Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen en leukste nieuwtjes die je vandaag moet weten.

1. De NS stopt met de groepsretour, omdat er massaal mee werd gesjoemeld. Voor 7 euro per persoon konden groepen samen reizen, maar ze hoefden daarbij niet fysiek met elkaar in dezelfde trein te zitten.

Via Facebook maakten reizigers die elkaar niet kenden onderling afspraken. Ook verdienden tussenhandelaren flink aan het doorverkopen van de kaartjes. De NS liep naar schatting 2,4 miljoen euro per jaar mis door misbruik van de regeling.

De NS komt op 15 januari nu met het Groepsticket, een enkele reis voor vier tot zeven personen. Fysiek in dezelfde trein zitten is voortaan verplicht.

2. Nederlands rechters oordelen opvallend mild over seksuele intimidatie. Dat stellen arbeidsrechtadvocaten Maartje Govaert en Merjam Decoz tegenover het FD. Nederlandse rechters zien seksuele intimidatie zelden als reden voor ontslag, zelfs als er duidelijk bewijs is. Het verzachtende argument is vaak dat de werkgever vooraf niet duidelijk heeft aangegeven in een gedragscode dat seksuele intimidatie onacceptabel is.

De advocaten geven diverse voorbeelden, waaronder die van een supermarktmanager die vrouwelijke ondergeschikten lastig viel, een collega 'wilde bestellen om thuis mee te spelen’ en een ander in haar nek probeerde te zoenen. De rechter oordeelde dat de werkgever had verzuimd de manager op schrift te waarschuwen dat hij niet aan collega's mocht zitten.

3. Haalt Camiel Eurlings de Olympische Spelen? Het Nederlandse IOC-lid ligt zwaar onder vuur vanwege de mishandeling van zijn ex-vriendin in de zomer van 2015. Die deed aangifte, waarna het Openbaar Ministerie besloot om Eurlings te vervolgen. De voormalig kroonprins van het CDA schikte in maart met het OM en kreeg een taakstraf.

Eurlings bood vorige week na tweeënhalf jaar zwijgen alsnog zijn excuses aan, maar de roep om zijn aftreden klinkt steeds luider. Chef de mission Jeroen Bijl wil nu dat er duidelijkheid komt over de positie van Eurlings voor de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang op 9 februari van start gaan. Probleem daarbij is dat sportkoepel NOC*NSF niet zomaar van Eurlings af kan, omdat het een privékwestie betreft.

4. Ik heb een grotere. Dat is kort gezegd de Twitter-reactie van de Amerikaanse president Donald Trump op de opmerking van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dat hij een ‘nucleaire knop’ heeft die hij kan inzetten als Noord-Korea bedreigd wordt.

In de Verenigde Staten wordt de ferme reactie van Trump niet door iedereen geapprecieerd. Critici van Trump noemen de reactie van de president infantiel en meer iets voor een middelbare scholier.

5. Huiseigenaren zijn te passief bij het zoeken naar mogelijkheden om hun hypotheeklasten te verlagen, stelt de Vereniging Eigen Huis. Die mogelijkheden zijn er wel degelijk door de opkomst van ‘prijsvechters’ op de hypotheekmarkt. Volgens de lobbyclub kan zelfs inclusief overstapkosten en boetes vaak netto veel voordeel worden behaald. Op een aflossingsvrije hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar kan bijvoorbeeld vaak makkelijk 50 euro per maand worden bespaard.

6. De euro is bezig aan een nieuwe opmars tegenover de dollar. Woensdagochtend telden handelaren meer dan 1,20 dollar neer voor een euro. Valuta-experts wijzen onder meer op de verwachting dat de inflatie in de VS dit jaar verder zal stijgen, wat in principe negatief is voor de koopkracht van de dollar. Tegelijk zijn er tekenen dat de economie en de eurozone en die van China harder groeit, wat het aantrekkelijker maakt op geld buiten de VS te stallen.

7. IJsland is het eerste land ter wereld waar gelijke lonen voor mannen en vrouwen in de wet is verankerd. Bedrijven vanaf 25 werknemers moeten iedereen die hetzelfde werk doet gelijk belonen. Hoe bepaal je of twee functies gelijkwaardig zijn? Door alle banen in een bedrijf te analyseren en een score toe te kennen. Maar of dat gaat werken? De Nederlandse Graciete das Dores woont al 12,5 jaar in Reykjavik en is sceptisch over de nieuwe wet, zegt ze tegen de NOS. Vooral omdat het diep in de IJslandse cultuur zit om niet over salaris te praten.

8. De bitcoin is meer dan 10 procent gestegen, tot zo'n 15.500 dollar. Dit na een bericht in The Wall Street Journal dat het fonds van de beruchte investeerder Peter Thiel voor honderden miljoenen dollar aan bitcoin bezit. De Duits-Amerikaanse miljardair is mede-oprichter van betalingsdienst PayPal en behoort tot de eerste investeerders in Facebook. Dat een van de grootste namen uit Silicon Valley zijn geld in bitcoin stopt, wordt gezien als een teken van vertrouwen in de belangrijke cryptomunt.

9. Parkeercontroles uitvoeren met scanauto’s blijkt erg gunstig uit te pakken voor grotere gemeenten, zo blijkt uit een rondgang van RTL. Méér inkomsten, lagere kosten en minder agressie. Zo heeft Amsterdam in vijf jaar tijd op de controle een jaarlijkse besparing van 20 miljoen euro geboekt. Tegelijkertijd stegen de inkomsten van parkeerboetes met 10 miljoen euro naar 200 miljoen euro in 2017. In Rotterdam, Utrecht, Haarlem en Den Haag is de trend vergelijkbaar.

10. Raymond van Barneveld wil in Duitsland dartclinics gaan geven aan bedrijven. De 50-jarige Hagenees doet dat sinds kort al in Nederland, maar ziet dat darts enorm in opkomst is bij onze oosterburen. Daar wil hij op inspelen. Een probleempje: 'Barney' spreekt geen woord Duits. Daarom gaat hij binnenkort beginnen met een cursus, zegt hij tegen RTL 7. En misschien kan hij dan ooit aan de slag als analist op de Duitse tv.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

Deze 10 cryptomunten stegen het hardst in 2017 – ripple overklast bitcoin

Zo word je in 31 dagen januari stap voor stap rijker, gezonder en gelukkiger

Trump geeft Apple ruimte voor mega-overname: analisten zien flinke kans dat Tim Cook Netflix inlijft