Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Korting op pensioen dreigt in 2020 bij reeks pensioenfondsen door lage rente

De extreem lage rentes zorgen ervoor dat pensioenfondsen volgens de huidige regels steeds meer moeite hebben om genoeg te verdienen met hun beleggingen om op termijn aan al hun uitkeringsverplichtingen te voldoen.

Eerder bleek al dat de kans groot is dat in ieder geval metaalfondsen PME en PMT in 2020 moeten korten op de pensioenuitkeringen. Maar volgens pensioenexperts die het FD sprak, dreigt volgend jaar het risico van kortingen bij een reeks andere pensioenfondsen al. Ook ambtenarenfonds ABP zit nu in de gevarenzone. Hetzelfde geldt voor Zorg en Welzijn, het pensioenfonds voor de medische sector.

Lees ook: Waarom je pensioen daalt, uitgelegd in 500 woorden

2. Kaspersky blijft taboe bij de Nederlandse overheid

Minister Ferd Grapperhaus blijft bij zijn besluit om de antivirussoftware van Kaspersky te weren bij de Nederlandse overheid. Het Russische computerbeveiligingsbedrijf had het kabinet gevraagd om nog eens naar het verbod te kijken, omdat het riekt naar willekeur. Ook heeft Kaspersky naar eigen zeggen sindsdien de beveiliging verbeterd. Maar de minister is onverbiddelijk: Rusland zou de software kunnen gebruiken om te spioneren, dus blijft Kaspersky taboe.

Lees ook op Business Insider

3. Ursula von der Leyen wordt de nieuwe baas van de Europese Commissie

Brussel heeft een nieuwe opperbaas. Er was veel gesputter, maar het Europees Parlement ging dinsdag wel in meerderheid akkoord met de benoeming van Ursula von der Leyen tot voorzitter van de Europese Commissie. Na de geheime stemming stond de teller op 383 voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, maakte parlementsvoorzitter David Sassoli bekend. De Duitse christendemocrate had minimaal 374 stemmen nodig om de Europese topfunctie per 1 november binnen te halen en als eerste vrouw het dagelijks bestuur van de EU te leiden.

4. Lichte plussen op de beurs voor ASML en TomTom

De aftrap voor het cijferseizoen van de belangrijkste fondsen uit de Amsterdamse AEX-index werd woensdag gegeven door chipmachinebedrijf ASML en navigatiespecialist TomTom. Bij ASML zijn analisten vooral te spreken over de orders voor EUV-machines die worden gebruikt bij de fabricage van computerchips.

TomTom verhoogde zijn omzetprognose voor dit jaar van 675 miljoen euro naar 700 miljoen euro. Het aandeel ASML steeg woensdag bij de opening van de beurs bijna 2 procent en TomTom won 3 procent.

5. Amsterdam laat ook afkoeling zien bij huurprijzen

Afgelopen week bleek dat prijzen van koopwoningen in Amsterdam met 3,8 procent zijn gedaald in het tweede kwartaal, vergeleken met een jaar eerder. Dat kwam mede doordat er meer goedkopere woningen aan de rand van de stad worden verkocht, terwijl er minder transacties zijn in het peperdure centrum.

Maar niet alleen de markt voor koopwoningen koelt af in de hoofdstad. Uit cijfers van woningplatform Pararius blijkt woensdag dat huren in de vrije sector in Amsterdam in het tweede kwartaal met slechts 2,8 procent zijn gestegen. In de rest van het land stegen huurprijzen gemiddeld met 5,5 procent. Door de de trage huurstijging in Amsterdam komt het landelijke gemiddelde uit op een plus van 3,1 procent. Daarmee is duidelijk sprake van afvlakkende groei.

6. 5G-zendmasten komen op bushokjes en lantaarnpalen

Nederland telt nu zo’n 46.000 mobiele zendmasten. Daar komen er vanaf 2022 waarschijnlijk tienduizenden bij door de uitrol van 5G. Het AD heeft het voorlopig wetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken hierover ingezien. Het kabinet wil gemeenten verplichten om 5G-antennes op lantaarnpalen, bushokjes en in openbare gebouwen te plaatsen. Dat moet supersnel internet mogelijk maken, ook in drukke gebieden.

7. Huis van Afgevaardigden: tweets van Trump zijn racistisch

Het was dinsdag een verhit debat in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, maar uiteindelijk zijn de politici het erover eens geworden dat de tweets van Trump over vier Democratische Congresleden racistisch zijn. Trump vroeg zich in de tweets af waarom de progressieve Democraten in het Congres die kritiek hebben op de VS niet teruggaan naar hun eigen land.

Hij noemde daar geen namen bij, maar het was voor iedereen duidelijk dat hij doelde op Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley en Ilhan Omar. Trump suggereerde in zijn tweet dat de vier “buitenlanders” zijn, maar in werkelijkheid is alleen Omar buiten de Verenigde Staten geboren. Zij kwam in Somalië ter wereld.

8. Heb je geen autochtone achtergrond? Dan moet je veel meer sollicitatiebrieven versturen

Als je een andere etnische achtergrond hebt, moet je veel meer sollicitatiebrieven schrijven om een reactie te krijgen van werkgevers. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam, die ruim 4200 fictieve sollicitaties verstuurden.

Autochtone mensen moeten gemiddeld 2,2 brieven schrijven om een positieve reactie te krijgen, mensen met een Poolse achtergrond hebben 2,5 brief nodig en Bulgaren 2,9. Bij sollicitanten met een Turkse en Marokkaanse achtergrond ligt dat gemiddelde nog wat hoger: op 3,2 en 3,3 brieven. Het gemiddelde bij mensen met een Surinaamse achtergrond ligt tussen de 2,8 en 3,9 brieven, en bij mensen met een Antilliaanse achtergrond tussen de 3,7 en 3,9.

9. Mede-oprichter van Snappcar haalt €1,25 miljoen op voor zijn nieuwe startup

Pascal Ontijd, mede-oprichter van Snappcar, heeft 1,25 miljoen euro bij elkaar gesprokkeld voor zijn nieuwe startup Soulpicks. De vrijetijdsapp wil een soort Tripadvisor zijn, maar dan authentieker door te focussen op aanbevelingen van vrienden. Michael Birch, één van de eerste investeerders in Pinterest, gaat Ontijd helpen om te groeien.

10. Bill Gates niet meer op één na rijkste persoon

Microsoft-oprichter Bill Gates is niet meer de op één na rijkste persoon ter wereld, hij is ingehaald door de Fransman Bernard Arnault, bekend van Louis Vuitton. In de zevenjarige geschiedenis van de Bloomberg Billionaires Index heeft Gates nooit lager dan de tweede plek gestaan, maar hij heeft het afgelopen jaar veel geld weggegeven en het vermogen van Arnault steeg ondertussen juist erg hard. Arnault heeft nu een vermogen van ruim 96 miljard euro, ruim 175 miljoen euro meer dan Gates. De rijkste persoon blijft Amazon-oprichter Jeff Bezos.

11. Bitcoin zakt serieus door de $10.000

De bitcoin noteerde dinsdagavond en woensdagochtend fors lager. De belangrijkste cryptomunt leed in 24 uur tijd een verlies van zo’n 10 procent en is teruggezakt tot ongeveer 9.600 dollar. De daling van de bitcoin volgt op zeer kritische verhoren in het Amerikaanse Congres over plannen om een eigen cryptomunt te lanceren, de libra. Congresleden van zowel de Democraten als de Republikeinen leggen Facebook de schenen aan het vuur, met het oog op de risico’s van privacy en het witwassen van crimineel geld.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag: