Sommige mensen zijn nu eenmaal slimmer dan anderen. Wetenschappers geloven dat intelligentie een combinatie is van een aantal complexe factoren, van je genen tot de omgeving waarin je bent opgegroeid.

Dat wil alleen niet zeggen dat jij je niet intelligenter kunt voordoen dan dat je bent.

Sterker nog, er zijn allerlei wetenschappelijk onderbouwde manieren om anderen ervan te overtuigen dat jij een moderne Einstein bent.

Vijftien voorbeelden, zodat je indruk kunt maken op je baas en beste vrienden.


Loop net zo snel als anderen

walk-at-the-same-speed-as-everybody-else

Een onderzoek van de Amerikaanse marketingdeskundige Carey Morewedge laat zien dat als je sneller – of langzamer – loopt dan de mensen om je heen, ze denken dat je dom bent.

49 studenten keken naar videobeelden van drie verschillende mensen die langzamer dan normaal, normaal of sneller dan normaal liepen. Vervolgens moesten de studenten aangeven in hoeverre de personen competent en intelligent overkwamen.

Het resultaat laat zien dat mensen eerder als slim en meer competent werden gezien wanneer ze even hard liepen als de mensen om hun heen.


Zet een bril op

Onderzoekers stellen dat mensen je minder aantrekkelijk vinden met een bril, maar wel intelligenter.

In een klein onderzoek van de Universiteit van Wenen keken 76 deelnemers naar 78 afbeeldingen van gezichten. Sommigen hadden op de foto een bril op, soms met een dik montuur, of juist zonder opvallend montuur. Deze gezichten werden vervolgens beoordeeld op een aantal zaken, waaronder intelligentie en aantrekkelijkheid.

De mensen mét bril - met of zonder dik montuur - werden als intelligenter gezien dan de mensen zonder.


Als je iets vast moet houden, laat het dan geen bier zijn

2016-05-07 21:04:06 STOCKHOLM - Douwe Bob tijdens de opening van The Bar, zijn eigen bar in Stockholm. De zanger is in Zweden voor het Eurovisiesongfestival. ANP KIPPA SANDER KONING

Mensen doen soms de meest idiote dingen wanneer ze hebben gedronken. Niet gek dus dat alleen al een glas bier vasthouden je minder intelligent laat lijken volgens de universiteiten van Michigan en Pennsylvania.

"Mensen die een alcoholisch drankje vasthouden worden als minder intelligent gezien dan degene die dat niet doen, een term die wij de imbibing idiot bias noemen", schrijven Scott Rick en Maurice Schweitzer.

In één van de vijf experimenten die de onderzoekers uitvoerden, kregen driehonderd managers een script te lezen over een hypothetisch diner. De managers zagen de kandidaten die wijn bestelden in plaats van een glas fris als significant minder intelligent.


Gebruik een initiaal in je naam

Dat laat je namelijk intellectueel lijken. "Een initiaal in je naam gebruiken is sterk van invloed op hoe andere mensen jou zien", zeggen psychologen Wijnand A.P. Van Tilburg en Eric R. Igou.

"Het vergroot je status", schrijven ze in European Journal of Social Psychology. De onderzoekers kwamen tot deze conclusies door zeven studies over het onderwerp naast elkaar te leggen. In één onderzoek kregen 85 studenten een essay over Einstein's relativiteitstheorie te lezen en moesten deze beoordelen. De naam van de auteur kreeg verschillende namen: David Clark, David F. Clark, David F.P. Clark en David F.P.R. Clark.

David F. Clark deed het beter dan David Clark. Werd de naam als David F.P.R. Clark gebruikt, dan zagen studenten het essay meestal als onzin.


Schrijf eenvoudig

write-simply schrijf simpel boek bril

Laten zien hoe groot je vocabulaire wel niet is wordt vaak gezien als dé tactiek om intelligenter te lijken.

Een onderzoek uit 2012 van Princeton stelt dat dat dus niet werkt.

In een serie van experimenten selecteerden onderzoekers een sociologisch proefschrift met veel lange woorden en ontwikkelden een 'simplistische' versie. Ieder woord van negen letters of meer werd vervangen door een korter woord. Vervolgens moesten 35 studenten van Stanford het proefschrift lezen en een oordeel vellen over de tekst en de intelligentie van de schrijver.

De uitkomst laat zien dat de simpelere versie werd gezien als minder complex (logisch), maar de auteur werd ook gezien als intelligenter.


Illustreer je verhaal

In een onderzoek uit 2014 stellen de onderzoekers Aner Tal en Brian Wansink dat mensen een claim sneller geloven wanneer het er wetenschappelijk 'uitziet'. Bijvoorbeeld wanneer het voorzien is van een illustratie zoals een diagram.

In een experiment lazen twee groepen van dertig deelnemers informatie over een nieuw griepmedicijn. De ene groep kreeg een staafdiagram te zien om de resultaten te begrijpen, de andere groep niet.

68 procent van de mensen in de groep zonder diagram dachten dat het medicijn verkoudheid zou verminderen. Een opvallende 97 procent van de mensen die wél een diagram zagen, dachten dat het medicijn hetzelfde zou doen als andere medicijnen.

"Hoe mensen over iets denken hangt sterk af van triviale zaken als een diagram", schrijven Tal en Wansink.


Wees expressief als je spreekt

speak-expressively

Monotoon is saai. "Als twee verschillende sprekers exact hetzelfde vertellen, maar de een spreekt net iets harder, sneller en met minder pauzes, dan wordt die hij gezien als energieker, geloofwaardiger en intelligenter", schrijft deskundige Leonard Mlodinow.

Hij vult aan: "Expressief spreken, met variaties in hoogte en volume, boost je geloofwaardigheid en laat je intelligenter lijken."


Kijk mensen aan

In een onderzoek uit 2007 van professor Nora A. Murphy blijkt dat je gesprekspartner in de ogen kijken van grote invloed is op hoe slim je lijkt.

In een experiment werden 182 studenten in paren verdeeld. De een moest slim en competent overkomen, de ander kreeg geen instructies.

Vervolgens gingen de stellen vijf minuten in discussie met elkaar over een onderwerp. Ieder persoon moest vervolgens de intelligentie van de ander beoordelen.

Tijdens het bekijken van de opnames kwamen de onderzoekers erachter dat de studenten die te horen kregen dat ze slim moesten lijken zich op een aantal manieren gedroegen. Het enige wat écht leek te werken, was je gesprekspartner aankijken tijdens de discussie.


Doe alsof je heel zelfverzekerd bent

look-people-in-the-eye

In hetzelfde onderzoek uit 2007 komt naar voren dat een zelfverzekerde gezichtsuitdrukking je vaak intelligenter laat lijken.

Een andere studie stelt dat overmoedigheid je zelfs beter geïnformeerd laat lijken. In een experiment moesten de deelnemers hun kennis over geografie inschatten en vervolgens in duo's aan een opdracht werken. Vervolgens moesten ze elkaar beoordelen op hoe competent ze leken.

Studenten die hun eigen kunnen overschatten, werden als meer competent gezien door hun partners.


Kleed je slim

Verschillende onderzoeken stellen dat de kleding die je draagt van invloed is op hoe andere mensen je zien.

Zo worden onderwijsassistenten die formele kleding dragen vaker gezien als meer intelligent door studenten. Maar, wel minder interessant.


Glimlach

smile glimlach

Wil je slim overkomen? Stop dan met fronsen.

In een onderzoek uit 2014 moesten 160 deelnemers de pasfoto's van 80 studenten beoordelen. Het resultaat: "Er lijkt een correlatie te bestaan tussen emoties en de perceptie van veel of weinig intelligentie. De gezichten met 'hoge intelligentie' lijken vaker te lachen dan de 'lage intelligentie'-gezichten."


Piercings in je gezicht kun je beter weghalen

Piercings hebben een negatief effect als je je IQ wil tentoonstellen. Dat blijkt uit onderzoek van professor Viren Swami.

440 deelnemers beoordeelden foto's van mannen en vrouwen met verschillende hoeveelheden piercings. Ze moesten vervolgens zeggen in hoeverre ze deze mensen aantrekkelijk en intelligent vonden ogen. Degene met een piercing scoorden op beide vlakken lager. Personen met meerdere piercings kregen de meest negatieve beoordelingen.


Wees grappig

be-funny

En flinke portie humor is een teken van slimheid.

In een kleine studie vroegen psychologen mannen in een bar om een grap aan hun vrienden te vertellen terwijl er een vrouw in de buurt was. Vervolgens moesten ze de vrouw benaderen en om haar nummer vragen. Nadat de man vertrokken was, werd de vrouw gevraagd naar hoe aantrekkelijk en intelligent ze de charmeur vond.

De mannen die een grap vertelden werden als aantrekkelijker en intelligenter gezien. Bonus: ze kregen drie keer zo vaak het telefoonnummer te pakken.


Wees een leider

Uit een wat ouder onderzoek blijkt dat leiders sneller gezien worden als erg intelligent.

Ongeveer 350 studenten kregen te horen dat ze managers waren in een hypothetisch computerbedrijf. Ze moesten naar een budget meeting gaan met andere studenten.

Aan het eind van de meeting moesten de studenten beoordelen hoe intelligent de groepsleiders leken. Ze bepaalden ook of iemand in de groep zich als een leider gedroeg.

Wat bleek, er was een sterke band tussen hoe slim de studenten leken en of ze gezien werden als groepsleiders. Er was maar een dunne lijn tussen leiderschap en échte intelligentie. Leiders lijken dus vooral intelligenter, ze zijn het niet per se.


Geef toe dat er ook zaken zijn die je niet weet

admit-what-you-dont-know

Ja, écht. Sommige situaties vragen om eerlijkheid om intelligenter over te komen.

Het wordt ook wel het Dunning-Kruger effect genoemd: de minst competente individu overschat zijn bekwaamheid, terwijl de meest competente zijn kwaliteiten onderschat. Wil je dus indruk op iemand maken op iemand die veel verstand heeft van menselijk gedrag, dan kun je beter bescheiden blijven.

Schrijvers Stephen Dubner en Stephen Levitt stellen in hun boek dat toegeven dat je iets niet weet je soms competenter laat lijken. Zo lang je maar belooft dat je op zoek gaat naar het antwoord.

LEES OOK: 12 dingen die je onbewust doet, waardoor mensen je meteen al niet mogen