Terwijl Noord-Korea zijn testprogramma’s voor ballistische raketten en nucleaire proeven opvoert, bekijkt de wereld het geïsoleerde schiereiland met argwaan.

Een aantal dagen nadat de VS een aantal marineschepen naar het gebied stuurde, heeft China volgens de laatste berichten 150.000 manschappen aan de grens gestationeerd vanwege de Noord-Koreaanse agressie.

China is lang de enige grote bondgenoot en handelspartner geweest van het afgesloten land, maar de oplopende spanning heeft geleid tot een flinke deuk in de relatie.

Nergens is dat beter te zien dan langs de ruim 1400 kilometer lange grens tussen beide landen. Hoewel de handel doorgaat, zijn half afgebouwde gebouwen en een spookachtig gevoel van verlatenheid het bewijs van de gespannen relatie.

Fotografen van Reuters hebben een bezoek gebracht aan de Chinese stad Dandong aan de grens om te zien hoe het gebied is getroffen en de foto’s zijn fascinerend.


De grens tussen China en Noord-Korea wordt beschreven als de “levenslijn naar de buitenwereld” van Noord-Korea.

Foto: bron REUTERS/Damir Sagolj

Bron: New York Times


Het contrast tussen de twee landen is groot. Terwijl het landschap aan de Noord-Koreaanse kant van de grens dor en kaal is met her en der kleine stadjes…

Foto: Noord-Koreaanse boeren aan het werk op het land met op de achtergrond een deel van de Grote Muur aan de Chinese kant van de Yalu-rivier, ten noorden van de stad Sinuiju in Noord-Korea en Dandong in de Chinese provincie Liaoning. bron REUTERS/Damir Sagolj

…wordt de Chinese kant gedomineerd door de stad Dandong.

Foto: bron REUTERS

Dandong is een welvarende stad vol winkelcentra, bioscopen en luxueuze appartementen aan de waterkant die uitkijken op de Noord-Koreaanse stad Sinuiju.

Foto: bron REUTERS

Bron: The Guardian


Sinds het onderdrukkende regime zijn burgers verboden heeft het land zonder toestemming te verlaten, is de Chinese stad Dondang het enige dat de meeste Noord-Koreanen kunnen zien van de buitenwereld.

Foto: Een meisje op een veerboot aan de Noord-Koreaanse kant van de Yalu-rivier in de stad Sinuiju. bron REUTERS/Damir Sagolj

‘s Avonds is het enige constante licht dat te zien is aan de Noord-Koreaanse kant van de grens het verlichte standbeeld van Kim Il-sung, de grondlegger van het land, zegt Matthew Poulter van The Guardian.

Foto: bron REUTERS

Bron: The Guardian


Noord-Korea ziet China als zijn belangrijkste handelspartner en is sterk afhankelijk van de onderlinge relatie om de economie draaiende te houden. Het grootste deel van de handel gaat via de haven van Dandong die hieronder te zien is.

Foto: bron REUTERS/Damir Sagolj

De Vriendschapsbrug op deze foto is één van de weinige wegen om Noord-Korea te verlaten en is ook de meestgebruikte handelsroute.

Foto: bron REUTERS

Het nucleaire programma van het geïsoleerde schiereiland heeft de relatie tussen beide landen onder druk gezet. In combinaties met VN-sancties is de handel verminderd. De grens staat vol met verlaten gebouwen en onafgemaakte bouwprojecten.

Foto: De Noord-Koreaanse kant van de Yalu-rivier ten noorden van de stad Sinuiju. bron REUTERS/Damir Sagolj

De sancties beperken de export van grondstoffen als ijzererts en steenkool uit Noord-Korea. Dat betekent dat de meeste goederen die de grens nu nog passeren bestaan uit huishoudelijke artikelen, eten en kleding.

Foto: Een Noord-Koreaanse soldaat zit aan de oever van de Yalu-rivier iets ten noorden van Sinuiju. bron REUTERS/Damir Sagolj

Bron: Reuters


China heeft de VN-sancties tegen Pyongyang ondertekend, maar wil de handelsrelatie in stand houden. China is bang voor een massale vluchtelingenstroom als het Noord-Koreaanse regime omvalt.

Foto: Een man en twee jongens op een ossekar aan de Noord-Koreaanse kant van de Yalu-rivier iets ten noorden van Sinuiju. bron REUTERS/Damir Sagolj

Bron: Reuters


Er is ook een levendige zwarte markt voor Chinese mobiele telefoons in het grensgebied. Ook aan de overzijde van de rivier in Noord-Korea is er nog bereik vanuit China. Omdat internationaal telefoonverkeer verboden is, nemen veel mensen het risico hun vrijheid te verliezen om een telefoon te bemachtigen.

Foto: bron REUTERS/Damir Sagolj

Bron: BBC


Hoe gespannen de situatie ook is, de grensregio trekt nog altijd aardig wat toeristen.

Foto: Toeristen lopen over de ‘Broken Bridge’, tijdens de Koreaanse oorlog gebombardeerd door de VS en nu een toeristische trekpleister, die over de Yalu-rivier loopt. bron REUTERS/Damir Sagolj

Bezoekers kunnen een boottocht maken over de Yalu-rivier die de twee landen van elkaar scheidt.

Foto: bron REUTERS/Damir Sagolj

Het is voor Chinese koppels ook heel gebruikelijk om op hun huwelijksdag een boot te huren en langs de Noord-Koreaanse grens te varen.

Foto: Een bruidskoppel maakt zich klaar voor een fotosessie op een toeristenboot op de Yalu-rivier vlakbij Dandong. bron REUTERS/Damir Sagolj

Op deze foto doet een souvenirverkoper een dutje voor het hek met prikkeldraad dat de grens markeert.

Foto: bron REUTERS

Een bezoek aan Dandong is waarschijnlijk één van de veiligste manieren om een blik te werpen op Noord-Korea.

Foto: Een vrouw in een traditionele jurk nodigt bezoekers uit in een Noord-Koreaans restaurant aan de oever van de Yalu-rivier in Dandong. bron REUTERS/Damir Sagolj