AirlineRatings.com, een website voor veiligheid- en productbeoordelingen van luchtvaartmaatschappijen, heeft zijn top 10 van veiligste low-budget luchtvaartmaatschappijen voor 2022 bekendgemaakt.

De in Australië gevestigde ranglijstsite publiceert jaarlijks een lijst met de veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Het baseert zich daarbij op factoren zoals ongevallen- en incidentengegevens, audits, verbodslijsten van de Europese Unie, leeftijd van de vloot en coronaprotocollen. De top 10, die alfabetisch is gerangschikt, werd bepaald uit de 385 luchtvaartmaatschappijen die de organisatie controleert.

AirlineRatings maakt geen onderscheid tussen de maatschappijen die als beste uit de bus kwamen. 9 van de 10 maatschappijen hebben een veiligheidsrating van zeven sterren. Alleen Jetstar Japan, dat deel uitmaakt van de Jetstar Group, heeft er zes. Volgens The International Air Transport Association (IATA) ontbreekt deze luchtvaartmaatschappij in haar auditregister. AirlineRatings geeft de maatschappij daarom een veiligheidsrating van zes sterren in plaats van zeven.

AirlineRatings verduidelijkt dat luchtvaartmaatschappijen zonder IATA’s Operational Safety Audit (IOSA), geen onveilige maatschappijen zijn. Het geeft alleen aan dat maatschappijen die de keuring met positief resultaat doorliepen, “voldoen aan de strengste regels en praktijken op het gebied van luchtvaartveiligheid”.

Onder de tien veiligste goedkope luchtvaartmaatschappijen ter wereld bevindt zich onder meer het Europese Ryanair. Het in Mexico gevestigde Volaris staat ook op de lijst, ondanks het feit dat het land in mei door de Amerikaanse Federal Aviation Administration is gedegradeerd tot een 'categorie 2'-land. Volgens het agentschap betekent dit dat de wetten, voorschriften en het toezicht van het land niet voldoen aan de internationale veiligheidsnormen. Mexico verwacht dat het in 2022 weer tot 'categorie 1' zal behoren, zei Marcelo Ebrard, de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, in augustus.

Op de lijst staan ook luchtvaartmaatschappijen uit Azië, Australië, Canada en de VS. Ten opzichte van 2021 is er slechts één wijziging in de ranglijst: het Mexicaanse Volaris heeft Air Arabia dit jaar uit de top 10 geknikkerd.

De low-budget luchtvaartlijst is een aanvulling op de AirlineRatings top 20 van veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld, waarbij Air New Zealand de winnaar is.

Dit zijn de top 10 veiligste goedkope luchtvaartmaatschappijen voor 2022, alfabetisch gerangschikt.

De top 10 veiligste goedkope luchtvaartmaatschappijen

LEES OOK: De veiligste luchtvaartmaatschappijen: KLM nummer 2, na Emirates