Uienhandelaar Chayenne Wiskerke (28) zag de ideale oplossing voor het uienoverschot in Nederland: in plaats van de uien te vernietigen, verschepen we ze naar Afrika om daar honger te bestrijden.

Maar haar plannetje valt in het water: hulporganisaties zien geen heil in het initiatief en de Afrikaanse landen beschermen hun markten. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

De 28-jarige Zeeuwse is sinds twee jaar directeur van familiebedrijf Wiskerke Onions, de grootste uienexporteur ter wereld. Ze wilde de uien verschepen naar Oost-Afrika waar een gebrek is aan voedsel.

Nederland had dit jaar een prima uienoogst, maar door de Russische boycot blijft de verkoop achter. Met een flink uienoverschot als gevolg.

“Er lijden in Afrika 20 miljoen mensen hongersnood. En wij zitten hier met gigantische hoeveelheden primair basisvoedsel waar geen vraag naar is”, aldus Wiskerke in april. “Wij als familiebedrijf zijn bereid onze schouders eronder te zetten om samen met de overheden te kijken naar de mogelijkheden om het overschot te kunnen plaatsen.”

Ze legde contact met ministeries, reders en hulporganisaties om de uien naar Afrika te verschepen.

Importtarieven van 100 procent

Dat leek in eerste instantie goed te gaan. Rederij Maersk wilde wel voor weinig geld de uien naar Oost-Afrika verschepen. En minister Lilianne Ploumen nam contact met haar op om te kijken of de uien in een hulpprogramma pasten.

Maar dat bleek niet het geval. Naar uien was geen vraag; in Ethiopië waren voldoende uien verkrijgbaar op de markt, tegen schappelijke prijzen.

Maar volgens Wiskerke is het échte probleem Afrikaanse landen die hun eigen boeren proberen te beschermen. "Ik vind het onbegrijpelijk dat ze in tijden van echte nood importheffingen van honderd procent hanteren op basisvoedsel."

Ze wist uiteindelijk wel voor elkaar te krijgen dat er uien naar Oost-Afrika werden geëxporteerd. Maar dat ging steeds maar om een paar containers, in plaats van echte grote hoeveelheden.

"De handelaren roemden de kwaliteit van onze uien", stelt ze in het FD. "Het was de eerste keer dat we Nederlands uien naar Oost-Afrika exporteerden. We hebben ons product laten zien aan lokale importeurs. Die kunnen misschien intern de druk opvoeren. Volgend jaar kunnen we wellicht van die contacten profiteren. We hebben een goede importeur gevonden voor dat deel van Afrika."

Vierde generatie

Chayenne Wiskerke is de vierde generatie van haar familie die de leiding heeft over het bedrijf. De uienhandel is in 1933 opgezet door haar overgrootvader. Toen werd er ook nog gehandeld in aardappels, maar nu richt het bedrijf zich puur op uien.

Inmiddels verscheept het familiebedrijf uien naar 95 landen, levert in Nederland exclusief aan de supermarkten van Jumbo en zet jaarlijks tussen de 40 miljoen en 60 miljoen euro om. Wiskerke Onions heeft geen bankschulden en de nettowinst van het bedrijf schommelde de afgelopen jaren tussen de 0,6 en 3,4 miljoen euro.

LEES OOK: Deze Zeeuwse is de baas van de grootste uienexporteur ter wereld en ziet haar baan als topsport