Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De 25 populairste werkgevers van Nederland? Geen multinationals in de top 3

Wil je bij een bedrijf werken met een gezonde werk-privébalans, slim management en een bruisende bedrijfscultuur? Dan ben je niet per se het beste af bij grote multinationals zoals Rabobank, KLM en Philips. Althans, afgaande op de dinsdag gepubliceerde ranglijst van vacaturewebsite Indeed met de 25 beste werkgevers van Nederland.

De top 3 bestaat uit het volgende trio: kortingsbonnenplatform Social Deal, modeketen CoolCat en de stichting VluchtelingenWerk.

Bekijk de volledige top 25 van beste werkgevers op Business Insider.

2. Huiseigenaren jagen op lagere hypotheekrentes: grootbanken verliezen marktaandeel

Uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau IG&H blijkt dat het marktaandeel van grootbanken zoals ABN Amro en Rabobank op de hypotheekmarkt het afgelopen kwartaal is gedaald. Banken verliezen vooral op het gebied doorstromers en oversluiters: huiseigenaren die al een hypotheek hebben en verhuizen, of een bestaande hypotheek willen aanpassen.

“Het vasthouden van bestaande klanten lijkt op het moment een lastige uitdaging voor de banken. De enige uitzondering binnen het banklandschap is ING”, zegt senior manager Joppe Smit van IG&H in een toelichting.

Lees ook op Business Insider

3. Beddenverkopers hebben last van stagnatie huizenverkoop

Woonwinkels lijken gebukt te gaan onder de hete zomer en de oververhitte huizenmarkt. De omzet in de woonbranche zakte in het derde kwartaal met gemiddeld 6,2 procent, meldde vakorganisatie InRetail dinsdag. In de eerste helft van dit jaar was nog sprake van omzetgroei.

De woningmarkt kookt over, maar dat gaat tegenwoordig gepaard met sterk stijgende huizenprijzen en een afnemend aanbod: gevolg is dat het aantal woningverkopen daalt. Geen transactie betekent ook geen nieuwe keuken of bed. Slaapspeciaalzaken zagen hun omzet in het derde kwartaal met 8,9 procent afnemen en meubelzaken met 5,4 procent.

4. Amerika gaat naar de stembus in wat vooral een referendum is over Trump

Amerikaanse kiezers hebben voor het eerst sinds ze Donald Trump tot president hebben verkozen de kans zich uit te spreken over zijn beleid. Bij de zogeheten ‘midterms’ wordt een nieuw Huis van Afgevaardigden gekozen en ook eenderde van de Senaat.

Volgens de peilingen zal de Senaat in handen blijven van de Republikeinen, maar veroveren de Democraten een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. In dat geval zal het voor Trump veel moeilijker zijn om de resterende twee jaar van zijn regeertermijn zijn plannen door te voeren. Maar de verschillen zijn klein, dus het belooft razend spannend te worden.

5. Frans Timmermans krijgt alle Europese sociaaldemocraten achter zich

Frans Timmermans is de zogeheten ‘Spitzenkandidat’ voor de Europese sociaaldemocraten in de strijd om het voorzitterschap van de Europese Commissie. De enige rivaal van Timmermans, de Slowaak Maros Sefcovic, heeft zich teruggetrokken en zich achter de Nederlander geschaard.

De belangrijkste tegenstrever voor de opvolging van Jean-Claude Juncker zal waarschijnlijk de Duitse leider Manfred Weber van de christendemocraten in het Europees Parlement zijn. Timmermans stelde zich vorige maand kandidaat voor de Europese topfunctie.

6. Een duidelijke meerderheid van de Britten zou nu tegen een Brexit stemmen

Uit de grootste peiling sinds het echte Brexit-referendum blijkt dat nu 54 procent van de Britten in de EU wil blijven en 46 procent nog altijd wil vertrekken. Er zijn 20.000 mensen ondervraagd. Pro-Europese parlementariërs roepen premier Theresa May op de resultaten serieus te nemen en een nieuw referendum uit te schrijven.

7. Toezichthouder ACM geeft toestemming voor overname Hema

De overname van Hema door ondernemer Marcel Boekhoorn leidt volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) niet tot concurrentieproblemen. Daarom geeft de toezichthouder groen licht voor de overname. Boekhoorn bezit via zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments geen andere grote winkelketens een neemt Hema over van Lion Capital.

8. De VVD wil nieuwe kerncentrales om de klimaatdoelen te halen

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw van nieuwe kerncentrales. In Nieuwsuur zei Dijkhoff dat kernenergie in het pakket maatregelen hoort dat nodig is om de klimaatdoelstellingen te halen: “Ik hoop dat we er rationeel naar kijken.”

D66-leider Rob Jetten zegt serieus naar de plannen te gaan kijken, maar ziet weinig in het voorstel van zijn coalitiepartner. GroenLinks is fel tegen en spreekt van een ‘Klaasballonnetje’ omdat nieuwe kerncentrales totaal onrealistisch zouden zijn.

9. Consument laat zich makkelijk oplichten bij kopen op social media 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor kopen op social media. Het is zo makkelijk: scrollen door je tijdlijn, mooie schoenen zien en ‘klik’, gekocht. Soms gebeurt dit zonder tussenkomst van een website, zegt de waakhond.

Als die schoenen dan niet aankomen of er heel anders uitzien, ben je als consument minder goed beschermd. De afzender blijkt onbekend of onvindbaar. Vorig jaar lieten consumenten zich voor 5 miljoen euro oplichten met kopen op social media.

10. Snellere trein tussen Randstad en Groningen… kwartier tijdswinst

De treinrit tussen Amsterdam en Groningen kan sneller, denkt de NS. Reizigers kunnen een kwartier eerder aankomen als de trein harder rijdt en Lelystad en Assen worden overgeslagen. Begin volgend jaar gaat de NS testritten uitvoeren om de haalbaarheid te toetsen. Op dit moment duurt de treinreis tussen Amsterdam en Groningen 2 uur en 6 minuten.

11. Willem-Alexander stamt af van een Engelse koning uit de 18e eeuw – net als de meeste Europes royals

Willem-Alexander stamt – net als de meeste Europese royals – af van een Engelse koning uit de 18e eeuw. Hoewel de familiestambomen van de koningshuizen behoorlijk ingewikkeld zijn, zijn ze bijna allemaal terug te voeren tot koning George II, die van 1727 tot 1760 koning was van Groot-Brittannië en Ierland.

Veel kans dat Willem-Alexander ooit op de Britse troon komt is er echter niet; hij is maar liefst 11 generaties verwijderd van George II. Onze collega’s van Business Insider UK maakten de volgende infographic.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

“Ik had nog nooit één nacht in een caravan geslapen. Ik wilde er niet mee gezien worden. Die witte, plastic dingen lijken op de weg allemaal op elkaar.” Maar omdat Hein van de Laar er wel van droomde om in de buitenlucht te slapen, heeft hij deze designcaravan ontworpen. - Hij begon drie jaar geleden te schetsen en om de caravan te kunnen maken verkocht hij zijn huis en stopte hij al zijn spaargeld in het project. Met succes: inmiddels werkt er een team mensen aan, rijdt er al één rond op de weg en heeft hij aan het einde van dit jaar waarschijnlijk tientallen bestellingen binnen. - Meer weten? Check de link in onze bio. - Foto: Lume Traveler - #reizen #caravan #kamperen #travel #wanderlust #instagravel #traveladdict #travelling #vakantie #reisfotografie #reis #photooftheday #vacation #travelgram #nature #travelblogger #reisblogger #ondernemen #entrepreneurship #economie #zaken #business #businessinsider #businessinsidernl

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op