Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Mkb kan loonkosten niet in toom houden en ziet winstgroei afnemen

Het gaat uitstekend met de Nederlandse economie, maar dat betekent niet dat alles op rolletjes loopt bij het midden- en kleinbedrijf.

Uit onderzoek van SRA, een sectorclub voor accountants, blijkt dat de omzet bij mkb-bedrijven afgelopen jaar weliswaar gemiddeld met 8 procent steeg, maar dat de loonkosten nog sterker opliepen. Te weten met 8,1 procent.

De winstgroei bedroeg per saldo 15,5 procent, bijna 5 procentpunt minder dan een jaar eerder.

Stijgende loonkosten treden vooral op in de zorg en de industrie, waar bedrijven in relatief duur personeel hebben geïnvesteerd. Door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt in bepaalde beroepsgroepen, hebben ondernemers vaak meer moeite om geschikt personeel te vinden.

2. Kim Jong-un is bang voor coup als hij gaat keuvelen met Donald Trump

De Amerikaanse president Donald Trump zaaide dinsdagavond twijfel over de topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, door te suggereren dat die mogelijk wordt uitgesteld. Het plan is dat de twee elkaar op 12 juni in Singapore de hand schudden. Bij Kim zelf leven er ook twijfels, aldus bronnen die The Washington Post sprak.

Belangrijkste zorg bij de Noord-Koreaanse dictator: een binnenlandse coup tegen zijn regime, als hij het land verlaat om met Trump te spreken. De familie van Kim houdt het land al sinds 1953 in een ijzeren houdgreep en wil dat graag zo houden.

3. Naamcheck bij geld overboeken: proef Rabobank inspireert andere grootbanken

Rabobank is tevreden over een proef die het aantal foute overboekingen in het betalingsverkeer moet terugdringen. De grootbank voerde een naamcheck voor rekeningnummers van begunstigden en dat leidde tot een halvering van het aantal verkeerde overboekingen. ING, SNS, ASN en Regiobank gaan de aanpak van Rabobank volgen.

ING activeert de IBAN-naamcheck woensdag voor internetbankieren en in de zomer voor de mobiele app, meldt De Telegraaf. SNS, ASN en Regiobank (alle drie onderdeel van de Volksbank) voeren de naamcheck eerst in bij de app en pas later bij internetbankieren.

4. 'Trucs met wisselkoersen zorgen voor hoge kosten bij omwisselen euro's'

Fintech-startup TransferWise, die naar eigen zeggen tegen lage kosten internationale overboekingen faciliteert, heeft onderzoek laten doen naar de kosten die particulieren en bedrijven maken, als ze via ABN Amro, ING, PayPal of Western Union geld omwisselen in het buitenland in vreemde valuta. De conclusie: verborgen kosten hebben een prijskaartje van 1 miljard euro per jaar voor Nederlanders.

Naast de vaste commissie voor het omwisselen van euro's in andere valuta, maken betaaldiensten vaak gebruik van wisselkoersverschillen die voor de klant niet zichtbaar zijn. "Daardoor kan een kleine internationale transactie van 250 euro (van euro naar dollar) van 2 euro al snel 22 euro kosten", zegt TransferWise.

Zelf claimt het fintechbedrijf tot acht keer lagere transactiekosten te hanteren vergeleken met klassieke aanbieders.

5. Zuck zegt 'sorry' in Europa - beleggers zijn al over dataschandaal heen 

Mark Zuckerberg heeft dinsdag tegenover het Europees Parlement 'sorry' gezegd voor misbruik van gegevens van Facebook-leden door derden. De spijtbetuigenis heeft vooral symbolische waarde, want op de beurs lijken beleggers het schandaal rond databedrijf Cambridge Analytica alweer vergeten: het aandeel Facebook staat alweer op hetzelfde niveau als drie maanden geleden, voordat de affaire in de publiciteit kwam.

(klik voor uitvergroting)

6. Virtuagym krijgt 6 miljoen van Endeit

Virtuagym, een leverancier van fitnesssoftware en mobiele apps voor fitness, heeft 6 miljoen euro opgehaald bij Endeit Capital. Het bedrijf, dat inmiddels al meer dan 200 medewerkers heeft, gaat het geld gebruiken om internationaal sneller te groeien.

Virtuagym is volgens het persbericht van Endeit Capital al actief in 200 landen, maar CEO Hugo Braam zegt dat hij zijn positie als ‘industry innovator’ wil behouden. “Met de steun van Endeit Capital, dat al veel ervaring heeft met de internationale groei van techbedrijven, kunnen we meer in innovatie investeren.”

7. Mede-oprichter Paul de Jong van Coolblue rijkste jonge selfmade ondernemer

Jonge ondernemers onder de 40 die zelf hun rijkdom hebben vergaard: op de nieuwe top-100 lijst van zakenblad Quote prijkt Paul de Jong, mede-oprichter van online en offline elektronicaketen Coolblue op de eerste plaats. De Jong is minder bekend dan Coolblue-baas Pieter Zwart, maar is volgens Quote goed voor een vermogen van 320 miljoen euro.

8. Verkeersboete van 76 euro? Gespreid betalen als je veel schulden hebt

Nederland telt 1,4 miljoen huishoudens met forse schulden. Ruim een derde daarvan heeft serieuze betalingsproblemen. Het kabinet komt met een offensief om huishoudens die bezwijken onder de schulden te helpen, zo meldt onder meer de Volksrant.

Het gaat vooral om praktische maatregelen: verkeersboetes van meer dan 75 euro mogen gespreid worden betaald en zorgtoeslagen worden automatisch overgeboekt om de kosten van de zorgverzekering te betalen. Het idee is om hiermee een halt toe te roepen aan een verdere opeenstapeling van schulden en het probleem hanteerbaar te maken.

9. Tesla Model 3 gebrekkig volgens Amerikaanse consumentenbond

De Tesla Model 3, het paradepaardje van de Californische automaker die bedoeld is als betaalbare elektrische auto voor de middenklasse, krijgt behoorlijk wat kritiek, na een test door de Amerikaanse consumentenbond. Die wil de auto geen speciale aanbeveling geven.

Belangrijkste tekortkomingen volgens het testpanel zijn de relatief lange remweg bij noodstops en ingewikkelde bediening van het touchscreen om instellingen van de auto te wijzigen. Volgens Tesla zelf is de remweg bij noodstops korter dan de test van de consumentenbond aangeeft, en hangen de resultaten onder meer af van externe omstandigheden, zoals weersomstandigheden en het wegdek.

10. 30-jarige zoon uit New York wil huis niet uit - rechter sommeert uitzetting

Een 30-jarige man wordt in New York door de rechter gedwongen om het huis van zijn ouders te verlaten. De man woont al acht jaar onder hun dak, maar zijn ouders vinden het tijd dat hij op eigen benen gaat staan.

Dat hebben ze meerdere keren aangegeven: afgelopen oktober zeiden ze al dat hij een eigen huis moest zoeken, sinds november koken ze niet meer voor hem en in februari hebben ze hem een brief gestuurd over mogelijke juridische stappen.

De zoon zelf vindt het ook niet leuk om bij zijn ouders te wonen, maar zegt dat hij een eigen huis niet kan betalen omdat hij zich de afgelopen jaren ‘op zijn kind heeft gericht’, niet op zijn carrière.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!