De kerstperiode betekent voor de meesten van ons niet alleen tijd doorbrengen met familie, maar ook: geen energie hoeven te besteden aan werk.

En hoewel deze tijd van het jaar een beetje chaotisch kan zijn, is het ook een kans om op te laden voordat je weer terug aan de slag gaat.

Reden genoeg om je vrije tijd serieus te nemen.

Business Insider sprak met Lynn Taylor, een arbeidsdeskundige en schrijver van het boek Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job. Het boek gaat niet alleen over moeilijke bazen, maar ook over hoe je je werk zelf het beste inricht.

We vroegen haar om tips rond vrije tijd die succesvolle mensen toepassen.


1. Ze weten wat ze willen doen

Foto: Strelka/Flickr

“Succesvolle mensen plannen vooruit als er een vakantie aankomt, omdat ze beseffen dat het een kans is om te genieten van welverdiende vrije tijd. Zelfs als ze vooral willen ontspannen, overwegen ze zekere activiteiten, zoals het bezoeken van familie of vrienden.”

Lees ook op Business Insider


2. Waar nodig, spenderen ze een beperkte tijd aan werk

Foto: Flickr/Strelka Institute for Media

Verpest je vrije tijd niet door alsnog overwerk te gaan doen. Als je echt nog iets moet afronden, dan is er een goede regel: “Stel vooraf een periode in die je besteedt aan het werk dat je echt moet afronden.” Op die manier beperk je jezelf en voorkom je dat niet alle tijd ongemerkt toch opgaat aan werk.


3. Ze zijn specifiek ‘bereikbaar’ – of niet

Foto: Strelka Institute for Media

“Laat anderen weten wanneer en hoe je bereikbaar bent – alleen door grenzen te stellen aan je bereikbaarheid, kun je echt helemaal opladen.” Geef dus in je ouf-of-office-bericht aan wanneer je wel je mail checkt en wanneer niet. “Zo kun je veel meer gedaan krijgen in een korte tijd.”


4. Ze zorgen dat ze bij zijn met hun werk voordat ze vakantie nemen

Foto: Strelka Institute/Flickr

Ontspannen kan lastig blijken als je eigenlijk nog werk te doen hebt. “Losse eindjes samenknopen vermindert chaos en voorkomt dat projecten op losse schroeven staan tegen de tijd dat je terugkomt.”


5. Ze hebben een contactpersoon benoemd tijdens hun vakantie

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

“Je hebt wellicht niet de luxe om je verantwoordelijkheden aan een collega over te dragen, maar zorg niettemin dat een van hen je kan bereiken in geval van uiterste nood.”


6. Ze stellen grenzen

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Stel dat die collega je belt terwijl je weg bent, dan moet je soms ‘nee’ kunnen zeggen op een bepaald verzoek. “Het hangt af van de inhoud van je werk en de bewegingsvrijheid die je in je baan hebt, maar soms moet je ‘nee’ zeggen, zij het op een diplomatieke manier. Als dat in het verleden een uitdaging voor je is geweest, zie het dan als een kans om te groeien en meer controle te voelen over je werk.”


7. Ze laten hun mobiel met rust

Foto: Dan Kitwood/Getty Images

Zet je telefoon eens op de stille stand of zelfs vliegtuigmodus. Op deze manier heb je niet constant ‘urgente’ berichten die niet belangrijk zijn. Tayler: “Dat helpt enorm om te ontspannen.”


8. Ze bezoeken vrienden en familie

Foto: Rick Scuteri/AP

Als het op de kersttijd aankomt, is er wellicht geen beter moment om samen te komen met anderen – want het komt waarschijnlijk niet zo vaak voor dat je allemaal op hetzelfde moment vrij bent. “Dit is een ideale tijd om weer tijd door te brengen met familie en vrienden .”


9. Ze creëren ruimte om te relaxen

Foto: source Rich Fury/Getty Images

Tegelijkertijd: als je te veel afspraken plant, blijft er geen tijd meer over om werkelijk te ontspannen en tijd aan jezelf te besteden. “Als je je tijd helemaal vol boekt, kun je toch druk voelen en dat werkt uiteindelijk helemaal averechts.”


10. Ze vinden het ook prima om simpele uitstapjes te doen

Foto: Flickr / Even Forester

Uitgebreid op vakantie gaan, kan een geweldige, verrijkende ervaring zijn. Maar reizen kan ook best stressvol uitpakken en daarom niet per se ontspanning opleveren. Succesvolle mensen realiseren zich volgens Taylor dat simpele dagjes uit en staycations ook veel goeds kunnen doen.


11. Ze blijven sporten

Foto: Shutterstock/El Nariz

Verzin geen smoesjes. De kans is aanwezig dat je wat uitgebreider eet tijdens een periode vrijaf, en dus is het zaak om je sportroutine vast te houden. “Trainingen missen gedurende je vakantie, kan ervoor zorgen dat je je slap en apathisch voelt. Je wil juist het meeste uit je tijd halen en daarom mentaal en fysiek in goede conditie zijn.”


12. Ze onderhouden hun hobby’s

Foto: Christopher Furlong/Getty Images

Je favoriete hobby oppakken in je vrije tijd, geeft je “een breder en gezonder perspectief op het leven”, aldus Taylor. “Het maakt je ook een interessantere persoon die niet alleen maar om werk draait.”


13. Ze genieten van de natuur

Foto: Paxson Woelber/Flickr

‘Frisse lucht’ kun je in je vrije tijd zowel fysiek als metaal opzoeken. Je hoeft er vaak minder ver voor te reizen dan je zou denken: een bos of rivierengebied ligt op veel plekken gewoon om de hoek.


14. Ze doen dingen voor anderen

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

“Vrije tijd is ideaal om mensen te helpen die het minder goed hebben, zeker rond de feestdagen, als een gevoel van steun door buren of stadsgenoten een enorm verschil kan maken”, zegt Taylor. Positief is ook dat je jezelf wellicht beter voelt als je anderen helpt.