Goedemorgen! Dit moet je vandaag weten.

1.Een adviesbureau op Wall Street voorspelt een enorme crash van de markt voor cryptomunten dit jaar. Daarin wordt voor de bitcoin in een basisscenario een waarde van 1.800 dollar becijferd in december 2018. Let wel: vrijdagochtend noteerde de bitcoin iets onder de 14.000 dollar.

De auteurs van het 156 pagina’s tellende rapport hebben zowel gekeken naar de waarde van de bitcoin als betaalmiddel, als de kansen voor de bitcoin als middel voor vermogensopslag, vergelijkbaar met goud.

2.Een vermogensbeheerder van leden van het Koninklijk Huis wordt verdacht van fraude en valsheid in geschrifte. Dat meldt het FD op basis van eigen onderzoek. De directeur van vermogensbeheerder Box Consultants, een zekere Remy M., zou ruim 8 miljoen euro aan provisies, verdiend met buitenlandse beleggingen, ten onrechte aan Box zelf en M.’s privévennootschap Boulder hebben uitgekeerd.

Volgens de advocaten van M. begaat het OM een grote misser en zou er niets illegaals zijn aan het opstrijken van de zogenoemde ‘kickbacks’.

3.Het aantal Nederlanders voor wie de zorgpremie een financiële strop is, is flink gedaald. Maakte de overheid zich drie jaar geleden nog ernstige zorgen omdat ruim 325.000 mensen hun premie niet konden betalen, vandaag de dag zijn dat er 75.000 minder. Het laagste aantal sinds het Ziekenfonds werd afgeschaft, zo meldt het AD.

Reden voor de sterke afname is een nieuwe wet om met betalingsproblemen om te gaan. Hierdoor kunnen mensen makkelijker een regeling treffen om zo sneller uit de schulden komen.

Lees ook op Business Insider

4.Donald Trump was donderdag enorm op dreef. Zo claimde hij dat het afzeggen van een trip naar het Verenigd Koninkrijk voor het openen van de nieuwe Amerikaanse ambassade te maken heeft met een slechte vastgoeddeal van zijn voorganger Obama. De nieuwe ambassade van 1,2 miljard dollar zou veel te duur zijn. Politieke commentatoren gaven aan dat de beslissing ook kan zijn ingegeven door de vrees voor massale anti-Trump protesten in Londen.

Verder lekte donderdag via The Washington Post uit dat de Amerikaanse president tegenover een groep Congresleden heeft opgemerkt dat hij niet begreep waarom de VS migranten toelaat uit ‘shithole countries’ zoals Haïti en Afrikaanse landen. Ook noteerde zakenkrant The Wall Street Journal donderdag uit de mond van de president op dat hij “waarschijnlijk een zeer goede relatie heeft” met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.

5. Taxidienst Uber had in het verleden een geheim computerprogramma om systemen te vergrendelen als inspecties een inval deden. Het programma is volgens persbureau Bloomberg onder meer in Amsterdam gebruikt. Medewerkers moesten een speciaal nummer op het hoofdkantoor in San Francisco bellen, waarna alle computers van afstand werden uitgelogd en ontoegankelijk werden gemaakt. Het geheime project dat Ripley heet zou ook zijn toegepast in Montreal, Brussel, Hongkong en Parijs.

6. Mark Zuckerberg zegt grote veranderingen door te gaan voeren op de tijdlijn van Facebook. Foto’s en statusupdates die vrienden en familie delen krijgen voorrang op nieuwsartikelen en alles wat merken publiceren, zodat er meer “betekenisvolle interacties” zullen plaatsvinden.

Volgens Zuckerberg zal daardoor in eerste instantie de tijd die mensen doorbrengen op Facebook korter worden, maar die tijd is dan wel waardevoller. Facebook lag het afgelopen jaar flink onder vuur om hoe de nieuwsstroom gemanipuleerd kan worden.

7. Online-opslagdienst Dropbox heeft een aanvraag ingediend om naar de beurs te gaan. Het bedrijf biedt opslagdiensten aan via de cloud en heeft honderden miljoenen gebruikers, waaronder veel bedrijven. Dropbox wordt momenteel gewaardeerd op zo’n 10 miljard dollar.

8.Shell overweegt een overnamebod te doen op energieleverancier Eneco. Het olie- en gasconcern heeft een Amerikaanse zakenbank als adviseur ingehuurd, aldus twee ingewijden in bankierskringen vrijdag tegen De Telegraaf.

9.De Franse politie mag in zijn handen klappen: de hele buit van de juwelendiefstal in het Hôtel Ritz in Parijs is terecht. De drie overvallers die vitrines kapot sloegen en juwelen wilden stelen, werden direct aangehouden. Vermoed werd dat het stel één tas naar twee handlangers buiten op straat hadden gegooid.

De juwelen, naar verluidt zo’n 4,5 miljoen euro waard, blijken nu in een tas te zitten die gisteren al bij de dieven in het hotel werd gevonden.

10. Een heel verrassende ontdekking in het Fries Film Archief. Daar is een verloren gewaande scène uit de film ‘Detained’ van Stan Laurel uit 1924 gevonden. In de film, vol voor die tijd spectaculaire special effects, belandt Laurel – de dunne van Laurel & Hardy – onder meer aan een galg waarbij zijn nek oneindig wordt opgerekt.

Een medewerker van het archief stuitte op het filmmateriaal tijdens een digitaliseringsproject. Inmiddels staat de film in zijn geheel op YouTube:

Dit waren de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag:

Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – in het vierde kwartaal van 2017

Cryptomunten krijgen klappen na berichten over sluiting cryptobeurzen in Zuid-Korea

Het internet is in rep en roer over een onmogelijke IQ-test — hoeveel vragen kun jij wél beantwoorden?