Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:

1. Je bent spekkoper… als je een nieuwbouwhuis kunt krijgen

Ja, huizenprijzen stijgen hard in Nederland. Maar daarbij maakt het soort woning ook nog verschil.

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat nieuwbouwwoningen al drie kwartalen op rij sneller in prijs stijgen dan bestaande bouw. Over het tweede kwartaal van dit jaar ging het om een plus van liefst 13 procent voor nieuwbouw, tegen 9 procent voor de gemiddelde prijsstijging op de woningmarkt.

Belangrijke reden is uiteraard dat het aanbod van nieuwbouwwoningen zo mogelijk nog krapper is dan dat van de bestaande bouw.

(klik voor uitvergroting)

2. D66 kiest nieuwe fractievoorzitter... maar wordt dat ook de nieuwe leider?

Drie dagen nadat Alexander Pechtold bekendmaakte op te stappen als partijleider van D66 kiest de fractie vandaag een nieuwe voorzitter. Alleen mensen die bij de vorige Kamerverkiezingen op de kandidatenlijst stonden kunnen een gooi doen naar de positie.

Het fractievoorzitterschap biedt ook een sterke uitgangspositie voor het partijleiderschap bij de volgende verkiezingen. Maar zeker is dat niet.

Naast Kamerleden Pia Dijkstra, Jan Paternotte, Sjoerd Sjoerdsma, Kees Verhoeven en Rob Jetten, zijn er ook nog twee ministers die in de voetsporen van Pechtold kunnen treden: Sigrid Kaag en Kajsa Ollongren. Plus een outsider: Boris van der Ham.

Ollongren

3. Google gooit sociaal platform Google Plus dicht na datalek

Tussen 2015 en maart 2018 zijn de gegevens van 500.000 gebruikers van het sociale netwerk Google Plus toegankelijk geweest voor softwareontwikkelaars van buiten Google, meldt The Wall Street Journal. Het bedrijf heeft er volgens de krant met medeweten van topman Sundar Pichai voor gekozen het lek stil te houden, nadat het dit voorjaar werd ontdekt.

Google stelt dat er geen gegevens zijn misbruikt, maar enkele uren na de onthulling liet het bedrijf wel weten te stoppen met Google Plus voor privépersonen. Het als concurrent van Facebook bedoelde sociale netwerk is nooit echt van de grond gekomen. Alleen de tak voor bedrijven blijft bestaan.

4. Slimme speaker van Google vanaf 24 oktober te koop in Nederland

Ander Google-nieuws: Google brengt zijn slimme speakers eindelijk uit in Nederland. De grote Home-speaker kost 149 euro en voor de kleinere Home Mini ben je 59 euro kwijt. Beide speakers zijn voorzien van de Nederlandse Google Assistent. Ze liggen vanaf 24 oktober in de winkel.

5. Koning Willem-Alexander rouwt om de Brexit

Voorafgaand aan het staatsbezoek aan Groot-Brittannië later deze maand heeft koning Willem-Alexander gezegd dat hij de Brexit betreurt. Hij stelt dat het beter voor de handelsbetrekkingen zou zijn als de Britten lid blijven van de EU, maar dat hij de keuze die het volk heeft gemaakt wel respecteert.

Verder zei de koning tegen Britse journalisten dat het koningshuis achter Michel Barnier staat, de Brexit-onderhandelaar namens de EU. Willem-Alexander verkondigt daarmee het officiële kabinetsstandpunt.

6. Italiaanse staatsrente schiet omhoog na nieuwe aanval van minister Salvini op Europa

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini heeft voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en Eurocommissaris Pierre Moscovici maandag "de echte vijanden van Europa" genoemd. Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken maken Juncker en Moscovici Europa en Italië kapot met hun bezuinigingsdrift.

De rente op een tienjarige staatslening schoot daarop omhoog tot 3,6 procent, het hoogste niveau sinds 2014.

7. Apothekers negeren artsen bij merkmedicijnen en geven goedkopere variant mee

Zelfs als artsen een specifiek medicijn voorschrijven, verstrekken apotheken vaak een ander middel met dezelfde werkzame stof om kosten te besparen. Dat blijkt uit een enquête van Patiëntenfederatie Nederland waar de Volkskrant de resultaten van heeft.

Van 2.893 panelleden die om een specifiek merkmedicijn vroegen, kreeg ruim een kwart het niet mee naar huis. Verzekeraars verplichten apothekers bij medicijnen waarbij het patent is verlopen de klant het goedkoopst mogelijke middel te verstrekken.

8. Internationale studenten leveren de schatkist jaarlijks €1,6 miljard op

Een kwart van de internationale studenten blijft in Nederland na afronding van de studie. Van de lichting uit 2012 wonen vijf jaar later nog 3.515 afgestudeerden in ons land, becijferde Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs.

Ongeveer eenvijfde van de afgestudeerden blijft zijn hele leven in Nederland. Het behoud van internationale talenten levert de Nederlandse schatkist jaarlijks 1,6 miljard euro op, aldus Nuffic.

9. Moet de overheid meer doen tegen CO2-uitstoot?

Een spannende dag voor Urgenda. Vandaag doet het gerechtshof in Den Haag uitspraak in het hoger beroep van de klimaatzaak van de actiegroep tegen de Staat. Urgenda wil dat de overheid meer doet om de CO2-uitstoot terug te dringen. Klimaatverandering is immers een groot gevaar voor Nederlanders, en de Staat heeft de plicht om burgers te beschermen.

De rechter gaf Urgenda daarin in 2015 gelijk, maar de Staat ging in hoger beroep. Niet omdat klimaatverandering niet serieus wordt genomen, maar "de rechtbank heeft een beleidsmatige en politieke keuze heeft gemaakt", volgens de landsadvocaat.

10. Zzp'er krijgt meer gevarieerd werk dan werknemer in loondienst

"Iedere dag is anders", hoor je mensen vaak zeggen die over hun werk praten. Maar voor zzp'ers geldt dat kennelijk nog nét iets meer, want uit onderzoek van TNO en CBS blijkt dat die hun werk vaker gevarieerd vinden dan werknemers.

Op de vraag of het werk gevarieerd is, antwoordt ruim 80 procent van de zzp'ers 'vaak' of 'altijd', tegen 70 procent van de vaste werknemers en iets meer de helft van de werknemers met een flexibele arbeidsrelatie.

11. Opkoopfonden sorteren voor op volgende crisis: bedrijven worden snel weer doorverkocht

We zitten in een fase van economisch hoogtij, maar er zijn ook tekenen dat een piekmoment is bereikt... wat betekent dat er ergens in de komende jaren een terugval kan komen. Dit blijkt uit nieuwe economische prognoses van het Internationaal Monetair Fonds., maar ook uit het praktische gedrag van investeringsmaatschappijen die bedrijven opkopen en doorverkopen.

Zogenoemde private-equitybedrijven doen hun aankopen versneld van de hand, zo meldt het FD dinsdag. Deze opkoopfondsen nemen bedrijven normaal gesproken over, stroomlijnen de boel gedurende zo'n 5 jaar en verkopen een onderneming dan weer door. Maar bijvoorbeeld investeerder Apax wil na 4 jaar al af van softwarehuis Exact. En LeasePlan, dat in november naar de beurs wil, is pas sinds 2016 in handen van een investeringsmaatschappij.

Met de huidige hoogconjunctuur lijkt een ideaal verkoopmoment aangebroken voor investeerders. "Grote vraag is namelijk hoelang de markt zo goed blijft", aldus een anonieme bankier tegen het FD.
 

Nieuws gemist? Lees dan het belangrijkste nieuws van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Zo verandert je gezicht tussen 7 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds. - Fotografe Barbara Iweins vond wildvreemden altijd al interessant, daarom besloot ze om ze te fotograferen. "Als ik op de bus sta te wachten, vraag ik me altijd af wat anderen denken. Wat hun angsten zijn, waar ze blij van worden. Die obsessie wilde ik omarmen." Dat mondde uit in een jarenlang fotoproject. Als onderdeel daarvan besloot ze 30 mensen 's ochtends om 7 uur, een paar seconden na het opstaan, te fotograferen, en 's avonds om 7 uur. Op de foto's die 's avonds werden gemaakt, zie je goed hoe alert mensen nog zijn door de dag die achter hen ligt. Op de foto's die 's ochtends werden gemaakt, zie je dat de mensen zich nog tussen dromenland en de realiteit bevinden. - Meer lezen? Check de link in onze bio. - 📸 Barbara Iweins - #fotografie #photography #slaap #sleep #lifestyle #portret #mensen #kunst #carrière #advies #economie #businessinsider

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op