Griekenland zou voor het eerst een begrotingsoverschot hebben als je de rente op de staatsschuld niet meerekent. Een onafhankelijk Schotland kan een EU-lidmaatschap vergeten en de eurogroep komt vandaag bijeen voor overleg over de bankenunie. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. Tegenvaller voor de Japanse premier Shinzo Abe. De groei van de economie in het vierde kwartaal bleef steken op 0,3 procent, gelijk aan het groeitempo in het derde kwartaal. Economen hadden verwacht dat het groeitempo zou aantrekken naar 0,7 procent.

De tegenvaller was met name het gevolg van het handelstekort en lager dan verwachte groei van de export. Vanwege de kernramp in Fukushima is Japan meer energie gaan importeren, wat in combinatie met de zwakkere yen tot een verslechtering van de handelsbalans heeft geleid. Voor premier Abe komen de cijfers op een ongelegen moment. De regering is namelijk van plan in april de BTW te verhogen om het begrotingstekort onder controle te krijgen. Als de economie zwakker dan verwacht is, kan de BTW-verhoging wel eens als een dreun inslaan.

2. De kredietverlening in China is in januari in een veel sterker dan verwacht tempo gegroeid, waardoor het er niet makkelijker op wordt voor Beijing om het schuldenniveau onder controle te brengen. De nieuwe kredietverlening bedroeg vorige maand 1.320 miljard yuan (220 miljard dollar). Dat lag zowel boven de consensusverwachting van persbureau Bloomberg News van 1.100 miljard yuan als de nieuwe kredietverlening van 482,5 miljard yuan in december. In een reactie op de cijfers zei een voormalig adviseus van de Chinese centrale bank dat het grootste risico voor de Chinese economie oververhitting is en niet verdere verzwakking van de groei.

3. De ECB staat klaar om “daadkrachtig” op te treden, waarschuwde het Franse ECB-bestuurslid Benoit Coeure afgelopen weekend. Coeure zei tegen een Sloveense krant dat inflatieverwachtingen hun verankering ten opzichte van de ECB’s inflatiedoelstelling van 2 procent dreigen te verliezen. De ECB lijkt daarmee eindelijk uit zijn winterslaap te komen. De inflatieverwachtingen van de obligatiemarkt zijn namelijk in januari sterk beginnen te dalen, en die daling heeft in februari doorgezet.

4. Volgens Europese Commissie voorzitter Jose Manuel Barroso kan een onafhankelijk Schotland fluiten naar een EU-lidmaatschap. Barroso zei tegen de BBC dat een toetreding tot de EU “extreem moeilijk, zo niet onmogelijk” zou zijn. Barroso wees er op dat alle EU-lidstaten akkoord moeten gaan met een toetreding en dat Spanje eerder het lidmaatschap van Kosovo dwarsboomde. Daarmee bedoelde Barroso te zeggen dat Spanje tegen zal stemmen omdat een EU-lidmaatschap van Schotland de seperatisten in de rijke Spaanse autonome regio Catalonië in de kaart zou spelen.

5. De Griekse begroting staat er nog veel beter voor dan verwacht, beweert de Griekse premier Antonis Samaras. Samaras zei afgelopen weekend dat het begrotingsoverschot exclusief de rente op de staatsschuld vorig jaar meer dan 1,5 miljard euro bedroeg, wat ruimschoots boven de doelstelling van 812 miljoen euro ligt.

Zouden de cijfers kloppen (en dat zal Eurostat pas in april kunnen bevestigen), dan zou Griekenland voor het eerst sinds 2002 een primair begrotingsoverschot hebben. De Griekse regering hoopt dat Europa de prestatie beloont door de staatsschuld van 175 procent van het BBP, die grotendeels in handen is van de andere eurolidstaten, te verlichten. De regering wil een schuldsanering inzetten als troefkaart bij de Europese verkiezingen in mei. Dat moet de opkomst van extreme partijen als de nazistische Gouden Dageraad dwarsbomen.

6. Europa heeft vooralsnog sceptisch gereageerd op de Griekse smeekbede om nieuwe schuldsanering. Eurocommisaris Olli Rehn zei afgelopen weekend dat er geen “haast” achter een kwijtschelding zit. Afgelopen weekend meldde Der Spiegel dat bondskanselier Angela Merkel met het oog op de opkomst van de anti-euro partij AfD bij de Europese verkiezingen een schuldsanering voor de stembusgang in mei uitsluit. Opvallend genoeg zou minister van Financiën Wolfgang Schäuble juist voor een sanering zijn om zo Gouden Dageraad en andere extreme partijen te dwarsbomen.

7. De Italiaanse president Giorgio Napolitano zal vandaag waarschijnlijk de 39 jaar oude Matteo Renzi van de centrumlinkse partij PD vragen om de nieuwe premier van Italië te worden. Renzi zou de derde ongekozen premier op rij zijn nadat hij vorige week in een paleiscoup zijn partijgenoot Enrico Letta uit het Palazzo Chigi werkte.

Renzi, die vandaag op bezoek gaat bij de president, zal waarschijnlijk een regering vormen met de centrumpartij van oud-premier Mario Monti en de centrum-rechtse NCD partij, die bestaat uit gematigden die zich hebben afgescheiden van Silvio Berlusconi’s Forza Italia. Vorige week reageerde de Italiaanse nauwelijks op het zoveelste Italiaanse politieke drama. Vanochtend lijken beleggers een juist beetje positief te worden over een premierschap van Renzi , die belooft heeft de economie en de politiek op de schop te nemen. Het renteverschil tussen Italië en Duitsland daalt. Dat is een teken dat beleggers wat meer vertrouwen krijgen in Italië.

8. Shell is bezig zich terug te trekken uit Nigeria, waar de oliewinning belemmerd wordt door diefstal en corruptie. Volgens de Sunday Times zal Shell als eerste stap belangen in vijf olievelden verkopen voor 5 miljard dollar.

9. Europese beurzen zijn vanochtend vlak geopend na de opluchtingsrally van afgelopen week. Het zal vandaag waarschijnlijk doodstil blijven want de beursagenda is leeg en Wall Street blijft dicht vanwege President’s Day.

10. Ministers van Financiën van de eurozone komen vandaag bijeen voor de Eurogroup. Hoog op de agenda staat de bankenunie. De ECB en het Europees Parlement willen namelijk dat de eurolidstaten het bankenreddingsfonds in 5 jaar gereed hebben in plaats van de afgesproken 10 jaar. Daarnaast is de besluitvorming over de afwikkeling van een noodlijdende bank erg ingewikkeld, waardoor het haast onmogelijk is om over een weekend een bank op een ordelijke wijze uit zijn lijden te verlossen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl