De bitcoin is de grootste cryptomunt ter wereld met een marktkapitalisatie van iets minder dan 200 miljard dollar.

Toch is de bitcoin niet geschikt als beleggingscategorie in een portefeuille met klassieke beleggingen zoals aandelen en obligaties. Althans als het om grote professionele beleggers zoals pensioenfondsen gaat.

Dat stelt Inigo Fraser-Jenkins, analist bij adviesbureau Bernstein, zo meldt beleggingsblad Barron’s.

Fraser-Jenkins noemt drie nadelen:

1. Bitcoin is te klein

Voor partijen die miljarden onder beheer hebben, is het simpelweg ondoenlijk om zoveel bitcoins te bemachtigen dat de weging van de cryptomunt ook echt een rol speelt in een beleggingsportefeuille.

2. Te volatiel

Hoewel de beweging van cryptomunten zoals de bitcoin een geringe correlatie vertoont met aandelen en obligaties, is de extreme bewegelijkheid van de bitcoin een probleem.

Weliswaar is de bitcoin afgelopen jaar met meer dan 1.000 procent gestegen, voor dit jaar staat er een min van ongeveer 30 procent op de borden. Volgens Fraser-Jenkins moet de bitcoin consistenter presteren om een balancerende rol te kunnen spelen in een beleggingsportefeuille als tegenwicht tegen aandelen en obligaties.

3. Niet duurzaam

Onhandig voor professionele beleggers is volgens de analist ook dat het beheer van het bitcoinnetwerk energie vreet en niet duurzaam is. Bitcoin voldoet momenteel niet aan duurzaamheidscriteria die een steeds grotere rol spelen bij de keuze van grotere beleggers om ergens wel of niet in te beleggen.

Bitcoinfutures

Sinds medio december 2017 kan er ook gehandeld worden in termijncontracten voor de bitcoin, waarbij je niet direct bitcoins hoeft te bezitten. Dit gebeurt via de beurzen CBOE en CME. Wall Street lijkt deze markt voorlopig links te laten liggen. Zo ontmoedigen de banken Merril Lynch, JP Morgan, Citigroup en de Royal Bank of Canada hun klanten te handelen met de bitcoin futures.

Volg hier op finanzen.nl de koers van de bitcoin