Luiheid is hardnekkig. Waarom zou je naar de sportschool gaan als je er al een week niet bent geweest? En waarom de vaatwasser uitruimen als je hele huis een zooitje is?

Het is lastig om deze gedachtegang te doorbreken. Daarom deden we een kort onderzoek en putten we uit ervaringen van gebruikers van social media-site Reddit om voor eens en altijd afscheid te nemen van luiheid.

Voilà, tien kleine aanpassingen van je dagelijkse routine om productiever te worden.


10 trucs om uitstelgedrag en luiheid tegen te gaan

1. Stel een maximumtijd in

Meerdere Redditors opperen het idee om maar een bepaalde tijd met een vervelende opdracht bezig te zijn. Backformore geeft een voorbeeld: “Ik zet mijn timer op tien minuten en kijk hoeveel ik gedaan krijg in die tijd. Meestal motiveert het me om ook nadat de timer is afgegaan door te werken. En mocht dat niet het geval zijn, dan heb ik in ieder geval iets gedaan”.

Psycholoog en expert in uitstelgedrag Timothy A. Pychl geeft in Psychology Today ongeveer hetzelfde advies. Het komt erop neer dat je de “deal met jezelf maakt” dat hoewel je een hekel hebt aan de klus, je het toch tien minuutjes doet. Ben je eenmaal bezig, dan stop je niet zo snel.


2. Start de dag met een makkelijk klusje

Rosco7 heeft een goede tip: “Ik probeer altijd een makkelijk klusje voor de volgende ochtend te hebben. Moet ik bijvoorbeeld een pakketje naar iemand opsturen, dan laat ik het liggen tot de volgende ochtend. Op die manier begin ik de dag simpel, productief en kom ik niet in de verleiding om mijn focus kwijt te raken.”


3. Beweeg

Veel Redditors hebben het over beweging als hét medicijn tegen luiheid. Zeker wanneer je het in de ochtend doet. “Door je bloed flink rond te pompen, voel je je wakker en energierijk”, legt Hackday uit.

En inderdaad, onderzoek laat zien dat jongvolwassenen meer energie krijgen door te sporten.


10 trucs om uitstelgedrag en luiheid tegen te gaan

4. Verander van werkomgeving

“Ik merk dat ik continu mijn werk uitstel als ik thuis ben, daarom ga ik naar de bibliotheek of een andere openbare ruimte als ik productief wil zijn”, legt Scissa uit. “Als ik de keuze heb, dan ga ik het liefst naar een plek waar nog meer mensen aan het werk zijn, omdat ik door hen gemotiveerd wordt om hetzelfde te doen.”

Recent onderzoek laat zien dat serieus bezig zijn besmettelijk is. Is iemand hard aan het werk, dan motiveert het anderen om dat ook te doen.


5. Zoek een partner

“Als je met een vriend afspreekt in de sportschool, heb je meer motivatie om te gaan sporten”, zegt HeartlySerious. Volgens productiviteitsexpert Laura Vanderkam kun je het beste iemand kiezen die succesvol is in wat jij wilt bereiken.


10 trucs om uitstelgedrag en luiheid tegen te gaan

6. Dress for succes

Kun je het maar niet opbrengen om Facebook vaarwel te zeggen als je thuis aan het werk bent? Ruil dan je joggingbroek of badjas in voor een andere outfit. “Een andere outfit, zorgt voor ander gedrag”, volgens Sidianmsjones. “Trek kleding aan die het gevoel geeft alsof je naar kantoor gaat, inclusief schoenen.”

Modepsycholoog Karin Pine vertelde aan Forbes: “Wanneer je een kledingstuk aantrekt, neem je bijna automatisch de mindset die bij het item hoort over. Veel kleding heeft een symbolische waarde, denk aan je “feestkleding” of je “relaxte huispak”. Dus trek je een item aan dat luiheid uitstraalt, dan ga je je hier ook sneller naar gedragen.


7. Schrijf problemen die je voor je uit schuift op

“Uitstelgedrag begint met de problemen die op je wachten negeren”, zegt Visarga. “Denk even na over je taken, schrijf de problemen op, maak een lijstje, net wat voor jou werkt.”

Waarschijnlijk kom je tot de conclusie dat je problemen helemaal niet zo groot zijn als jij dacht, of dat je ze ook prima kunt opsplitsen in kleinere taken. Hierdoor wordt het makkelijker om ermee aan de slag te gaan.

Director bij Pixar en Oscar-winnaar Pete Docter gebruikt ook deze truc om taken beter behapbaar te maken. “Tijdens het maken van het lijstje zie ik meestal al snel dat er twee of drie grotere allesomvattende problemen zijn. Dus dat valt best mee! Een concrete lijst hebben met problemen is altijd beter dan het ongegronde gevoel hebben dat álles helemaal fout is”, zo vertelde hij aan Pixar’s president Ed Catmull in Creativity, Inc.


8. Maak je hoofd leeg

“Ben je een klusje de hele tijd aan het uitstellen, terwijl je er de hele tijd aan moet denken? Sta op en doe het gewoon”, schrijft Burglarysheepspeak.


9. Volg de twee-minutenregel

Geekitty is groot fan van de twee-minutenregel: “Als de taak je minder dan twee minuten kost, doe je het meteen.”

Of dit nu je vaat in de vaatwasser zetten is, of reageren op een mailtje van je baas. David Allen gebruikt dezelfde strategie in zijn boek Getting Things Done. Zodra hij een mail binnen ziet komen, besluit hij of hij hem binnen twee minuten kan wegwerken. Is dat het geval? Dan doet hij het meteen.


10 trucs om uitstelgedrag en luiheid tegen te gaan ketting

10. Maak een ketting

Iluvucorgi noemt de “kalendertruc” die comedian Jerry Seinfeld gebruikt om zichzelf te motiveren om te schrijven.

Seinfeld vertelde ooit aan Brad Isaac dat hij iedere dag dat hij schrijft een groot kruis op zijn kalender zet. Na een paar dagen heeft hij een mooie reeks aan kruizen op zijn kalender staan. De enige taak die hij nu heeft, is om die ketting niet te verbreken.