Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Top Belastingdienst wist al langer van problemen

De leiding van de Belastingdienst wist al begin vorig jaar dat het misging met de schenk- en erfbelasting. Maar pas in november hoorde staatssecretaris Menno Snel (Financiën) van de problemen, blijkt uit documenten die RTL Nieuws en Nieuwsuur hebben opgevraagd.

De Belastingdienst stapte vorig jaar over op een nieuw computersysteem om de schenk- en erfbelasting te incasseren, maar die overgang pakte verkeerd uit. De afhandeling van aangiften raakte achterop, waardoor de fiscus honderden miljoenen aan belastinggeld nog niet heeft geïnd. Maar het “acute continuïteitsgevaar” waarvoor de ambtenaren hun directeur waarschuwden, kwam de verantwoordelijke bewindslieden pas vele maanden later ter ore.

2. Boris Johnson wil liever in de EU blijven dan een Brexit à la May

Een draai van 180 graden? De officieuze leider van de Brexiteers bij de Britse Conservatieven ligt in ieder geval op ramkoers met premier Theresa May over de vorm die de Brexit moet krijgen. May wil wat betreft de goederenhandel een nauwe aansluiting bij de EU, maar dat beperkt ook de ruimte voor het VK om zelfstandig een handelsbeleid uit te stippelen.

Tijdens een bijeenkomst voor een pro-Brexit-organisatie op dinsdag gaf Johnson aan dat het plan van May ‘substantieel slechter’ zou uitpakken voor het VK dan gewoon in de EU blijven.

Lees ook op Business Insider

3. Juncker wil tienduizenden EU-grenswachten

De Europese Commissie wil een forse uitbreiding van het Europese grensagentschap. Voorzitter Juncker zal woensdag tijdens zijn ‘Staat van de Unie’-speech bekendmaken dat er tienduizenden extra EU-grenswachten moeten komen om de migratie te beteugelen, schrijft de Volkskrant. De kosten bedragen bijna 12 miljard euro.

4. Zorgpremie stijgt in 2019 met €10 per maand

De zorgpremie wordt volgend jaar gemiddeld ruim een tientje per maand duurder. Die schatting van het kabinet wordt met Prinsjesdag bekendgemaakt, melden Haagse bronnen tegen persbureau ANP. Mensen met een kleine beurs gaan er niet op achteruit, omdat de zorgtoeslag ook stijgt. Het eigen risico blijft 385 euro.

5. En ook energierekening stijgt fors in 2019

Nederlandse huishoudens betalen volgend jaar méér belasting voor hun energieverbruik. Voor huishoudens met een gemiddeld verbruik van 3.330 kWh stroom en 1.470 kuub gas gaat het om een stijging van 150 euro. Dit komt vooral door de hogere opslag voor duurzame energie.

Maar omdat stroom- en gasprijzen op groothandelsmarkten ook fors stijgen, zal de rekening in 2019 nog wat hoger uitvallen, stelt ABN Amro in de woensdag verschenen energiemonitor. Dit komt onder meer door hogere prijzen voor kolen, gas en emissierechten voor CO2.

6. Glennis Grace blaast jury omver met spetterend optreden in halve finale

“Elke noot was perfect! Yes, yes, yes!” Jurylid Mel B was razend enthousiast over het optreden van Glennis Grace in de halve finale van America’s Got Talent. Ze zong het nummer ‘This Woman’s Work’ van Kate Bush. Ook andere juryleden waren lyrisch.

Grace hoort later vandaag ze door is naar de finale, die op 18 september plaatsvindt. Kijkers hebben 24 uur om te stemmen. Als ze de talentenjacht wint, ligt er 1 miljoen dollar en een platencontract voor haar klaar.

7. Orkaan Florence in Golf van Mexico duwt olieprijs omhoog

Tijdens het jaarlijkse orkanenseizoen in de Verenigde Staten zijn ook olie-installaties in de Golf van Mexico extra kwetsbaar. Met de nadering van orkaan Florence stijgt daardoor ook de olieprijs, vanwege zorgen over disruptie van het aanbod. Een vat Brent-olie is in twee dagen tijd met 2 dollar gestegen tot bijna 70 dollar.

8. Donald Trump jr. erkent dat weinig mensen in het Witte Huis te vertrouwen zijn

Een hint van de zoon van Donald Trump dat de mol die het verzet binnen het Witte Huis tegen de president leidt, geen grapje is. Tegenover ABC News gaf Donald Trump jr. dinsdagavond aan dat er veel minder betrouwbare personen in het Witte Huis rondlopen dan hij zou willen. De zoon van de president ging hiermee in op het geruchtmakende artikel in de New York Times waarin een anonieme hoge functionaris stelde dat er stil verzet is om impulsieve president in toom te houden.

9. Volledige arbeidsdeelname van vrouwen zou Nederland miljarden opleveren

Nederland zou door de achterstelling van vrouwen op de arbeidsmarkt miljarden onbenut laten. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van onderzoek van adviesorganisatie McKinsey. Als vrouwen evenveel aan de arbeidsmarkt zouden deelnemen als mannen, zouden alle Nederlanders samen 221 miljard euro rijker zijn.

Een groot deel van de vrouwen werkt in het onderwijs en de zorg, sectoren met veel deeltijdbanen en een relatief lage bijdrage aan het bruto binnenlands product. Ze nemen onevenredig veel onbetaalde zorgtaken op hun schouders, waardoor de bestaande aanpak om de achterstand van vrouwen in te lopen weinig zoden aan de dijk zet.

10. 18.000 postbezorgers krijgen elektrische fiets

PostNL is van plan om voor al z’n 18.000 postbezorgers een elektrische fiets te kopen. Daarmee kunnen ze een stuk verder fietsen per dag en dus in een groter gebied brieven bezorgen, schrijft het AD. Volgens de postbezorger is de maatregel nodig omdat het aantal brieven en kaarten dat we in 2025 versturen de helft zal zijn van wat het nu is. Om de kosten te drukken, moeten postbodes in grotere gebieden post bezorgen.

11. Dierenpark Amersfoort deelt selfiemaskers uit

Verbaasde reacties op een actie van Dierenpark Amersfoort: bij de ingang delen medewerkers dinomaskers uit aan mensen die liever niet op de selfies van anderen staan. Volgens de woordvoerder storen veel bezoekers zich aan de selfies van andere mensen. “Wij vinden dit een belangrijk thema en op een speelse manier willen we deze behoefte serieus nemen”, zegt ze tegen RTV Utrecht.

De privacyproef wordt over een paar weken geëvalueerd. “Misschien is het vooral een hebbedingetje voor kinderen en misschien vindt een aantal bezoekers het juist wel prettig om er gebruik van te maken.”

 

Nieuws gemist? Bekijk hier de belangrijkste gebeurtenissen van gisteren »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Deze mannen bedachten een kraan die 98% water bespaart 🚰 - En het goede nieuws is: in 2019 brengt good old Ikea een versie van €5 op de markt. Hoe dat zo kwam? Johan Nihlén (links), oprichter van de Zweedse kranenproducent Altered, wilde graag met iets komen dat het verschil zou maken. Daarop haalde zijn schoonvader, hoogleraar Kai Mickos (rechts), een oud idee uit zijn la. Naar aanleiding van een reis naar China had hij zich gestort op waterproblematiek. “Uit een gewone kraan stroomt zo’n 10 liter water, daarvan gaat veel verloren.” Zijn besparende kraan heeft een speciale sproeikop die het water verstuift en met kracht uit de kraan laat komen. ➡️ “Daarmee wordt elke druppel optimaal benut”, aldus Mickos. - 📸: Altered - #water #drinkwater #ikea #technology #innovatie #shoppen #interieur #keuken #entrepreneur #ondernemen #crowdfunding #bedrijf #sustainable #duurzaam #milieu

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op