Cryptospecialisten hebben hun voorspellingen voor de koers van de bitcoin aan het eind van dit jaar fors verlaagd, maar geloven nog steeds dat de munt een enorm groeipotentieel heeft.

De Australische vergelijkingssite finder.com.au heeft de resultaten bekend gemaakt van zijn Cryptocurrency Predictions Survey van april, waarin wordt voorspeld hoe de belangrijkste cryptomunten het verder zullen doen in 2018.

Natuurlijk moeten voorspellingen voor de koersontwikkeling van cryptomunten over een periode van acht maanden met een paar flinke korrels zout genomen worden, gelet op de enorme koersfluctuaties van digitale valuta.

De bitcoin had in de eerste drie maanden van 2018 zijn op één na slechtste kwartaal ooit en verloor meer dan 50 procent ten opzichte van de dollar.

Maar 13 fintech-experts laten zich niet afschrikken. Gezamenlijk komen hun prognoses erop neer dat de bitcoin op 31 december dit jaar nog altijd een stand van 21.485 dollar kan bereiken. Afgelopen maart voorspelden ze nog een stand van 38.000 dollar.

In de tabel hieronder is het uitgangspunt een koers voor de bitcoin van 8.202 dollar en 490 dollar voor de ethereum. Maar door de dalingen van de afgelopen dagen liggen actuele koersen een stuk lager.  De bitcoin noteerde vrijdagochtend op 6.600 dollar en en ethereum was naar 367 dollar gezakt.

In de onderstaande prognoses wordt het grootste stijgingspotentieel aan de dogecoin toegedicht, een munt die ooit als grap is geïntroduceerd. Van de cardano wordt de op een na grootste stijging verwacht, gevolgd door de ripple.

Bron: CoinMarketCap, finder.com

Alle details van het rapport en ook hoe de experts tot hun voorspellingen zijn gekomen zijn hier te lezen.