Op 28 september komt voormalig president van de Verenigde Staten Barack Obama naar Nederland voor het seminar Forward Thinking Leadership van AFAS en DenkProducties. Welke leiderschapslessen deelt hij daar? Drie tipjes van de sluier.

Het aftellen is begonnen: nog een kleine drie weken en dan staat Barack Obama in AFAS Live. Over belangstelling voor het seminar hebben de organisatoren niet te klagen. Meer dan 80 procent van alle stoelen is al bezet. “En nu de vakanties voorbij zijn, zien we dat het écht snel gaat. We stevenen hard af op een uitverkocht AFAS Live”, zegt Hans Janssen, directeur van DenkProducties.

60 minuten Q&A met Obama

Wat gaat Obama doen op 28 september? Janssen: ‘In dit seminar geeft Obama geen lezing, maar gaat hij in gesprek met managementgoeroe Ben Tiggelaar over leiderschap en verandering. Hoewel Obama een fenomenaal spreker is, werkt dit format nog beter voor ons. Het geeft veel méér invloed op de onderwerpen die we aan hem willen voorleggen. Daarmee kunnen we écht het maximale uit het uur met Obama halen’.

Zo’n Q&A-sessie moet je natuurlijk goed voorbereiden en daar zijn Ben Tiggelaar en het team van DenkProducties al weken mee bezig. Ze analyseren alle interviews met Obama én doen zelf onderzoek onder managers en ondernemers naar brandende vragen over leiderschap en verandering.

Tipje van de sluier

Welke thema’s komen bovendrijven uit dat onderzoek? De definitieve lijst is nog niet bekend, maar deze drie staan op de ‘longlist’:

1. Hoe bouw je een topteam?

Een goede leider bouwt een hecht en divers team. Hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je mensen om je heen verzamelt die geen weerspiegeling zijn van jezelf maar die je écht aanvullen? En hoe organiseer je waardevolle feedback op je beslissingen en op je persoonlijk functioneren?

2. Hoe word je een ‘great communicator’?

Als leider moet je mensen meekrijgen. Inspireren en motiveren. Daarvoor heb je bovengemiddelde communicatieskills nodig. Hoe ontwikkel je dat talent? Hoe zorg je dat je mensen raakt, telkens als je het woord neemt?

Lees ook op Business Insider

3. Work life harmony

Veel leiders werken zich een slag in de rondte. Als eerste op kantoor, als laatste thuis. Hoe bewaak je de balans tussen werk en privé? Hoe zorg je dat je niet wordt opgeslokt door je verantwoordelijkheidsgevoel en alle ‘spoedjes’ op de zaak, terwijl er thuis ook mensen om aandacht vragen?

‘Obama heeft dit in XL vorm meegemaakt’

Ben Tiggelaar: “Barack Obama heeft dit soort uitdagingen in leiderschap in XL-vorm meegemaakt. Dat maakt het zo ontzettend interessant om hem te interviewen, juist over dit soort brandende vragen van Nederlandse ondernemers en managers.”

Op 28 september komt Barack Obama naar Nederland. Ga voor de laatste kaarten naar Forwardthinkingleadership.nl