Als we het hebben over  succesvolle’ mensen, dan gaat het meestal over iemand die miljarden op de bank heeft, meerdere bestsellers op zijn naam heeft staan of leiding geeft aan een land.

Maar vraag je deze mensen naar hun succes, dan zullen ze zeggen dat het niet om hun prestaties draait.

Dit hebben twaalf van ‘s werelds machtigste en meest indrukwekkende mensen – van oud-president Barack Obama tot de overleden successchrijver Maya Angelou – te zeggen over succes.


Miljardair Richard Branson zegt dat succes te maken heeft met geluk.

Foto: JP Kim/Stringer/Getty Images

Hoewel Sir Richard Branson, de oprichter van de Virgin Group, een vermogen van zo’n 5 miljard dollar heeft, stelt hij succes gelijk aan persoonlijke voldoening.

“Teveel mensen meten hun succes af aan hoeveel geld ze hebben, of hoe belangrijk de mensen zijn met wie ze omgaan”, schrijft hij op LinkedIn. “Naar mijn mening moet écht succes worden uitgedrukt in de mate waarin je gelukkig bent.”


Huffington Post-oprichter Arianna Huffington zegt dat alleen geld en macht niet voldoende zijn.

Lees ook op Business Insider

Foto: Nicholas Hunt/Getty Images

Volgens Huffington hebben we de neiging om succes via twee maatstaven uit te drukken: geld en macht. Toch moeten we er daar één categorie aan toevoegen.

“Om het leven te leiden dat we echt willen en verdienen, hebben we een derde maatstaf nodig”, zegt ze tegen Forbes. “Een derde maatstaf van succes gaat verder dan geld en macht en bestaat uit vier steunpilaren: welzijn, wijsheid, verwondering en geven.”

Deze factoren helpen je bij je mentale gesteldheid en om echt succesvol te worden, zoals haar boek “Thrive” al suggereert met de titel (“Thrive” betekent vrij vertaald iets als voorspoed hebben).


Miljardair en investeerder Mark Cuban zegt dat je geen geld nodig hebt om succesvol te zijn.

Foto: Michael Buckner/Getty

Investeerder Mark Cuban werd bij het grote publiek bekend dankzij het Amerikaanse tv-programma ‘Shark Tank’. Hij heeft een eenvoudige visie op succes.

In een interview met Steiner Sports zei hij in 2014:

“Voor mij is de definitie van succes ‘s ochtends wakker worden met een lach op je gezicht, omdat je weet dat het een fantastische dag gaat worden. Ik was gelukkig en voelde me ook succesvol toen ik arm was. Toen ik met zes jongens samenwoonde in een driekamer-appartement en op de grond sliep.”


De legendarische basketbalcoach John Wooden zegt dat het om voldoening draait.

Foto: Wikimedia Commons

Met 620 overwinningen en 10 nationale titels is Wooden de meest succesvolle coach uit de geschiedenis van het Amerikaanse college basketbal.

Maar zijn definitie van succes gaat meer over de strijd met jezelf dan over een ander:

“Je kan alleen maar tevreden zijn als je je hebt ingespannen om het beste uit je zelf te halen”, zei hij in een TED Talk in 2001.


Voor de legendarische investeerder Warren Buffett staan relaties boven alles.

Foto: Alex Wong/Getty Images

Met een vermogen van  77,4 miljard dollar is Buffett op Bill Gates na de rijkste mens ter wereld. Toch heeft zijn definitie van succes niks te maken met geld of faam.

Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst met aandeelhouders zei hij ooit: “Ik meet succes af aan hoeveel mensen van me houden.”


Volgens de veelgeprezen schrijfster Maya Angelou gaat succes over het genieten van je werk.

Foto: AP

De met prijzen overladen schrijfster en dichtster – die in 2014 op 86-jarige leeftijd overleed – heeft vele boeken en spreuken nagelaten.

Die over succes hoort tot de beste: “Succes is van jezelf houden, houden van wat je doet en houden van hoe je het doet.”


Microsoft-oprichter Bill Gates vindt dat het gaat om hoeveel impact je hebt op de samenleving.

Foto: Alex Wong/Getty Images

Gates is de rijkste mens ter wereld met een vermogen van 86 miljard dollar, maar voor hem draait succes om relaties en om het nalaten van een blijvende erfenis.

In een vraagsessie van Reddit gaf Gates zijn eigen draai aan een tip van Warren Buffett toen hem werd gevraagd naar zijn definitie van of succes:

“Warren Buffett zegt altijd dat succes gemeten moet worden in of de mensen dicht bij je gelukkig zijn en van je houden.”

Hij heeft zelf nog een toevoeging: “Het is ook fijn om je te realiseren dat je een verschil maakt – iets uitvinden, kinderen opvoeden of mensen helpen die dat nodig hebben.”


Spiritueel leider Deepak Chopra stelt dat succes bestaat uit constante groei.

Foto: Amy Sussman /AP Images for Seventh Generation

De arts en schrijver zegt dat het gaat om constante groei:

“Succes in het leven kan worden gedefinieerd als de constante groei van geluk en de het behalen van waardevolle doelen”, schrijft Chopra in “The Seven Spiritual Laws of Success.”


Oud-president Barack Obama heeft het verbeteren van de levens van andere mensen als hoogste doel.

Foto: source REUTERS/Kevin Lamarque

Obama heeft acht jaar lang het machtigste land ter wereld geleid, maar stelt macht niet gelijk aan succes.

Tijdens de Democratische Conventie van 2012 zei First Lady Michelle Obama tegen het publiek dat haar man “zijn carriere is begonnen met het afwijzen van goedbetaalde banen en in plaats daarvan ging werken in moeilijke wijken waar een staalfabriek was gesloten.”

Ze ging verder:

“Voor Barack gaat succes niet over hoeveel geld je verdient, maar om hoeveel verschil je kunt maken in andermans leven.”


Volgens uitvinder Thomas Edison bestaat succes uit keihard werken.

Foto: AP Photo/J. Walter Thompson

Edison – houder van meer dan 1.000 patenten – had een nauwelijks overtroffen werklust. Hij zou wel eens 60 uur achter elkaar hebben gewerkt.

Dus uiteraard gaat zijn definitie van succes dan ook vooral over ambitie: “Succes is 1 procent inspiratie en 99 procent transpiratie.”


Volgens de populaire schrijver Stephen Covey is de definitie van succes erg persoonlijk.

Foto: Wikimedia Commons

De inmiddels overleden Covey boekte een enorm succes met zijn boek “The Seven Habits of Highly Effective People” uit 1989 waar hij meer dan 25 miljoenen exemplaren van heeft verkocht.

Toch was succes voor Covey iets wat ieder mens zelf moet definiëren.

“Als je heel goed nadenkt over wat er wat jou betreft gezegd moet worden bij jouw begrafenis, dan zal je jouw hoogstpersoonlijke definitie van succes vinden.”


Voor miljardair John Paul DeJoria bestaat succes uit altijd hard werken.

Foto: Kevin Winter/Getty

DeJoria is mede-oprichter van Paul Mitchell-haarproducten en Patron-tequila. In een interview met Business Insider deelde hij de lessen die hij als jonge man leerde toen hij in een stomerij werkte.

Blijkbaar was de baas van de zaak onder de indruk van hoe schoon DeJoria de vloer hield. Daarom gelooft hij nu in het volgende:

“Succes draait niet om hoeveel geld je hebt. Succes is niet welke maatschappelijke positie je inneemt. Succes is hoe goed je iets doet als niemand kijkt.”

Dit is een geactualiseerde versie van een artikel dat oorspronkelijk is geschreven door Drake Baer.

LEES OOK: Deze BN’ers staan als lijstduwers op je kieslijst – maar geen haar op hun hoofd dat ze in de gemeenteraad gaan zitten