Als Griekenland een beetje lucht krijgt bij de begroting, dan wij ook, zo lijkt de geachte bij de Franse regering. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.Europa’s grootste begrotingszondaar Frankrijk wil volgens de Duitse krant Handelsblatt nog langer uitstel van executie. Frankrijk zou naar verluidt de Europese Commissie hebben verzocht de doelstelling voor het verlagen van het begrotingstekort naar 3 procent van het nationaal inkomen met drie jaar uit te stellen naar 2018. Frankrijk moest aanvankelijk in 2013 al aan de norm van 3 procent voldoen. Dat werd vervolgens uitgesteld naar 2015. Vorig jaar begon Parijs te lobbyen in Brussel en Berlijn voor nog eens twee jaar uitstel naar 2017.

Dat Frankrijk nu met 2018 in plaats van 2017 op de proppen komt is niet zo heel gek. In 2017 zijn namelijk de presidentsverkiezingen en de regering wil graag pijnlijke kwesties als bezuinigingen buiten de campagne houden om Marine Le Pen van Front National de wind uit de zeilen te nemen. Volgens de peilingen is Le Pen namelijk de meest populaire presidentskandidaat. En Brussel en Berlijn zitten zeker niet de wachten op Le Pen, die beloofd heeft direct uit de euro te stappen en terug te keren naar de frank zodra zij op het pluche in het Élysée zit.

2.Voor de eurocraten is de begrotingsnorm van 3 procent heilig en in steen gebeiteld. Maar wat vindt de markt nou van een extra jaartje uitstel voor de Fransen? Het kan beleggers geen snars schelen. Frankrijk leent voor tien jaar voor 0,666 procent. Dat is wat meer dan Duitsland, dat een verwaarloosbare rente van 0,39 procent betaalt (Nederlandse 10-jaars rente bedraagt 0,43 procent). En ondanks alle doemverhalen over Frankrijk is met renteverschil ten opzichte van Duitsland onder President Hollande eigenlijk weinig gebeurd. De zogenoemde risico-opslag op Franse 10-jaars staatsleningen van 0,58 procentpunt is nauwelijks hoger ten opzichte van het niveau in het voorjaar van 2012, toen Hollande aantrad als president.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3.Eurogroup voorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft laten weten dat hij vanmiddag om twee uur met zijn collega ministers van Financiën van de Eurozone telefonisch overleg gaat voeren over het lijstje met structurele hervormingen die de Griekse regering vannacht heeft ingediend. De reactie van Dijsselbloem en de Trojka, die als eerst een oordeel moet vellen, is redelijk positief. Premier Tsipras zal hoogstwaarschijnlijk minder moeite hebben om de Eurozone en het IMF te overtuigen van zijn beloftes dan zijn eigen achterban, die het lijstje ziet als een verdere capitulatie aan de schuldeisers.

4.Zuid-Europese markten vieren vanochtend feest om de lijst van Tsipras, waardoor de kans groot is dat Griekenland voor de komende vier maanden gefinancierd wordt door de Eurozone. De beurs van Athene blijft een achtbaan met een winst van 7 procent. De Griekse 3-jaars rente, die het sterkst reageert op verwachtingen van beleggers of Griekenland bankroet gaat, keldert met een dikke 3 procentpunt naar een nog steeds fors hoge 13 procent. Daarnaast daalt de risico-opslag op Portugese en Italiaanse 10-jaars staatsleningen naar het laagste niveau sinds de Eurozone crisis uitbrak in 2010.

5.Handelsblatt meldt ook dat de Europese Commissie van plan is een boete van in totaal 4 miljard euro uit te delen aan vrachtwagenproducenten vanwege kartelvorming. Volgens de krant zou Brussel het Zweedse Scania, het Nederlandse DAF en het Italiaanse Iveco flinke boetes opleggen. Het Zweedse Volvo en het Duitse Daimler zouden er met kleinere boetes van afkomen omdat zij braaf aan het onderzoek van de Commissie hebben meegewerkt. MAN (eigendom van Volkswagen) ontspringt de dans omdat het de klokkenluider is.

6.De koers van ASML gaat vandaag door het dak na nieuws dat klant TSMC de productiesnelheid met de nieuwe generatie EUV-chipmachines aanzienlijk heeft opgevoerd. TSMC heeft met een EUV-machine een productiesnelheid van 1022 wafers per uur gehaald. Dat is positief voor ASML, dat een doelstelling heeft om dit jaar een productiesnelheid van 1000 wafers per uur te halen.

7.De koers van Delta Lloyd gaat juist door het putje nadat de verzekeraar teleurstelde met de jaarcijfers, die vergezeld waren met de melding dat ook 2014 een moeilijk jaar was. Waarom heeft Delta Lloyd het nou zo zwaar? Operationeel valt het in ieder geval allemaal wel mee. Delta Lloyd is gestopt met de verkoop van verzekeringsproducten met een lage marge. Hierdoor verdiende Delta Lloyd relatief nog meer aan verzekeringspremie dan het moest uitkeren op verzekeringspolissen. Uitkeringen als percentage van premie-inkomsten daalde van 97,7 in 2013 naar 94,5 procent. En de operationele kosten van 714 miljoen euro waren 62 miljoen euro lager dan een jaar geleden en lagen bovendien onder de doelstelling van 750 miljoen euro.

Waar de schoen wel wringt, is het eigen vermogen en de solvabiliteit, die beiden worden aangetast door de steeds lagere rentestanden. Delta Lloyd heeft hierdoor moeite om genoeg rendement te maken op beleggingen. Omdat beleggingsopbrengsten opdrogen stijgen Delta Lloyds verplichtingen relatief in waarde, en daalt weer het eigen vermogen en de solvabiliteit. Eind 2014 bedroeg de IGD solvabiliteit 183 procent. Delta Lloyd moest hiervoor alle zeilen bijzetten, want zonder de verkoop van de bank in België zou de ratio slechts 173 procent hebben bedragen. Delta Lloyd mikte aanvankelijk op 200 procent, een buffer die stevig genoeg is om dividend in contanten uit te kunnen blijven betalen.

8.Op de andere Europese beurzen is het vanmiddag juist stil omdat beleggers in afwachting zijn van de halfjaarlijkse getuigenis van Fed voorzitter Janet Yellen in het Amerikaanse congres, dat om 16:00 begint. Tot vorige week woensdag was de Fed redelijk stellig in het plan om in juni de rente te verhogen vanwege de steeds verder aantrekkende banengroei. De notulen die de Fed vorige week woensdagavond bekendmaakte van zijn laatste monetaire vergadering lieten echter verrassend genoeg zien dat er binnen de centrale bank nog veel onzekerheid is over een renteverhoging op korte termijn. Beleggers willen vandaag dus weten hoe Yellen tegen de renteverhoging in juni aankijkt.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl