellen over hoe ze deze eigenschappen eigen proberen te maken.

1. Ontwikkel een moreel kompas

Vera Wiafe heeft als finance professional voor Yacht al verschillende opdrachten achter de rug bij onder andere Philips Healthcare en VDL Nedcar. De competentie waar ze aan werkte is moreel kompas. “Hoe ik dit vertaal naar mijn werk? Ik denk dan gelijk aan het stellen van de juiste vragen en helpen bij het omgaan met dilemma’s.”

Misja Bouma, business development manager bij Yacht kan uitleggen waar het bij 'moreel kompas' om draait: "Hoe eerlijk ben jij? Met een moreel kompas wordt het richtingsgevoel van de professional op het gebied van ethische dilemma's bedoeld."

Misja verduidelijkt: "Waar Vera bijvoorbeeld tegenaan zou kunnen lopen is dat er als financial nu en in de toekomst, van je wordt verwacht dat je veel meer 'de business' gaat adviseren. Denk aan innovaties, nieuwe bedrijfsmodellen, kansen in de markt zien... Tegelijkertijd ben jij het financiële geweten van een organisatie. Hoe combineer je deze twee functies? Om te innoveren moet je investeren. Je weet vooraf niet of het rendeert, maar moet de aandeelhouder ook tevreden houden. Een lastige spagaat."

"Ik heb een opdracht gedaan bij een klant die zijn bedrijfsstructuur en uitgaven moest aanpassen om gezond te blijven", vertelt Misja over haar eigen ervaring. "Ik adviseerde hoe ze dat konden doen en ben vervolgens gestart met de implementatie. Uiteindelijk vond ik dat de implementatie beter door een adviseur kon worden gedaan met minder ervaring en een lager tarief. Hoe leuk we het samen ook hadden."

Vera Wiafe

Vera Wiafe

2. Connecting dots: begrijp de context

Hij werkt al zeventien jaar in de bankenwereld, maar Mario Huliselan wil blijven leren. Op dit moment via Yacht. “Banken zijn tegenwoordig allemaal kleine IT-bedrijven waar je mooie dingen kunt ontwikkelen.”

Hij wil zich onderscheiden in de bankenwereld met ‘contextual awareness’. Of, simpeler gezegd: “Een goed oog hebben voor wat onze klanten willen, wat de wet- en regelgeving is en welke innovaties er zijn.” Een goed overzicht hebben dus, om snel te kunnen schakelen.

Hij legt uit: “De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Het is als bank dus van belang om de vertaalslag van innovatie naar de dagelijkse gang van zaken te maken. Hier kan ik als digital data expert direct aan bijdragen.”

Mario Huliselan

Geart-Jan Buma

Geart-Jan Buma

3. Toon lef en ondernemerschap

Geart-Jan Buma werkt als senior coördinator Financieel Advies: “Het is belangrijk om vooruit te kijken en je blik op de toekomst te richten. De business vereist dat ook. Van mij wordt verwacht dat ik initiatief neem, meedenk en oplossingen aandraag.”

Wil je ondernemerschap tonen, ga dan niet rustig achterover zitten. Geart-Jan: “Zie ik kansen? Dan pak ik die. Maar daarbij hou ik wel de focus. Als je aan een nieuwe opdracht begint, dan is het belangrijk om eerst het takenpakket te beheersen. Pas daarna komt er ruimte om aan de slag te gaan met de lijst van verbeterpunten.”

Bij het doorvoeren van verbeterpunten stuit hij soms op weerstand. Bij het management of bij collega’s die vasthouden aan de werkwijze die ze gewend zijn. “Op zo’n moment draait het om overtuigingskracht en goede communicatieve skills om mensen toch mee te krijgen. Mede dankzij de trainingen van Yacht weet ik hoe ik in deze situaties het beste mijn rol kan pakken.”

Wist je dat ondernemerschap op de werkvloer tot 25 procent meer omzetgroei kan zorgen? In dit artikel lees je meer over ondernemerschap kweken.

Wil je ook klaar zijn voor de toekomst, je blijven ontwikkelen en werken met vakgenoten? In de serie Futurize Yourself in samenwerking met Yacht helpen we je verder bij het realiseren van jouw persoonlijke ambities én het vinden van een opdracht of baan die daarbij past. Lees hier meer over wat Yacht voor je kan betekenen.