• De Kamer van Koophandel verwacht dat er dit jaar 200.000 tot 220.000 bedrijven faillissement aan zullen vragen, zo meldt het AD.
  • De toename in faillissementen komt volgens economen gedeeltelijk door een inhaaleffect omdat bedrijven door coronasteun kunstmatig overeind werden gehouden.
  • De extra problemen die de stijgende inflatie en de energiecrisis met zich meebrengen, verergeren de situatie voor veel ondernemers.
  • Lees ook: Geen coronasteun meer voor bedrijven vanaf april

De Kamer van Koophandel verwacht dit jaar een flinke toename van het aantal faillissementen. De instantie rekent erop dat er in totaal tussen de 200.000 en 220.000 bedrijven het loodje leggen, meldt het AD.

De substantiële toename van het aantal faillissementen komt volgens de KvK vooral door de opeenstapeling van tegenvallers: eerst de coronacrisis, toen de oorlog in Oekraïne en in het verlengde daarvan sterk stijgende energieprijzen.

Nu de coronasteun wegvalt, kunnen flink wat bedrijven rekeningen niet meer betalen, blijkt uit onderzoek dat de Kamer van Koophandel deed onder 5.000 ondernemers, waarvan er 1.135 reageerden.

Economen voorspelden al eerder een toename van het aantal faillissementen dit jaar, als gevolg van het wegvallen van de coronasteun. De opeenstapeling van problemen die volgen door het wegvallen van de staatssteun en de verplichting om ontvangen steun vanaf oktober dit jaar terug te betalen, zorgen voor een inhaaleffect. Afgelopen jaar was het aantal faillissementen juist relatief laag.

Maar volgens Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, is het geen optie om die coronasteun voort te zetten om zo de bedrijven alsnog te redden. Ook is een nieuw steunplan volgens hem goed idee. "Het is niet goed als je bedrijven die soms voor corona al niet levensvatbaar waren, eindeloos blijft redden", vertelt hij aan het AD.

Die gedachtegang ligt in lijn met die van het kabinet en het Centraal Planbureau, dat eerder ook al waarschuwde voor negatieve effecten van steunmaatregelen op langere termijn.

Daarnaast verwacht Knoben niet dat de toename in faillissementen een grote impact op de Nederlandse economie in z'n geheel heeft. Hij stelt namelijk dat de bedrijven die de deuren noodgedwongen moeten sluiten veelal in de horeca, cultuur en evenementenbranche liggen. "Die leggen macro-economisch niet zoveel gewicht in de schaal", aldus de econoom.

Het kabinet kondigde eerder al aan dat het zich gaat richten op het ondersteunen van in de kern gezonde bedrijven. Voor bedrijven die voor de coronasteun al problemen of schulden hadden, komt er meer informatie en hulp met bijvoorbeeld schuldsanering of mogelijkheden voor een doorstart.

LEES OOK: Als gezonde bedrijven door coronacrisis in schuldproblemen komen, wil fiscus andere schuldeisers voor laten gaan