Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen en leukste nieuwtjes die je vandaag moet weten:

1. Bitcoin staat op het laagste punt sinds eind november. Vrijdagochtend schommelde de belangrijkste cryptomunt rond de 8.500 dollar, volgens Coinmarketcap.com. Daarmee is de bitcoin weer terug op het niveau van voor de grote koerssprong in december, toen de digitale munt bijna de 20.000 dollar aantikte.

Ook andere bekende cryptomunten staan in de dubbele rode cijfers.

Bekijk hier de actuele koers van de bitcoin »

2. Ondertussen weigeren de grote Nederlandse banken bitcoinondernemers een zakelijke rekening te laten openen, ontdekte Sprout. Volgens ABN Amro zitten “cryptovaluta in een ongereguleerde markt, waardoor wij geen of onvoldoende toezicht hebben op de geldstromen”.

Op de Dag van de Crypto afgelopen maandag in de Amsterdamse RAI, zei financieel directeur Jan-Kees de Jager van KPN ook dat het hoog tijd is de markt te reguleren: “We moeten wildwesttaferelen voorkomen. Het zou gek zijn als we voor andere sectoren bepaalde regels hebben, om dat dan niet voor crypto te doen.”

3. Apple heeft het afgelopen kwartaal minder iPhones verkocht. In totaal gingen er 77,3 miljoen over de toonbank, 1 procent minder dan een jaar geleden in dezelfde periode. De totale omzet steeg met 13 procent naar 88,3 miljard dollar.

Ondanks dat Apple nooit de verkoopcijfers van de afzonderlijke modellen bekend maakt, blijkt uit de hogere gemiddelde verkoopprijs dat het paradepaardje iPhone X het wel redelijk goed doet:

 

Nog meer belangrijke bedrijfscijfers uit de VS: Amazon verdubbelde de winst, vooral digitale assistent Alexa doet het goed. En Alphabet, het moederbedrijf van Google, trok meer adverteerders maar zag wel de opbrengsten per geklikte advertentie teruglopen.

4. Het boek van oud-minister Willem Vermeend over cybercrime is vanwege plagiaat uit de handel genomen. De NOS en Nieuwsuur vonden in het boek, dat hij samen met de in opspraak geraakte Rian van Rijbroek schreef, plagiaat van tien artikelen en websites aan.

Er stonden onder andere passages uit twee NRC-artikelen in zonder bronvermelding en delen van de website van ict-jurist Arnoud Engelfriet. Na alle kritiek daarop laat uitgever Theo Oskam van Einstein Books weten: “Gelet op de drukfouten en de verwijzingsfouten is besloten om met onmiddellijke ingang het boek uit de handel te nemen.”

Vermeend erkent vrijdag in het Radio 1 Journaal de fout. “Ik spreek u niet tegen, het is gewoon waar. Ik ga niemand beschuldigen. Ik draag de volle verantwoordelijkheid voor deze stommiteit”, aldus de oud-minister.

5. De populariteit van de Amerikaanse president Donald Trump heeft het hoogste punt in maanden bereikt. Na zijn ‘State of the Union’ eerder deze week waarderen nu 41,5 procent van de Amerikanen zijn presidentschap. Op 24 september 2017 was dat voor het laatst hoger. Veel kijkers waren positief over de toespraak waarin Trump zijn beleid uiteenzette.

Volgers van het Witte Huis denken dat de hogere waardering komt doordat Trump de laatste weken iets rustiger is. In toespraken doet hij minder wilde uitspraken en zelfs zijn tweets zijn een stuk coherenter.

6. Carles Puigdemont heeft zijn Waterloo gevonden. De naar België uitgeweken Catalaanse leider gaat een dure villa huren in de plaats Waterloo. Het huis met zes kamers, drie badkamers, een sauna en een garage met ruimte voor vier auto’s gaat hem 4.400 euro per maand kosten.

7. Kijkshop is dan wel failliet, maar de Zweedse investeerders erachter weten van geen ophouden: The One neemt elektronicaketen MyCom over. Het is de vierde keer in drie jaar dat MyCom, dat in 1995 is opgericht, van eigenaar wisselt.

Topman Björn Serving van The One bouwt na het faillissement van Kijkshop aan een nieuwe app, waarmee consumenten elkaar advies kunnen geven over aankopen. Het platform, dat Kijk Bij Mij heet, wil hij nu ook uitrollen bij MyCom. “Veel expertise zal nog toegankelijker worden voor de consumenten”, zegt hij tegen RetailNews.nl.

8. Als je een huis koopt met een hypotheeklening, wil de bank zekerheid dat het geld terugkomt: dus betaal je een risico-opslag bij de hypotheekrente die gekoppeld is aan de hoogte van de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde. Hoe hoger de hypotheek, des te hoger de rente-opslag.

Maar als je huis in waarde stijgt, daalt de verhouding tussen schuld en het onderpand. De opslag kan dan lager worden of vervallen. Maar banken zijn niet scheutig met het verlagen van risico-opslagen. Sommige banken houden ook bij gestegen woningprijzen vast aan de “rentestraf”, terwijl er geen risico meer is voor de hypotheekverstrekker, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag. De lobbyclub wil dat alle geldverstrekkers het mogelijk maken om rente-opslagen te schrappen, als huizen in waarde stijgen.

9. Er is vorig jaar voor 13 miljard euro uitgegeven aan nieuwe auto’s, een stijging van 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Goed nieuws voor dealers, zou je zeggen. Maar die hebben toch wat te klagen. Door de hoge bpm in Nederland wijken steeds meer kopers uit naar het buitenland.

“De enorme toename van deze parallelimport is verontrustend. Bijna 210.000 exemplaren en dat gaat allemaal ten koste van de Nederlandse dealer“, aldus RAI-voorzitter Steven van Eijck tegen De Telegraaf.

10. Topman Peter Paul de Vries heeft zijn belang in investeringsmaatschappij Value8 vergroot naar iets meer dan 30 procent door het leeuwendeel van het aandelenpakket van verzekeraar Delta Lloyd te kopen. Value8 lag afgelopen jaar fors onder vuur vanwege problemen met de publicatie van de jaarrekening van 2016. Maar De Vries is nog altijd vol vertrouwen en heeft naar eigen zeggen geen plannen om Value8 van de beurs de halen.

11. Dilemma voor minister Wiebes van Economische Zaken: voor de veiligheid moet de gaswinning in Groningen terug naar 12 miljard kuub per jaar, maar volgens het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het gasnetwerk kan dat niet. Gasunie Transport Services stelt in dagblad Trouw dat er in een warm jaar 14 miljard kuub nodig is om alle huishoudens van gas te voorzien. In een koud jaar is het minimum zelfs 24 miljard kuub.

Eind maart komt Wiebes met een voorstel voor hoe het verder moet met de gasproductie.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen stukken op Business Insider van donderdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)