Goedemorgen! Dit is het belangrijkste nieuws op deze dinsdagmorgen:

1. Zo kun je ook naar de gekte op de Nederlandse huizenmarkt kijken: de maandelijkse toename van de gemiddelde huizenprijs ligt in de afgelopen twaalf maanden op 1.784 euro. Dat is fors meer dan het minimum maandloon in Nederland.

Dit valt af te leiden uit het bericht van het CBS dat de huizenprijs in oktober dit jaar met 8,2 procent is gestegen, de sterkste toename in 16 jaar. Gemiddeld lag de verkoopprijs van huizen in Nederland in oktober op 269.083 euro.

2. Premier Mark Rutte noemt het binnenhalen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) “een succes voor de Nederlandse diplomatie“. Hij prijst het goede werk van de betrokken bewindslieden van het huidige en vorige kabinet, en Wouter Bos als ambassadeur. Het prestigieuze EU-agentschap moet vanwege de Brexit weg uit Londen en na drie spannende stemrondes moest loting tussen de twee overgebleven kandidaten Milaan en Amsterdam uiteindelijk de beslissing brengen.

3. Angela Merkel heeft liever nieuwe verkiezingen dan dat ze een minderheidskabinet gaat leiden, zei ze tegen de Duitse publieke omroep. Haar toekomst als bondskanselier is onzeker geworden nu de onderhandelingen over een nieuwe regeringscoalitie vast zijn gelopen. Merkel wil bij eventuele nieuwe verkiezingen de CDU weer aanvoeren.

4. Reisbureaus liggen op ramkoers met KLM, meldt De Telegraaf. Het conflict draait een heffing van 22 euro per retourvlucht die KLM reizigers vanaf 2018 gaat opleggen, als zij niet direct bij de luchtvaartmaatschappij boeken. ANVR-reisbureaus en vergelijkingssites dreigen met een boycot tegen KLM.

5. Uitzendbureau Randstad voert een tamelijk radicale heroriëntatie door in Nederland. Tientallen van de 206 fysieke vestigingen op A-locaties en drukke winkelstraten verhuizen volgend jaar naar bedrijfsterreinen. De stap heeft te maken met de digitalisering van het uitzendwezen, waardoor minder kleine kantoren in binnensteden nodig zijn. Want de zoektocht naar uitzendbanen begint tegenwoordig online.

6. Justitie in Amerika wil de mega-overname van mediabedrijf Time Warner door telecomgigant AT&T via de rechter blokkeren: "Deze overname zal Amerikaanse consumenten fors schaden. Het zou hogere maandelijkse televisie-rekeningen betekenen en minder van de nieuwe opkomende innovatieve keuzemogelijkheden waar consumenten van beginnen te genieten", zegt de baas van de antitrust-afdeling van Justitie Makan Delrahim.

7. Opnieuw dreigt een DSB-bank failliet te gaan. Op sociale media in Suriname wordt opgeroepen geld weg te halen bij De Surinaamsche Bank (DSB), omdat die bank er slecht voor zou staan. De Centrale Bank van Suriname probeert die dreigende bankrun te voorkomen en roept mensen op hun geld gewoon te laten staan. Volgens de Centrale Bank hebben de oproepen "enkel en alleen tot doel DSB, en daarmee ons geheel financieel systeem, via een bankrun te gronde te richten".

8. Fed-voorzitter Janet Yellen blijft niet aan als gouverneur als ze eind februari als voorzitter wordt opgevolgd door Jerome Powell. Dat heeft ze president Donald Trump per brief laten weten. Haar termijn in de functie van één van de zeven gouverneurs van de Federal Reserve loopt nog door tot 2024, maar die wil ze niet afmaken. Ze schrijft dat het Amerikaanse financiële systeem er nu veel beter voor staat dan tien jaar geleden.

9. Veilig je digitale valuta in een virtuele portemonnee stallen blijft een punt van aandacht. Maandagnacht berichtte het bedrijf achter cryptomunt tether, dat er voor ruim 30 miljoen dollar door een 'kwaadaardige aanval' is gestolen uit digitale portemonnees van het bedrijf. Het geld is onherroepelijk kwijt, aldus tether. De koers van bitcoin en andere cryptomunten daalde een fractie na het bekend worden van de miljoenendiefstal.

10. Vanavond om 19.00 uur moet het echt gaan gebeuren: een heuse filibuster in de Nederlandse politiek. Die wet regelt dat woningbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost, een belastingvoordeel genieten doordat ze geen eigenwoningforfait hoeven te betalen.

"Als ze oorlog willen, dan kunnen ze oorlog krijgen", zegt 50PLUS-Kamerlid Martin van Rooijen tegen RTL Z. Hij mag vanavond maar liefst 900 minuten spreken. "Ik ga het vooral uit mijn hoofd doen, want ik zit goed in de materie."

De wet moet deze week door de Kamer om in 2019 in werking te treden. Een marathonvergadering gooit dat schema in de war. Een Kamermeerderheid kan een stokje steken voor het plan van de PVV en 50PLUS, maar dat lijken de coalitiepartijen niet van plan. Een woordvoerder van de VVD laat aan RTL Z weten dat de slaapzakken al klaar liggen.

Overigens valt het in de praktijk reuze mee met de 'aflosboete'. Een modale huiseigenaar is 55 euro per maand meer kwijt, maar dit bedrag wordt over dertig jaar ingevoerd. Dat komt neer op een lastenverhoging van nog geen 2 euro per maand.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:

Auto's van Tesla zien er vaak fantastisch uit - dit is het geheim

Deze fout maken ondernemers die op hun buikgevoel vertrouwen helaas vaak, als ze tegenover een sollicitant zitten

Amazon CEO en ‘s werelds rijkste man Jeff Bezos vermijdt één gebruikelijke, maar tijdrovende dagelijkse gewoonte