Crowdfundingplatform voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) Funding Circle zet een volgende stap om zijn expansie vorm te geven.

Bestaande aandeelhouders hebben, onder leiding van investeringsmaatschappij Accel, in een nieuwe financieringsronde voor het bedrijf van 100 miljoen dollar bijeengebracht voor verdere groei, zo maakte het bedrijf donderdag bekend.

Afgelopen jaar werd via Funding Circle in totaal voor 1,25 miljard euro door beleggers aan middelgrote en kleine bedrijven geleend in vijf landen.

Het ruim zes jaar oude platform startte in het Verenigd Koninkrijk en is ook actief in de Verenigde Staten, Duitsland en Spanje.

In Nederland is Funding Circle sinds februari 2015 aanwezig. Het platform faciliteerde voor meer dan 350 mkb-bedrijven financiering van ruim 20 miljoen euro.

Funding Circle: ook groeien in Nederland

Business Insider sprak in 2015 met mede-oprichter en topman Samir Desai: “De groeikansen in Europa zijn enorm. In Nederland denken we bijvoorbeeld binnen vijf tot tien jaar een marktaandeel van zo’n 10 procent te kunnen verwerven aan de onderkant van de mkb-markt”, zei de Brit die in 2010 startte met Funding Circle.

De donderdag aangekondigde versterking van het eigen vermogen van Funding Circle geeft een belangrijk signaal naar zakenpartners, stelt directeur Jeroen Broekema van Funding Circle Nederland in een toelichting. "Het laat zien dat Funding Circle zeer goed gekapitaliseerd is. Daarnaast biedt het ruimte om hard door te groeien. We kunnen hierdoor ook in Nederland meer doen aan marketing, verdere verbetering van de IT en investeren in mensen."

In het VK draait Funding Circle sinds het laatste kwartaal van 2016  cashflow positief. "In Nederland is dat nog niet het geval", zegt Broekema. "Maar afgelopen jaar is het aantal mkb'ers dat we hebben bediend wel verdubbeld vergeleken met 2015; net zoals het volume aan leningen. Ik verwacht ook dat we in Nederland in een kortere periode cashflow positief zullen draaien dan in het VK is gebeurd, omdat we de ervaring van de afgelopen zes jaar kunnen benutten."

Positie banken

Alternatieve financiering van kleine en middelgrote bedrijven is mede in opkomst doordat kleinere leningen voor banken vaak niet lucratief zijn, zeker het het oog op de aanscherping van risico-eisen door toezichthouders. In het Verenigd Koninkrijk heeft Funding Circle al samenwerkingen met banken, die mkb-klanten regelmatig doorverwijzen naar het crowdfundingplatform.

"In Nederland gebeurt dat onofficieel ook wel, maar we hebben nog geen officiële partnerships met banken. Dat is wel iets waar we naar kijken, maar zo'n partnership moet voor beide partijen iets te bieden hebben", aldus Broekema.

LEES OOK: 'Kleine bedrijven worden structureel achtergesteld door banken'