De kooplust slaat toe bij Duitse consumenten, niet alleen door de lagere brandstofprijzen, maar ook door hogere lonen. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Duitse consumenten zijn helemaal los aan het gaan. Detailhandelsverkopen gecorrigeerd voor deflatie stegen in januari met 5,3 procent vergeleken met dezelfde maand in 2014. Dat was de sterkste groei sinds juni 2010. Exclusief brandstof stegen de reële detailhandelsverkopen met een bijna even zo sterke 5,2 procent op jaarbasis. Behalve lagere olieprijzen zijn het vooral hogere reële lonen die de consumptie stimuleren.

Volgens overheidscijfers stegen reële lonen vorig jaar met 1,6 procent. Dit jaar lijkt de loongroei nog sterker te worden. Zo heeft Duitslands grootste vakbond IG Metall vorige week een nominale loonstijging van 3,4 procent beklonken. Met dergelijke loonstijgingen zullen werknemers er waarschijnlijk flink op vooruit gaan, want de inflatie zal waarschijnlijk rond de nul liggen dit jaar.

2. De Zwitserse economie is in het laatste kwartaal van 2014 met een sterke 0,6 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal. De groei, die leunde op hogere overheidsbestedingen, was twee keer zo sterk als verwacht. En hoogstwaarschijnlijk was het vierde kwartaal voorlopig het laatste goede kwartaal voor Zwitserland. De economie heeft een flink negatieve schok te verduren gekregen door de forse appreciatie van de Zwitserse frank nadat de Zwitserse centrale bank de wereld verraste door de koppeling met de euro op te geven in januari. De Zwitserse economie zal dit kwartaal flink krimpen. De vraag is of Zwitserland weg komt met één kwartaal krimp, of dat er sprake zal zijn van een recessie.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. De Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos heeft gisteren gezegd dat een derde pakket noodleningen voor Giekenland een omvang van 30 tot 50 miljard euro zou kunnen hebben. Dat is in potentie meer dan het bedrag van 30 miljard euro dat eerder de ronde deed. De omvang van de vorige twee steunprogramma's is in totaal 240 miljard euro.

In principe zou een pakket van 30 tot 50 miljard euro met name gebruikt worden om bestaande schulden te herfinancieren. Zowel de Griekse regering als de Eurozone zijn het er namelijk over eens dat Griekenland zijn begrotingsoverschot exclusief de rente op de staatsschuld moet zien vast te houden (het conflict tussen Griekenland en de Eurozone draait om de hoogte van dit zogenoemde primaire begrotingsoverschot). Griekenland ‘gebruikt’ het primaire overschot om de rente te betalen. Met wat er dan nog overblijft lost Griekenland zijn staatsschuld langzaam af. En omdat de Eurozone Griekenlands grootste schuldeiser is en de rente op deze schuld vaststelt, bepaalt de Eurozone ook in belangrijke mate hoe snel Griekenland aflost.

4. Bill Gross, de van zijn troon gevallen obligatiekoning, weet zeker dat de Fed dit jaar de rente gaat verhogen. Gross, die obligatiereus Pimco heeft verruild voor het kleinere Janus Capital, zei tegen Bloomberg TV dat de Fed in juni voor het eerst sinds 2006 de rente zal verhogen. En dat zal met een kleine stap van 0,25 procentpunt zijn. Gross denkt dat de Fed de rente uiteindelijk zal verhogen naar uiteindelijk 2,0 procent, veel lager dan de 4,0 procent die voor de crisis gebruikelijk was. .

5. De Zweedse sociaal-democratische minderheidsregering wil aan de fiscale stimulering. Nou bijna dan. De regering heeft in de krant Dagens Nyheter voorgesteld de 20 jaar oude begrotingsregel van een overschot van 1 procent van het nationaal inkomen over een economische cyclus te schrappen. Hiervoor in de plaats wil de regering dat de begroting tijdens een cyclus in balans is. Dat moet wat fiscale armslag geven om overheidsinvesteringen te verhogen, zo is de redenatie. Wat de regering vooral lijkt te willen is niet zozeer fiscaal stimuleren, maar niet extra hoeven te bezuinigen. De Zweedse regering heeft overigens genoeg aanleidingen om fiscaal te stimuleren. De werkloosheid van tegen de 8 procent is hoog; Zweden zit (bijna) in deflatie.

6. De Australische centrale bank heeft vanochtend tegen de verwachting in besloten tegen de wind in te leunen en het monetaire beleid niet te verruimen. De Reserve Bank of Australia liet de rente staan op 2,25 procent, maar signaleerde dat de rente in de toekomst mogelijk verlaagd kan worden mocht de groei of inflatie tegenvallen. De markt had wel gerekend op verruiming, waardoor de Australische dollar vanochtend flink in waarde steeg. Evenals de Riksbank is de Reserve Bank of Australia beducht met een renteverlaging een verdere opbouw van schulden door de private sector te stimuleren.

7. De Amerikaanse telecomreuzen AT&T, Verizon, Sprint en T-Mobile USA zweten peentjes nu internetreus Google hun kant op komt en aanstalten maakte de mobiele telecommarkt te betreden. Google bevestigde tijdens het Mobile World Congress in Barcelona het plan dat het in de VS mobiele diensten gaat aanbieden.

Google bezweert dat het project kleinschalig is en bedoeld is voor de ontwikkeling van technologie en producten voor de telecomreuzen. “Ons doel hier is om een aantal innovaties te ontwikkelen waarvan wij denken dat het systeem ze moet implementeren,” zo quote de Wall Street Journal Google bons Sundar Pichai. De angst van de telecomreuzen natuurlijk is dat Google hen iets door de strot drukt wat de internetreus vervolgens kan monetariseren. En Google kan natuurlijk altijd besluiten op grotere schaal mobiele dienstverlening aan te bieden.

8. Europese beurzen liggen vandaag eigenlijk nog steeds op een oor nadat er op maandag ook al weinig gebeurde. Beleggers zijn nog steeds hun vingers nog aan het aflikken bij de winst van meer dan 6 procent voor de Europese Stoxx 50 in februari en de voorlopige jaarwinst van meer dan 14 procent (winsten voor AEX zijn ongeveer hetzelfde).

Waarschijnlijk komt er pas in de tweede helft van de week leven in de brouwerij. Op donderdag gaat ECB-president Mario Draghi tijdens de persconferentie naar aanleiding van het rentebesluit tekst en toelichting geven op het obligatieaankoopprogramma van 60 miljard euro per maand dat waarschijnlijk volgende week begint. Grote vraag is welke prijs Draghi bereid is te betalen voor de obligaties die de afgelopen tijd alleen maar verder in koers zijn gestegen. Op vrijdag komen de Amerikaanse maandelijkse banencijfers. Beleggers houden wederom rekening met sterke banengroei.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl