Met 2019 om de hoek, is het makkelijk om nostalgisch te worden en terug te kijken op het afgelopen jaar.

Maar wat misschien wel nóg leuker is, is om terug te kijken op de afgelopen twintig jaar. Er is namelijk ongelofelijk veel veranderd in die tijd.

In 1999 waren we nog bang voor de millenniumbug. Bijna niemand gebruikte nog een mobiele telefoon en sociale media waren nog maar nauwelijks onderdeel van ons leven.

En wil je je echt oud voelen? In 1999 was het eerste album van Britney Spears net uit en ging het nog goed met kranten en tijdschriften.

Hoewel 1999 misschien niet zo lang geleden lijkt, zag ons leven er toen heel anders uit. Dit zijn een paar voorbeelden van dingen die in de afgelopen twee decennia flink veranderd zijn.


Je bent nu waarschijnlijk vaker online dan dat je dat niet bent, in 1999 gebruikte je internet alleen voor school of werk.

Foto: Internet is nu een groot deel van ons leven. Bron: iStock/SolisImages

In 1999 was het internet nog niets nieuws, vol met mogelijkheden. We wisten gewoon nog niet welke mogelijkheden. De meeste websites die we nu dagelijks gebruiken, waren in 1999 nog niet eens bedacht - zelfs Google bestond toen pas een jaar.

En zelfs als je wel internet gebruikte, was dat voor school of werk, niet voor je vermaak of voor vrienden. Maar vandaag de dag is het internet een groot deel van ons leven en is het moeilijk voor te stellen dat het ooit niet bestond. Meer dan 4 miljard mensen hebben toegang tot internet.


Je kunt nu bellen én internetten, tegelijkertijd.

Foto: Als je wilde bellen, kon je niet op internet. Bron: NBC

Je kunt nu bellen, tv kijken, door je Instagram-timeline scrollen op je iPad en tegelijkertijd ook nog verschillende websites bezoeken op je computer - als je dat zou willen. In 1999 moest je nog inbellen als je op internet wilde.

We hebben allemaal weleens zitten wachten tot een familielid ein-de-lijk klaar was met bellen, zodat je op internet kon. Ook het piepende en krakende geluid dat gepaard ging met inbellen, moeten we vandaag de dag missen.


Je hoeft je in restaurants niet meer zorgen te maken over het inademen van andermans rook.

Foto: Het is nu niet toegestaan om binnen te roken. Bron: Thomson Reuters

In 1999 mocht je in restaurants en kroegen nog gewoon roken. Na een avond uit stonk je kleding en je haar naar rook en had je pech als je een mooie jas mee had genomen - die moest dan meteen naar de stomerij. Dat veranderde  pas in 2008, al was het verbod in de horeca maar moeilijk te handhaven.


Series zijn populairder dan films.

Foto: Series zijn nu populairder aan het worden dan films. Bron: Shutterstock

Weet je nog dat je in 1999 nog naar de videotheek moest om een film te huren? Inmiddels doen we dat niet meer, alleen al omdat films aan populariteit inboeten en we steeds vaker voor een serie kiezen.

Tuurlijk, er waren in 1999 ook genoeg goede series (zoals Sex and the City), maar films als The Matrix, Fight Club en American Beauty, die in dat jaar uitkwamen, waren toch echt een groter succes.

Vandaag de dag is dat helemaal anders. We trekken niet meer massaal naar de bioscoop, maar bingen het nieuwe seizoen van Stranger Things, Black Mirror of The Crown.


In plaats van Spotify gebruikten we Napster om muziek te downloaden.

Foto: Spotify heeft Napster overbodig gemaakt. Bron: Napster/Spotify

Platenmaatschappijen waren niet echt blij met Napster, dat in 1999 gelanceerd werd. Door de dienst begonnen mensen namelijk illegaal muziek te downloaden in plaats van cd's te kopen. Dat duurde echter niet lang, na 2004 moesten mensen ook op Napster betalen voor hun muziek en ging het snel bergafwaarts.

Vandaag de dag is het met streamingdiensten als Spotify een stuk makkelijker om te betalen voor je muziek dan om het illegaal te downloaden.


Eten bij een restaurant is een (online) sociale ervaring geworden.

Foto: Het eten moet ook goed uitzien. Bron: Robertus Pudyanto/Getty Images
De manier waarop het eten geserveerd wordt is net zo belangrijk geworden als de smaak, volgens de website Bon Appetit.

In 1999, was uiteten iets wat men als een bijzonder uitje deed. Tegenwoordig eten mensen heel over de top en kleurrijk zodat ze én van een hap kunnen genieten én een mooie foto kunnen maken.


Op vakantie kun je jezelf niet meer volledig van de wereld afsluiten.

Foto:  Tegenwoordig kun je nooit meer helemaal offline zijn. Bron: mihakonceptcorn/ iStock

In 1999 waren mobiele telefoons nog niet veelvoorkomend. Nu hebben zelfs peuters er een. En als je twintig jaar geleden nog wel een mobiel had, had je lang niet overal bereik. Vooral niet als je ermee naar het buitenland ging.

Ook wifi en tablets waren er nog niet. Op vakantie kon je jezelf letterlijk van de wereld afsluiten. De mogelijkheid om een e-mail te checken of een bericht van je vrienden te ontvangen was er gewoon niet.

Vandaag kun je bijna niet onbereikbaar zijn, tenzij je bewust besluit om offline te gaan. En zelfs dan moet je jezelf er vaak van weerhouden om niet weer aan je telefoon te zitten.


Veel mensen vinden dat een terroristische aanslag een reële dreiging is.

Foto: Alles is veranderd sinds 11 september 2001. Bron: Brendan McDermid/Reuters
Natuurlijk bestond terrorisme ook in 1999 en ook toen maakten mensen zich er zorgen over, maar het was nog geen onderwerp dat men dagelijks in het achterhoofd hield. De terroristische aanslag op 9 september in New York, toen de befaamde Twin Towers zijn neergestort, veranderde dat. Toen realiseerde mensen zich dat terrorisme een reële dreiging is.

Het onveiligheidsgevoel onder Amerikanen is op een hoog niveau gebleven na de aanval op het World Trade Centre, schrijft de nieuwswebsite Vox.

Ook veel mensen in Europa vrezen voor een terroristische aanslag. Deze angst is de laatste jaren toegenomen door de aanslagen in Parijs en Brussel en de stroom aan vluchtelingen, blijkt uit een enquête van de Amerikaanse organisatie Pew Research Center.

Maar het is goed om te weten dat hoewel een groot deel van de wereld een toename van terroristische activiteit heeft gezien, is de kans om door een terroristische aanslag te overlijden juist afgenomen sinds 2017. Het is nog steeds veel waarschijnlijker om in een auto-ongeluk om te komen.


De president van de Verenigde Staten communiceert nu via Twitter.

Foto: Aankondigingen van de president waren nog nooit zo snel. Bron: Twitter/@realDonaldTrump

Tegenwoordig zet de Amerikaanse president Donald Trump Twitter vaak in als een communicatiemiddel. In 1999 was dit nog onvoorstelbaar. Ten eerste omdat dat gewoon niet gangbaar was voor presidenten om zich op die manier te uiten. En ten tweede omdat Twitter nog niet bestond.

Twintig jaar gelden keek je nog naar de televisie of las je de krant om te weten wat Bill Clinton te zeggen had.


Je hoeft telefoonnummers niet meer uit je hoofd te leren.

Foto: De telefoonnummers hoef je niet meer uit je hoofd te leren. Bron: Apple

In 1999 waren mobiele telefoons nog helemaal niet zo populair. Als je een telefoonnummer wou opslaan, moest je dat of in een adresboek opschrijven of uit je hoofd leren.

Ga maar na: hoeveel telefoonnummers kun je nog zonder te spieken opnoemen? Waarschijnlijk nul.


Je stuurt berichten in plaats van een voicemail achterlaten.

Foto: Voicemail achterlaten is niet meer zo spannend. Bron: E!

Zelfs als je wel een mobieltje in 1999 had, stuurde je geen berichten. Als je mensen niet kon bereiken, liet je een voicemail achter, op een mobiel of het antwoordapparaat voor de vaste telefoon.

Het was heel spannend om eenmaal thuis alle audioberichten af te luisteren. Tegenwoordig vind je het alleen maar irritant als je een voicemail krijgt.


Iedereen heeft een smartphone en de meeste mensen weten niet wat een Nokia is.

Foto: Voor 2007 hadden veel mensen een Nokia. Bron: Mike Blake/Reuters

Als je wel een mobiel in 1999 had, is de kans groot dat het een lompe Nokia was. Met Nokia kon je bellen en het leuke 'Snake' spelen. Meer kon je er niet mee doen. iPhones zijn pas in 2007 verschenen.


Als je nu gaat vliegen, moet je je schoenen uitdoen.

Foto: Als je door de beveiligingscontrole op het vliegveld liep, kon je in 2001 nog je schoenen aanhouden. Bron: George Frey/Reuters

Als je nu naar het vliegveld vertrekt, weet je wat je te wachten staat: je schoenen moeten uit als je door de veiligheidscontrole loopt.

In 1999 hoefde dat nog niet, omdat schoenen niet als een dreiging werden gezien. Dat veranderde in 2001, toen een terrorist een explosief in zijn schoen had verstopt.


Online daten is nu doodnormaal.

Foto: Je hoeft je niet te schamen voor online daten. Bron: Teerawit Chankowet/Shutterstock

Ook in 1999 kon je online daten (Match.com werd al in 1995 opgericht) meedoen. Maar toen deden mensen dat niet openlijk. Op internet op zoek gaan naar een partner was taboe, dan was je echt wanhopig. Tegenwoordig is online daten heel normaal geworden en kun je kiezen uit talloze apps.


Je hebt een optie om tv zonder reclame te bekijken.

Foto: Als je een Netflix abonnement koopt, hoef je nooit meer reclame te zien. Bron: Goran Bogicevic/Shutterstock

Nog een leuk weetje over tv kijken van nu? Als je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix neemt, kun je de reclame voor altijd wegzappen. Of als je een video online bekijkt, kun je doorspoelen bij reclame. In 1999 kon dat niet, tenzij je het programma had opgenomen met een videorecorder.


Nu kun je foto's met je mobiel nemen in plaats van een fototoestel.

Foto: Met een smartphone kun je snel veel foto's nemen. Bron: REUTERS/Jason Reed

In 1999 hadden mensen een fototoestel of schaften ze een wegwerpcamera aan die overal verkrijgbaar was. Mensen namen foto's en wachtten dagen of zelfs weken om deze te ontwikkelen en te zien hoe ze uitkwamen. Tegenwoordig kun je gewoon je mobiel gebruiken en de foto's zie je meteen.


Je gebruikt Google Chrome in plaats van Internet Explorer.

Foto: Google Chrome werkt veel beter dan Internet Explorer. Bron: Flickr/Stephen Shankland

Internet Explorer was de webbrowser van keuze in 1999. Google Chrome heeft deze plek overgenomen en werkt veel beter.


Nu maak je afspeellijsten in plaats van dat je een cd'tje brandt.

Foto: De kunst van mixtape bestaat niet meer. Bron: Tech Insider/Spotify

Als je naar een bepaalde type muziek wou luisteren in 1999, moest je zelf cd's laten branden met liedjes die je leuk vond. Deze lagen vervolgens op je bureau in plastic hoesjes op elkaar gestapeld. Tegenwoordig kun je snel op internet een afspeellijst samenstellen en ernaar luisteren op je telefoon.

LEES OOK: Het rijke leven van Meester Patissier Robèrt van Beckhoven: van bakkerskroost tot culinair tv-icoon en mogelijke mol