Mark Rutte was op bezoek in Zuid-Korea. De premier ging op handelsmissie naar het Aziatische land, dat de elfde economie van de wereld is met een bruto binnenlands product van 1.321 miljard dollar. De Koreanen zitten daarmee op bijna het dubbele van Nederland.

Nederland en Zuid-Korea hebben van oudsher sterke banden, zowel politiek als economisch. Voor Nederland staat Zuid-Korea in de top drie van belangrijkste exportlanden in Azië. De uitvoer naar Zuid-Korea groeide in de periode 2010-2015 met ruim 30 procent.

Rutte wil de diplomatieke en economische banden nog verder versterken. Met name op het gebied van land- en tuinbouw en hightech liggen er kansen.

De premier was van 26 tot en met 28 september in Zuid-Korea en dat leverde de nodige spraakmakende plaatjes op.


Wie neem je mee als je in Zuid-Korea deuren wilt openen? Guus Hiddink natuurlijk! De Nederlandse trainer werd in het land onsterfelijk toen hij het nationale voetbalelftal naar de vierde plaats op het WK loodste. “Een extra push aan deze handelsmissie”, aldus Rutte.

Handelsmissie Rutte Zuid-Korea: Ontmoeting burgemeester Seoul


Vanzelfsprekend kun je als Nederlandse leider geen land bezoeken zonder een partij fietsen cadeau te doen. Rutte doneerde 220 fietsen aan Seoul namens de regering en bedrijven die een kantoor in de stad hebben zoals ING en Philips. De tweewielers hebben oranje spatborden om de vriendschappelijke band tussen beide landen te benadrukken.

Handelsmissie Rutte Zuid-Korea: Ontmoeting burgemeester Seoul


En Rutte kreeg zelf ook een cadeau: hij is benoemd tot ereburger van de stad Seoul. Hier krijgt hij de bijbehorende medailles omgehangen door burgemeester Park Won-soon.

rutte


Rutte nam ook een kijkje bij de grens met Noord-Korea, het stalinistische land dat officieel nog in oorlog is met de zuiderburen. Daarom is er een gedeelde veiligheidszone die de twee landen van elkaar scheidt. Rutte bracht een bezoek aan de VN-missie die toeziet op de wapenstilstand tussen de Republiek Korea en Noord-Korea...

Premier Rutte aan grens Noord- en Zuid-Korea


...en werd op de foto gezet door Noord-Koreaanse militairen. Het land van leider Kim Jong-un deed onlangs de spanning weer oplopen door voor de vijfde keer dit jaar een kernproef uit te voeren. "Het is belangrijk dat Noord-Korea stopt met provocaties en de kans op escalatie terugbrengt. Ze moeten stoppen met het kernwapenprogramma en terugkeren aan de onderhandelingstafel", aldus Rutte.

President Rutte bezoekt grensgebied Korea


"In 1953 eindigde de Korea-oorlog. Sindsdien is er een gedemilitariseerde zone van 238 kilometer opgetrokken tussen de twee landen", aldus de premier op Facebook. "Het is aangrijpend om daar te staan. Op de grens van twee volken, die ooit één waren. Gescheiden door prikkeldraad, militairen en mijnen."

Premier Rutte aan grens Noord- en Zuid-Korea


Rutte keek ook rond in de showroom van Samsung, D-light. Daarin zijn de nieuwste snufjes van het Zuid-Koreaanse techconcern te bewonderen, zoals een slimme koelkast. Rutte sprak met topman Lee Jae-yong van Samsung. "Grote speler in Nederlandse economie, zorgt voor veel banen", twitterde de premier.

Handelsmissie Rutte Zuid-Korea: Bezoek aan Samsung D-Light


De premier opende het kantoor van ING Securities in Seoul...

Handelsmissie Rutte Zuid-Korea: Rondleiding hoofdkantoor ING


...en deed hetzelfde met het kantoor van Philips in Korea.

Premier Rutte opent hoofdkantoor Philips Zuid-Korea


Rutte bracht ook een bezoek aan de Seoul National Cemetery. "Tussen 1950 en 1955 werden duizenden Nederlanders ingezet in de Korea-oorlog. Meer dan 120 Nederlanders verloren toen hun leven", schrijft de premier op Facebook. "Ze brachten het hoogste offer voor vrijheid en democratie. We zullen ze nooit vergeten."

Handelsmissie Rutte Zuid-Korea: Ceremonie VN-begraafplaats


Tijdens een handelsmissie reizen ook Nederlandse ondernemers mee om deals te sluiten. En die willen natuurlijk een selfie maken met de premier... en Hiddink.

Handelsmissie Rutte Zuid-Korea: Trade Dinner


Rutte ontmoette ook de Koreaanse president Park Geun-hye en ondertekende gelijk enkele verklaringen. Zo slaan het CBS en het Koreaanse statistische bureau de handen ineen in hun onderzoeken naar big data. En er werd een verklaring ondertekend over een uitwisselingsprogramma van een jaar voor Nederlandse en Koreaanse jongeren.

Handelsmissie Rutte Zuid-Korea: Welkom door Koreaanse president

Rutte ontmoette tevens Koreaanse studenten in de Seoul Bibliotheek voor een vraag- en antwoordsessie. "Leuke aftrap van laatste dag handelsmissie: ontbijt met Koreaanse studenten", twitterde de premier.

Handelsmissie Rutte Zuid-Korea: Ontbijt met Koreaanse studenten


En bij de bibliotheek ging ook een droom van Rutte in vervulling... een meet and greet met Nijntje!

Handelsmissie Rutte Zuid-Korea: Ontbijt met Koreaanse studenten

LEES OOK: 6 jaar Mark Rutte – de economie is gered, maar je huis, auto en pensioen zijn er minder aan toe