Een dieet is geen garantie voor succes.

Sommige onderzoeken schatten dat negen van de tien mensen die probeert af te vallen via een strak eetschema faalt en ermee stopt.

Zelfs voor mensen die er wel in slagen om de overtollige kilo’s kwijt te raken, is diëten een strijd. In het begin vallen ze snel af, maar als het lichaamsgewicht daalt, gaat de spijsvertering ook langzamer. Dus wordt het lastiger om nog meer gewicht te verliezen.

Gelukkig zijn er een paar simpele dingen die je kunt doen om slank te worden en/of te blijven. In tegenstelling tot een dieet kun je deze tips stukken makkelijker inpassen in je dagelijks leven. Belangrijker: ze beperken je eigenlijk minimaal in je eetgewoonten.

We vroegen diëtist Jason Ewoldt van het beste ziekenhuis in de VS – de Mayo Clinic met drie locaties in het land – om advies.


Drink veel water. Als je er niet van houdt, kun je het smakelijker maken met citroen, limoen of gember.

Foto: Shutterstock

Ewoldt zegt dat zijn patiënten vaak naar eten grijpen terwijl ze eigenlijk dorst hebben. Ze interpreteren de 'honger' dus verkeerd. "Vaak zijn mensen gewoon een beetje uitgedroogd."

Uit onderzoek blijkt eveneens dat mensen die meer water drinken, minder eten en vooral minder calorieën binnenkrijgen. Ze consumeren ook minder suiker, vet, zout en cholesterol dan meer uitgedroogde deelnemers.


Streef naar 7 tot 8 uur slaap per nacht.

Foto: Matt Cardy/Getty Images

We houden onszelf graag voor de gek dat we met een paar uurtjes slaap prima uit de voeten kunnen. Hersenonderzoeker en slaapexpert Matthew Walker zegt dat dat heel onverstandig is. Een gebrek aan slaap is letterlijk moordend. En je eet er slechter voedsel door. Slaperigheid schakelt trouwens ook het deel van het brein uit dat je vertelt dat je vol zit.


De tijd nemen voor ontbijt en lunch en eten voordat je geïrriteerd raakt.

Foto: Antonia Farzan

Dit is bijna een clichématig advies tegenwoordig, maar steeds meer onderzoek wijst uit dat ontbijters dunner blijven en minder buikvet opbouwen vergeleken met mensen die 's ochtends niets eten.


Overweeg gezonde snacks halverwege de ochtend en middag.

Foto: Shutterstock/Natalia Wimberley

"Met een kleine, gezonde, vullende snack maak je betere keuzes rond de lunch, terwijl je je eetlust niet helemaal verliest", aldus Ewoldt. Een goede optie is twee stuks fruit op deze momenten.


Plan vooruit en snijd de groenten voor het avondeten al voordat je honger krijgt.

Foto: Shutterstock

Met een lege maag kan het soms pittig zijn om nee te zeggen tegen kant-en-klaarvoedsel, maar die maaltijden zijn vaak slecht voor je heuplijn én kunnen ook de kans op kanker vergroten.

Ewoldt pleit er daarom voor om maaltijden goed te plannen en voor te bereiden. Hij maakt zelf doorgaans zijn lunch thuis klaar en neemt dat mee naar kantoor. Voedzame opties zoals kipfilet, knabbelgroenten met hummus en guacamole zijn zijn favorieten.


Neem eens wat vaker nootjes.

Foto: Flickr/theilr

Een andere gezonde snack zijn nootjes: ze houden je hongergevoel tussen maaltijden weg. Wetenschappers kwamen er recent ook achter dat ze een hypergezond eiwit bevatten. Sommige testpersonen hadden na een kleine portie noten per dag al veel minder van het 'slechte' LDL-cholesterol in hun lichaam.


Doe oefeningen in de ochtend.

Foto: Reuters

's Ochtends sporten of oefeningen doen voordat je eet kan een enorm effect hebben op je lichaam. Je verbrandt mogelijk tot wel 20 procent meer calorieën dan wanneer je eerst uitgebreid ontbeten hebt. Dit komt doordat je lichaam meer vet als brandstof kan verbranden. En laten we niet vergeten dat beweging ook goed is voor je hart, longen en mentale gezondheid.


Kies voor voedzame granen zoals quinoa en zilvervliesrijst.

Foto: Shutterstock

Volkoren granen zoals haver, tarwe en volkorenbrood zijn ideale ingrediënten om je eetlust te stillen en een vol gevoel te krijgen. Ze zijn ook rijk aan kalium, ijzer en B-vitamines. Je lichaam heeft meer tijd nodig om deze vezelrijke voeding te verteren, waardoor ze een betere keuze zijn dan verwerkte granen zoals in witbrood, cake en witte rijst.


Geniet van fruit.

Foto: Flickr/aryaziai

Fruit is ook een uitstekende bron van vezels en vitaminen. En ze helpen zelfs om je DNA gezond te houden. Bessen zijn natuurlijk een heerlijke combinatie met je yoghurt (en muesli) in de ochtend.


Neem het ervan, zo af en toe.

Toen de oudste tweeling ter wereld in 2016: Pieter en Paulus Langerock uit Gent. Pieter overleed vorig jaar op 104-jarige leeftijd. Hun geheim was een dagelijks glas rode wijn. Foto: Francois Lenoir/Reuters

Eén ding waar diëtisten het allemaal over eens zijn is dat het averechts werkt om bepaalde voeding aan te merken als 'slecht' en daarom meteen helemaal in de ban te doen. Geef je dus zo nu en dan over, zegt ook Ewoldt, zo lang het met mate is. Houd je van chocolade of rode wijn? Ga je gang. Neem het ervan, zo af en toe.

LEES OOK: Deze 5 gewoontes kunnen ervoor zorgen dat je meer dan tien jaar langer leeft