De Europese ministers van Financiën blijven steggelen over de aanpak van grote banken. En Duitse ondernemers staan nog niet te springen om meer mensen aan te nemen. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. Nog geen witte rook uit Brussel over de Europese bankenunie. ECB-directielid Jörg Asmussen heeft volgens persbureau Bloomberg dinsdagochtend gezegd dat Europese ministers van Financiën tijdens hun overleg vandaag in Brussel waarschijnlijk geen akkoord zullen sluiten over het zogenoemde Single Resolution Mechanism (SRM). Het SRM is het orgaan dat moet bepalen of een zwakke bank al dan niet moet worden geliquideerd. Lidstaten kunnen het er maar niet over eens worden in hoeverre zijzelf of de Europese Commissie het laatste woord krijgen over het afwikkelen van zwakke banken.

2. De krant Handelsblatt meldt dat Duitse bedrijven in 2014 huiverig zullen zijn om meer arbeidsplaatsen te creëren. Slechts 8 procent zou van plan zijn in het eerste kwartaal meer personeel in dienst te nemen, het laagste niveau sinds 2010. Bedrijven zouden onzeker zijn over de politieke situatie in Duitsland sinds de verkiezingen van september.

3. Britse Banken moeten volgens een nieuwe wet hun hooggeplaatste managers tenminste een keer per jaar tijdens een `health check` aan de tand voelen om als bankier te kunnen blijven werken. Dit meldt de Daily Telegraph. De regel is in het leven geroepen na het schandaal rond de inmiddels afgetreden voorzitter van de Co-op bank, Paul Flowers.

Flowers, een 63 jaar oude Methodistische dominee, werd op camera betrapt voor het vermoedelijk kopen van methamfetamine (crystal meth) en cocaïne, en het opscheppen over het gebruik van andere drugs als ketamine. Flowers viel daarnaast tijdens een parlementaire hoorzitting over de Co-op bank door de mand en bleek weinig verstand te hebben van bankieren, één van de redenen dat bank in zwaar weer terecht is gekomen en verliezen heeft moeten opleggen aan zijn aandeel- en obligatiehouders om overeind te blijven.

4. Drie Fed topmannen hebben gisteren in toespraken gepleit voor het terugschroeven van kwantitatieve versoepeling (het maandelijks door de Fed opkopen van 85 miljard dollar aan obligaties). De als gematigde bekendstaande James Bullard zei dat vanwege de aantrekkende arbeidsmarkt de kans op het terugbrengen van de monetaire stimulering is toegenomen. Omdat de inflatie te laag is, wil Bullard niet verder gaan dan een kleine vermindering van de aankopen.

5. De topman van de Bank of England, Mark Carney heeft vannacht tijdens een toespraak in New York gezegd dat de centrale bank de economie flink moet blijven stimuleren. Volgens Carney heeft de Britse economie het nog steeds zwaar vanwege de zwakke Europese economie, de hoge koers van het pond en van bedrijven en huishoudens die liever sparen en schulden aflossen dan geld uit geven.

Carney benadrukte daarnaast dat de aantrekkende Britse huizenmarkt een risico vormt. Vandaag bleek dat de huizenprijsindex van de Royal Institution of Chartered Surveyors in november met een punt steeg naar 58, de hoogste stand sinds 2002.

6. Opslagbedrijf Vopak heeft de doelstelling om in 2016 een operationeel resultaat vóór afschrijvingen en amortisatie van een miljard euro te realiseren, laten varen. Vopak sprak van nog steeds moeilijke marktomstandigheden en gaf daarnaast aan dat het lastig is om winstgevende investeringsprojecten te vinden.

7. Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend vlak geopend. Economische cijfers uit China waren in lijn met de verwachting en toonden geen versnelling van de op een na grootste economie ter wereld aan.

8. Handelaren kijken vandaag uit naar een toespraak van ECB-president Mario Draghi om 13:00 uur in Rome. Draghi zal bij de Banca D’Italia, waar hij tot eind 2011 de topman van was, een toespraak houden ter ere van de econoom Curzio Giannini, een expert op het gebied van centrale banken.

9. Uit Italië komen herziene groeicijfers voor het derde kwartaal. Waarschijnlijk zullen de cijfers aantonen dat Italië in het derde kwartaal in recessie bleef, in tegenstelling tot Spanje. Vanwege de crisis is de Italiaanse economie dertien jaar terug geworpen in de tijd en even zo groot als in 2000. Ter vergelijking: de Nederlandse economie is ongeveer even zo groot als in 2007.

10. Een ander belangrijk agendapunt is het zogenoemde JOLTS Survey over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het JOLTS Survey is een maandelijks onderzoek over het aantal werknemers dat in dienst is genomen, zelf ontslag heeft genomen of ontslag heeft gekregen. Uit de voorgaande onderzoeken blijkt dat het aantal werknemers dat in dienst is genomen is achtergebleven, iets wat voor de aanstaande Fed voorzitter Jannet Yellen reden tot zorg is geweest.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl