Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De Catalaanse onafhankelijkheidscrisis evolueert op een geheel onverwachte wijze. Nadat Spanje de afgezette Catalaanse premier Carles Puidgemont aanklaagde voor onder meer rebellie, is deze naar België gevlucht, waar hij naar verluidt asiel wil aanvragen. Met de belangrijkste voorvechter van onafhankelijkheid afwezig in Barcelona, lijkt de beweging op losse schroeven te staan. Puidgemont legt vandaag een verklaring af over zijn plotse zet.

2. ING-topman Ralph Hamers is niet bang voor fintech-startups die bancaire diensten aanbieden – denk aan betaalapps zoals Revolut en Bung. Waar Hamers wel wakker van ligt? Techgiganten uit de VS, en dan vooral Amazon, zo zegt hij tegen het FD. “Amazon toont de meeste durf en gaat buiten zijn eigen paden, met aanpalende diensten.” Volgens de baas van ING is de beste tegenzet het aanbieden van zijn bankdiensten via een open internetplatform, waar ook andere bedrijven actief kunnen zijn.

3. Speciaal aanklager Robert Mueller kwam maandag met de eerste resultaten naar buiten van zijn onderzoek naar de invloed van Rusland op de Amerikaanse verkiezingen. Twee mensen zijn gedagvaard: Trumps oud-campagnedirecteur Paul Manafort en diens voormalig zakenpartner Rick Gates.

Manafort wordt onder meer beschuldigd van samenzwering tegen de VS en een reeks financiële misdrijven. De 68-jarige jurist werkte in het verleden voor de pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj en zou daarvoor miljoenen hebben ontvangen. Zo kocht hij onder meer een appartement in New York van 3 miljoen dollar die hij verhuurde via Airbnb.

4. De zaak tegen Manafort en Gates lijkt niks met Russische inmenging te maken te hebben. Dat ligt anders bij George Papadopoulos, de buitenlandadviseur in het campagneteam van Trump die eerder dit jaar is aangehouden. Hij zou Mueller hebben verteld over zijn contact met een Russische professor die over duizenden belastende e-mails over Clinton beschikte.

Papadopoulos heeft meerdere keren geprobeerd om ontmoetingen te regelen tussen zijn Russische contacten en medewerkers van Trumps campagneteam. Leidinggevenden waren daarvan op de hoogte, blijkt uit e-mails die in het bezit zijn van de FBI. Het Witte Huis begint zich inmiddels grote zorgen te maken.

5. Een kostbaar akkefietje dreigt met Rusland, aldus De Telegraaf. Omdat Schiphol landingslots van de Russische luchtvaartmaatschappij AirBridgeCargo heeft ingetrokken, dreigt Rusland het eigen luchtruim te sluiten voor Nederlandse luchtvaartmaatschappijen. Lastig als bijvoorbeeld als KLM naar Azië vliegt. Als Rusland 'dicht' is, kosten vluchten naar Japan, China en Zuid-Korea drie tot vier uur extra.

6. Het CBS presenteert haar jaarlijkse inventarisatie van de huizenprijzen in het door aardbevingen getroffen gebied in Groningen. Veel huizen zijn beschadigd door de gaswinning en resulterende aardbevingen. Vorig jaar meldde het CBS dat er, ondanks een licht herstel, nog steeds 'een verschil in verkoopprijs en -duur' te zien is tussen het aardbevingengebied en het controlegebied.

7. Onder de grond in Los Angeles werkt techmiljardair Elon Musk - vooral bekend van de elektrische auto's van Tesla - met The Boring Company aan een tunnelnetwerk om het beruchte, 'geestdodende verkeer' van Los Angeles te kunnen ontwijken. Een eerste glimp van hoe dat eruit komt te zien hebben we nu, want de flamboyante ondernemer twitterde een foto van de tunnel.

8. Geen verhoging van het lage btw-tarief, geen verlaging van de winstbelasting, geen verlaging van de inkomstenbelasting, een miljonairstaks en afschaffing van het eigen risico in de zorg. GroenLinks, de PvdA en de SP pakken dinsdag uit met een 'alternatief regeerakkoord', aldus de Volkskrant. Het saldo van het linkse alternatief is volgens de partijen gelijk: de belastingen vallen 10 miljard euro hoger uit en ze geven ook 10 miljard euro meer uit dan het kabinet-Rutte III.

9. Nederlanders kopen liever een occasion dan een nieuwe auto, althans sinds de kredietcrisis in 2008 ongenadig toesloeg met jarenlange stagnatie. Gevolg is wel dat het Nederlandse wagenpark tussen 2007 en 2016 relatief oud en vervuilend is geworden, zo constateren economen van ING in een nieuw rapport.

De gemiddelde leeftijd van auto's is in Nederland gestegen van 8,5 jaar naar 10,2 jaar. En waar de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuw auto's in de afgelopen negen jaar is gedaald van 164 gram per kilometer naar 106 gram, is de daling bij het totale Nederlandse park veel geringer: van 189 gram CO2 per kilometer naar gemiddeld 173 gram per kilometer.

10. Netflix meldde maandag eveneens dat het zesde seizoen van succesvolle serie House of Cards ook het laatste zal zijn. Dat besluit zou geen verband houden met de onthullingen rond en van hoofdrolspeler Kevin SpaceySpacey is beschuldigd van seksuele intimidatie door de toen 14-jarige acteur Anthony Rapp, terwijl Spacey zelf 26 was. Dat de wereldberoemde acteur uit hitserie House of Cards vervolgens excuses aanbood, schoot velen in het verkeerde keelgat omdat hij óók meteen uit de kast kwam als homoseksueel en daarmee de aandacht weer op zichzelf vestigde.

Overigens komt Spacey op 29 november naar Rotterdam voor een evenement van ING. De bank twijfelt nog over of de acteur welkom is.

 

Dit waren de best gelezen verhalen op Business Insider van gisteren:

Op 1 januari 2018 gaat de pensioenleeftijd naar 68 jaar: wat betekent dat voor jou?

Dit zijn de 10 allerbeste restaurants van Nederland voor 2018

Miljardairs kopen een sportclub om hele andere redenen dan vroeger