Leugenaars zullen nooit goed gedijen.

Liegen leidt nergens toe, zeker niet tijdens sollicitatiegesprekken.

Sommige mensen gaan zo ver in hun jacht op een nieuwe baan, dat ze de waarheid wel erg ver oprekken en soms geweld aandoen om maar als de ideale kandidaat over te komen.

Onnodig om te zeggen is dat je leugen uiteindelijk toch wel achterhaald wordt.

Als je een goede leugenaar bent, loop je het risico later je baan te verliezen als je slimmigheidje is ontdekt. Als je een slechte leugenaar bent, wordt er mogelijk al tijdens het sollicitatiegesprek doorheen geprikt.

Hier zijn een aantal zinnen en vragen die je moet vermijden tijdens een sollicitatiegesprek als je niet oneerlijk over wil komen.

1. 'Ik heb geen zwakke punten'

Jawel, die heb je wel. Zeggen dat je geen tekortkomingen hebt, komt arrogant over -  om niet te zeggen leugenachtig.

2. 'Wat zijn redenen om mijn contract te beëindigen?'

Het is geen goed idee dat je degene die het sollicitatiegesprek afneemt al aan het denken zet over je ontslag voordat je überhaupt bent aangenomen. Zo kom je onbetrouwbaar over.

3. 'Mijn enige zwakte is dat ik te hard werk'

Oh, kom op. Toon wat zelfreflectie als je wordt gevraagd naar je grootste zwaktes. Zeggen dat je te hard werkt, klinkt heel gekunsteld - zelfs als het waar is.

4. 'Oh ja, Ik ben echt heel goed in .... en in ... en in ... en in' of 'Ja inderdaad ... inderdaad ... inderdaad'

Als je jezelf laat klinken als te mooi om waar te zijn zal de manager die moet beslissen of hij je de baan geeft sceptisch worden. Je vertelt misschien de waarheid, maar je komt waarschijnlijk over als een leugenaar als je het met alles eens bent wat de manager zegt, of als je claimt een expert te zijn op elk gebied waar ze naar vragen.

5. 'Houden jullie e-mails en internetgebruik in de gaten?'

Deze vraag leidt echt tot een rode vlag  - en dat is iets wat je echt niet wil tijdens een sollicitatiegesprek. Voorkom te allen tijde dat je gewetenloos overkomt.

6. 'Ik ben ontslagen, maar het was niet mijn schuld'

Kom niet aan de doorlopende band met excuses. Ze zullen snel argwanend worden.

7. 'Ik kan alles doen' of 'Ik kan diegene zijn'

Je wil niet overkomen alsof je alleen maar zegt wat je denkt dat degene tegenover je wil horen. Wees gewoon jezelf.

8. 'Doen jullie aan achtergrondcontroles?'

Deze kan degene die het sollicitatiegesprek afneemt wantrouwig maken. Ze zullen misschien denken dat je iets te verbergen hebt.

9. 'Ik heb een zware tijd gehad'

Het is totaal ongepast om tijdens een sollicitatiegesprek te zinspelen op persoonlijke problemen. Het klinkt alsof je de manager tegenover je op zijn emoties aan het bespelen bent om de baan te krijgen.

10. 'Ik doe dat altijd' of 'Ik heb nooit' of 'Ik heb dat al duizenden keren gedaan'

Generaliseren of overdrijven doen veel mensen zonder het door te hebben. Maar als je dat te veel doet tijdens een sollicitatiegesprek, dan is het moeilijk te bepalen wat te geloven. Je kan zo oneerlijk overkomen.

11. 'Dit is de enige baan waar ik in geïnteresseerd ben!'

Oké, misschien is het waar - maar kom niet te hijgerig en overdreven over met je belangstelling voor een bedrijf. Te enthousiast zijn over de mogelijke baan kan tot rode vlaggen leiden en hen doen twijfelen over je eerlijkheid.

LEES OOK: 26 lastige sollicitatievragen in de financiële sector: waarom zijn putdeksels rond?