Een eerste ontmoeting met iemand die je niet kent, is altijd superbelangrijk. Zeker als het iemand is die een rol kan spelen in je professionele loopbaan.

“Ongelukkig gekozen woorden kunnen niet alleen een verkeerde indruk achterlaten, je geloofwaardigheid en je kansen voor eventuele doorgroeimogelijkheden worden ook verkleind”, aldus Darlene Price, auteur van het boek Well said! Presentations and conversations that get results.

Als je zenuwachtig bent, zeg je onbewust sneller dingen die je achteraf beter niet had kunnen zeggen. Als je dat in je achterhoofd houdt, kan je voor volgende keren vermijden dat je dingen eruit flapt die geen goede indruk achterlaten.

Aan de hand van het boek van Darlene Price maakte Business Insider een lijst met dingen die je beter niet kan zeggen.

1. Ik haat dit bedrijf, mijn baas is echt een lul

Negativiteit laat sneller dan wat dan ook een verkeerde indruk achter. Ook al is het waar wat je zegt, houd de vuile was lekker bij jezelf, zeker als je tijdens je eerste gesprek goed wil overkomen.

Als je daadwerkelijk een klacht hebt, ga dan naar iemand die daar iets mee kan. Een medewerker van personeelszaken bijvoorbeeld, maar niet de persoon die je net hebt ontmoet.

2. Hoeveel verdien jij?

Het salaris dat je verdient, is echt iets persoonlijks. Meteen vragen hoeveel iemand verdient, wordt doorgaans als onbeleefd beschouwd. Als je echt benieuwd bent naar het salaris van een ander, kan je beter zelf even naar een site als Glassdoor gaan.

Lees ook op Business Insider

3. Sorry dat ik u stoor

Waarom zou je jezelf verontschuldigen omdat je iemand iets vraagt? Etiquette-expert Barbara Pacher stelt dat als je het echt vervelend vindt om iemand iets te vragen je het gewoon niet moet doen. “Sorry, heb je een moment”, werkt veel beter volgens Pacher.

4. Wat vind je van Donald Trump?

Een algemene regel: begin niet over politiek. Als iemand toch dit heikele onderwerp aansnijdt, beperk je dan tot de feiten. Mijd emotioneel beladen onderwerpen en houd je mening voor je.

Donald Trump

5. Geloof je in God?

Het lijkt logisch dat je deze vraag niet stelt, maar toch gebeurt het wel. Zolang je niet werkt voor een geloofsinstelling of iets anders dat te maken heeft met het geloof moet je dit onderwerp altijd vermijden bij een eerste ontmoeting.

6. Ik ben homo/hetero

Het is niet belangrijk, het gaat niemand wat aan. Daarbij komt dat het praten over seksuele geaardheid ongemakkelijke situaties kan opleveren. Mensen kunnen zich zelfs seksueel geïntimideerd voelen.

7. Wanneer ben je uitgerekend?

Stel je voor: je denkt dat een vrouw zwanger is en vraagt wanneer ze verwacht moeder te worden, vervolgens blijkt ze helemaal niet zwanger te zijn.  Voor iedereen een horrorscenario. Onbedoeld heb je iemand ontzettend beledigd. Buiten dat is het gewoon te persoonlijk. Als een vrouw er niet zelf over begint, doe jij dat ook niet.

8. Dat is onmogelijk

Moeilijkheden bespreken is op zichzelf goed, maar zeggen dat iets onmogelijk is, wordt afgeraden. ”Het is negatief en laat een gebrek aan overtuiging zien. Probeer opmerkingen te maken en vragen te stellen waar positief op kan worden gereageerd”, aldus Lynn Taylor, een werkplekdeskundige en auteur van het boek Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job.

9. Heb je gehoord dat…..?’

Verspreid roddels en je wordt meteen gezien als roddelkoning, aldus Vicky Oliver, auteur van het boek Bad Bosses, Crazy Coworkers & Other Office Idiots. Bekendstaan als de persoon die roddels verspreidt, is erger dan het onderwerp van de roddel zijn.

10. Wat heb je mooie kleren aan

Ook al vind je dat iemand er goed uitziet, begin hier niet meteen over. Het is te persoonlijk en ongepast. Zelfs als je mensen beter kent, moet je oppassen met dit soort onderwerpen. Het is beter om werkgerelateerde complimenten te geven.

11. Ik ga scheiden

Als je zelf met bepaalde dingen in je maag zit, ga dit dan niet delen met mensen die je net hebt ontmoet. Dat is totaal ongepast. Begin überhaupt niet over je persoonlijke problemen, het geeft mensen alleen maar het idee dat je incapabel bent.

Wesley Sneijder en Yolanthe Sneijder-Cabau gaan scheiden.

12. Ik denk….

Zeg dit alleen als je het echt niet zeker weet. Als je iets wel weet, geef het dan ook duidelijk aan. Twijfelen komt onzeker over.

13. Ik ben zo moe

Het is belangrijk om uit te stralen dat je barst van de energie. Vooral als je tijdens een sollicitatie grondig onder de loep wordt genomen.

14. Je ziet er anders uit dan dat je over de telefoon klonk

Laat tijdens het eerste gesprek niet blijken dat je verrast en/of teleurgesteld bent in de persoon die je spreekt.

15. Je bent veel mooier/slimmer/interessanter dan ik van tevoren dacht

Impliceren dat je lage verwachtingen had, wil je natuurlijk niet. Bij het uitspreken van dit soort gedachtes ontstaan er onvermijdelijk ongemakkelijke situaties.

16. Hoe oud ben je?

Als het goed is heb je dit als kind ook al geleerd, maar het is dus echt zo: vraag dit niet als je iemand voor de eerste keer ontmoet.

17. Eerlijk gezegd…

De ander zal zich afvragen: is al het voorgaande dat je hebt gezegd dan niet waar? Je integriteit wordt in twijfel getrokken, iets dat je absoluut niet wil.

18. Je hebt misschien iets over me gehoord, maar het is niet waar.

Geef geen aandacht aan geruchten die mogelijk over jou de ronde doen. Het wekt de indruk dat je jezelf erg belangrijk vindt. Misschien ben je wel belangrijk, maar je hoeft dat niet zelf te benadrukken. Als de persoon tegenover je de geruchten helemaal niet heeft gehoord, creëer je alleen maar problemen die er op dat moment niet zijn.

19. Kan je me een plezier doen?

Je hebt iemand net ontmoet, dan ga je niet meteen om een gunst vragen.

20. Ik, Ik, Ik.

Niemand raakt onder de indruk van iemand die alleen maar over zichzelf praat, al helemaal niet als je iemand voor de eerste keer ontmoet. Wees oprecht geïnteresseerd, vraag dingen aan de persoon tegenover je. Hoe ben jij in dit vak terecht gekomen? Wat zijn de belangrijkste uitdagingen in onze sector? Op deze manier ontstaat er voor beide partijen een veel leuker gesprek.

21. Oh mijn God, dat is geweldig!

Je enthousiasme overdrijven om zo enthousiast mogelijk over te komen werkt averechts. Blijf gewoon jezelf.

Lees meer: