Het kabinet maakt rond de 200 miljoen euro vrij voor het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Bronnen op het Binnenhof bevestigen dat daar een deal over is binnen de coalitie van VVD en PvdA.

Extra geld voor Veiligheid was al op Prinsjesdag een uitdrukkelijke wens van de oppositiepartijen. Ook premier Mark Rutte en de coalitiepartijen gaven toe dat er flinke gaten zaten in de begroting van minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Het kabinet beloofde toen zelf een analyse te maken van de problemen en ook met een oplossing te komen.

De details over die oplossing worden later bekend, maar duidelijk is dat er 200 miljoen bijkomt volgend jaar. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dinsdag bij RTL Z dat hij en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie de laatste hand leggen aan de brief.

Geld bij begroting Justitie

Het kabinet had weinig andere keus dan de uitgaven voor Veiligheid en Justitie op te hogen omdat de begroting van Van der Steur anders dreigde te sneuvelen in de Senaat, waar VVD en PvdA met 21 van de 75 zetels bij lange na geen meerderheid hebben.

Afgelopen weekeinde eiste CDA-leider Sybrand Buma nog 200 miljoen extra. CDA-Senator Elco Brinkman had premier Rutte eerder gewaarschuwd er haast mee te maken, anders zou Van der Steur in de Senaat in december ,,een bloedneus'' oplopen.

Voor D66 staat het buiten kijf dat de justitiebegroting een probleem is en er geld bij moet, aldus een woordvoerster dinsdagmiddag. ,,Zonder te weten waar de 200 miljoen euro vandaan komt en waar het aan besteed wordt is het lastig om hier iets over te zeggen. We kijken uit naar de brief van de minister."

De ChristenUnie is wat positiever: ,,200 miljoen extra geeft ons inderdaad veel meer comfort dan de begroting zoals die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Die was voor ons niet aanvaardbaar'', aldus partleider Gert-Jan Segers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl