Het begin van een nieuw jaar of nieuw decennium is het perfecte moment om jezelf te resetten.

Relatief makkelijke klusjes als jezelf afmelden voor mailinglijsten of het opruimen van je kledingkast kunnen het verschil maken in hoe je het nieuwe decennium benadert.

Serieuzere projecten, zoals het nagaan van doktersafspraken en het afbetalen van schulden, kunnen je ook helpen 2020 in te gaan met de juiste houding.

Dit zijn Business Insiders tips om het nieuwe decennium fris en met een schone lei te starten.


1. Meld je af voor mailinglijsten die je niet boeien.

Foto: Shutterstock/WAYHOME studio

De meeste mensen zijn geabonneerd op talloze mailinglijsten. Het verwijderen van al die nutteloze nieuwsbrieven en andere spam kost veel tijd. Bespaar die tijd in 2020 door je af te melden voor mailinglijsten.


2. Ruim je badkamer op en gebruik een medicijnkastje of badkamermeubel. Dat geeft meteen een schoner gevoel.

Foto: Organize your bathroom.sourceYellow Brick Home/Lowe's

Met kastjes zorg je ervoor dat de wastafel en werkruimte vrij blijft van flesjes en potjes. Wil je de boel nog meer organiseren, sorteer je spullen dan in bakken.


3. Scroll door je contacten in je smartphone en verwijder degenen die niet meer voor jou van belang zijn.

Foto: DigitalVision/Getty Images

Waarschijnlijk heb je nog steeds de nummers en namen van mensen in je telefoon staan die je sinds 2010 niet hebt gesproken. Neem een middag de tijd of de eerstvolgende lange auto- of treinrit om je van contacten te ontdoen die je de laatste vijf jaar niet hebt gesproken.


4. Het nieuwe jaar is een prima moment om oude boeken weg te geven.

Foto: Hero Images/Getty Images

Puilt je boekenkast uit, geef dan wat boeken weg om het nieuwe decennium te beginnen. Anderen krijgen de kans om te genieten van jouw gebruikte exemplaren en jij hebt ruimte voor andere goede boeken.


5. Het opruimen van de keukenkastjes geeft het gevoel dat je hele huis meer op orde is.

Foto: Maskot/Getty Images

Heb je nog snacks uit 2012 in je keukenkastje staan, dan is het nieuwe jaar een kans om je daarvan te ontdoen. Zo maak je ruimte voor al die etenswaren die je in 2020 gaat proberen.


6. En nu je daar toch bezig bent, geef de keuken een grote schoonmaakbeurt.

Foto: Shutterstock

Misschien heb je de oven, magnetron of koelkast niet geschrobd sinds je in je woning bent getrokken. Alles grondig schoonmaken aan het begin van het nieuwe decennium zal letterlijk en figuurlijk voelen als een frisse start.


7. Ga eventuele schulden na en betaal mogelijk wat af.

Foto: 10'000 Hours/Getty Images

Waarschijnlijk kun je niet al je schulden afbetalen in het begin van het nieuwe jaar. Maar als je enkele aftikt, ga je met een rustiger gevoel over je financiële status het nieuwe decennium in.


8. Het is ook een goed idee om een begroting te maken voor het nieuwe jaar.

Foto: Hero Images

Het beheren van geld is een constante uitdaging, maar je kunt dit minder intimiderend maken. Ga je inkomsten en uitgaven na, zet geld opzij en stel automatische incasso's in voor terugkerende rekeningen om je budget te bepalen en je eraan te houden.


9. Het nieuwe jaar is een goed moment om je kledingkast op te ruimen.

Foto: Rachel Askinasi/Business Insider

Een vuistregel is om elk kledingstuk weg te doen dat je het afgelopen jaar niet hebt gedragen. En als je het de afgelopen tien jaar niet hebt aangehad, is het al helemaal tijd om het vaarwel te zeggen.


10. Ook een goed idee: verwijder apps die je niet of nauwelijks gebruikt.

Foto: leungchopan/Shutterstock

Of het nu om dating-apps gaat of om Candy Crush, het beste is om apps te verwijderen die je maanden of jaren niet hebt geopend.


11. Wellicht wil je van oude make-up af om wat ruimte te maken voor nieuwe.

Foto: Thomas Lohnes / Stringer / Getty Images

Je make-uptasje is waarschijnlijk bedekt met een laagje oude mascara en een of ander poeder. Tijd om het op te ruimen. Ontdoe jezelf van oude poeders, lippenstiften, mascara's en wat al niet meer. Loop ook je kwasten, sponsen en andere attributen na.

Onderzoek heeft aangetoond dat bacteriën wel lekker gaan op oud make-upgerei, dus je helpt je gezondheid ook een handje als je dit van je to-do-lijst streept.


12. Een nieuw kapsel en je bent helemaal klaar voor een nieuw decennium.

Foto: Hero Images/Getty Images

Een beetje bijknippen of opscheren geeft je meteen een fris gevoel, maar de start van een nieuw decennium is ook een goed moment om een geheel nieuwe stijl uit te proberen. Nieuw decennium, nieuwe jij.


13. Maak van de gelegenheid gebruik om jezelf te confronteren met die enorme stapel post waar je al weken/maanden/jaren tegenaan loopt.

Foto: fullempty/Shutterstock

Zorg ervoor dat je geen rekeningen of geboortekaartjes mist en maak tegelijk wat ruimte op je bureau.


14. Zorg ervoor dat je niet op diensten geabonneerd bent die je niet gebruikt.

Foto: Check your subscription services.sourceShutterstock

Misschien weet je niet meer dat je je rekeningnummer hebt ingevuld voor een zevendaagse gratis proefperiode van een of andere streamingdienst, maar je bank weet het nog wel.

Check je bankrekening en/of creditcardoverzicht op diensten die je niet wilt afnemen maar waarvoor je wel betaalt. Met het opzeggen van onnodige abonnementen heb je alweer wat overzicht gecreëerd en bespaard voor 2020.


15. Een nieuwe planner helpt je vooruit te kijken.

Foto: Shutterstock

Met een nieuwe agenda of planner voor 2020 begin je letterlijk met een schone lei. Bovendien kun je plezier beleven aan het noteren van leuke en belangrijke dingen die op stapel staan. Je hebt iets om naar uit te kijken.


16. Heb je een bezoek aan de dokter almaar uitgesteld, dan is dit het moment om daar verandering in te brengen.

Foto:The Gender Spectrum Collection

Veel mensen vermijden een bezoek aan de dokter, waarmee ze hun gezondheid kunnen riskeren. Gebruik de start van het nieuwe jaar om de noodzakelijke doktersafspraken te maken.


17. Foto's ophangen of een kleine of grote herinrichting kunnen je doen verheugen op wat nog komen gaat.

Foto: Shestock/Getty Images

Wellicht voelt je huis wat oud aan, omdat je het de laatste tijd niet hebt opgeknapt. Een kleine designupdate kan als een reset voor het nieuwe jaar voelen.

Je kunt je woning natuurlijk volledig opnieuw inrichten, maar je komt al een heel eind met het inlijsten van wat foto's en wat kleine aanpassingen met accessoires.


18. Plan vrijwilligerswerk en/of donaties aan goede doelen.

Foto: Jeff Roberson/AP

Het kan moeilijk zijn tijd vrij te maken voor vrijwilligerswerk, zeker als je dit niet van tevoren plant.

Plan vrijwilligerswerk op gezette tijden en/of een bepaald bedrag aan donaties voor bepaalde goede doelen voor het hele jaar. Daarmee maak je het meer beheersbaar en is het makkelijker in je schema te passen.


19. Maak een lijst van gerechten die je graag zou willen eten. Dat voorkomt dat koken erbij inschiet.

Foto: Shutterstock/Julia Mikhaylova

Je treedt waarschijnlijk niet buiten de culinaire gebaande paden als je pas recepten opzoekt als je honger hebt.

Maak een Pinterest-pagina of mapje op je computer voor koken en besteed in het weekend een paar uur aan het samenstellen van een lijst met recepten.

Met deze lijst ga je eerder aan de slag met lekkere gerechten in plaats van dat je weer een makkelijke pasta maakt. Of erger: eten bestelt of naar de snackbar gaat.


20. Maak van slapen een prioriteit en voer een vast tijdstip in om naar bed te gaan.

Foto: AleksandarNakic / Getty

Veel mensen leiden aan slaapgebrek. Een van de redenen kan zijn het ontbreken van een fatsoenlijke routine voor het slapengaan.

Stel een vast tijdstip in als bedtijd en bedenk een avondritueel dat de nachtrust inluidt. Wellicht dat je in 2020 uitgeruster bent.


21. Koop een waterfles zodat je gehydrateerd blijft en het milieu spaart.

Foto: Dean Drobot/Shutterstock

Een meerderheid van de mensen drinkt niet genoeg water. Een nieuwe fles kan je inspireren om je drinkgewoonten aan te passen en gehydrateerd te blijven in 2020.


Lees meer over de overgang naar het nieuwe jaar en een nieuw decennium: