Goedemorgen! Dit moet je vandaag in elk geval weten.

1. De Chinese overheid grijpt in bij Anbang, de verzekeraar die in 2015 het Nederlandse Vivat (het voormalige Reaal) overnam voor 1 euro.

De autoriteiten nemen voor ten minste een jaar de controle over de bedrijfsvoering over bij Anbang en oprichter Wu Xiaohui zal worden vervolgd voor vermeende fraude. Wu werd in juni 2017 al opgepakt. Toezichthouders stellen dat Anbang zich heeft beziggehouden met illegale activiteiten die ook de financiële positie van het concern in gevaar hebben gebracht.

Een woordvoerster van Vivat stelt dat de ontwikkelingen in China niet direct gevolgen hebben in Nederland: “We zijn een zelfstandige vennootschap en staan onder het toezicht van De Nederlandsche Bank.”

2. Een kleine correctie op de cryptomarkt. De bitcoin schommelt rond de magische grens van 10.000 dollar, terwijl de belangrijkste cryptomunt dinsdag nog de 12.000 dollar aantikte. In het kielzog gaan andere digitale valuta mee omlaag.

Vanaf zondag komt daar een nieuwe cryptomunt bij. De broers Bart en Joris Verschoor lanceren dan hun initial coin offering voor SEAL, een blockchainplatform dat de echtheid van producten garandeert. SEAL wil 33 miljoen euro ophalen met het uitgeven van een eigen digitale munt. Business Insider's Dominic Straub sprak met Bart Verschoor over zijn plannen.

3. Volgens speciaal aanklager Robert Mueller heeft Paul Manafort, de voormalig campagneleider van Donald Trump, samen met zijn zakenpartner Rick Gates voor meer dan 30 miljoen dollar geld witgewassen en achtergehouden voor de fiscus. Mueller heeft 32 nieuwe aanklachten ingediend tegen het tweetal.

Manafort was van juni tot augustus 2016 campagneleider van Trump en wordt verder door Mueller verdacht van samenzwering tegen de VS en een aantal andere financiële misdrijven.

4. De Tweede Kamer heeft een streep gezet door het raadgevend referendum. De voltallige oppositie minus de gezagsgetrouwe SGP stemde tegen het intrekken van de referendumwet. De regering en verantwoordelijk D66-minister Kajsa Ollongren kregen er flink van langs. Zo stellen SP en PVV dat het kabinet bang is voor de mening van de burgers.

Het referendum is nog niet definitief in de democratische prullenbak verdwenen, want de Eerste Kamer moet er nog over stemmen. Ook daar heeft de coalitie een krappe meerderheid. Verder heeft de beweging Meer Democratie een rechtszaak aangespannen om een referendum af te dwingen over de afschaffing van het referendum.

5. Stage Entertainment, het internationale musicalbedrijf van Joop van den Ende, wil misschien naar de beurs. Dat melden bronnen in de financiële sector tegenover De Telegraaf. De waardering van het bedrijf zou, volgens een ruwe schatting van een ingewijde, makkelijk richting de 1 miljard euro kunnen gaan.

Voor theatermagnaat Van den Ende zou het na de beursgang van Endemol in 1996 de tweede keer zijn dat hij een bedrijf naar de beurs brengt. De aandeelhouders hebben de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ingehuurd om een haalbaarheidsstudie te doen.

6. Takeaway breidt uit naar Oost-Europa. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl neemt het Bulgaarse BGmenu en het Roemeense Oliviera over. Met de deals is een bedrag van 10,5 miljoen euro gemoeid.

Door de overname wordt Takeaway actief op twee “snelgroeiende markten met een aanzienlijke bevolking”, aldus topman Jitse Groen. Hij gaf aan in de landen dezelfde strategie te willen toepassen als in Polen, waar het bedrijf marktleider is.

7. Een poster met twee zoenende mannen kost Suitsupply duizenden volgers op sociale media. “Dat mensen zo schrikken, bewijst dat het relevant is om het te laten zien”, zegt oprichter Fokke de Jong van het pakkenmerk tegen NOS. Suitsupply staat bekend om zijn provocerende campagnes. Eerder raakten ze in opspraak vanwege posters met halfnaakte vrouwen, vooroverbuigend voor een man in pak.

8. Rabobank wil sterker digitaliseren en is volgens het FD van plan het kantorennetwerk verder te stroomlijnen. Op 6 maart presenteert de bank plannen om het aantal van 103 lokale kantoren terug te brengen tot twaalf regionale ‘hoofdkantoren’ en 78 kleinere vestigingen.

Een belangrijk motief is verdere kostenreductie. Maar de vraag is of Rabobank bij verdere centralisatie niet te veel op ING en ABN Amro gaat lijken. Nu onderscheidt Rabo zich nog met een relatief grote autonomie van lokale vestigingen.

9. Hudson's Bay kondigde donderdag aan dat er voorlopig even pas op de plaats wordt gemaakt: de opvolger van V&D concentreert zich voorlopig op de 15 steden waar huurcontracten zijn getekend en ziet af van de oorspronkelijk opzet om 20 warenhuizen in Nederland te openen. Volgens directeur Stefaan Le Clair is er nog veel werk te verzetten om de huidige winkels beter te laten draaien.

Vrijdag publiceerde onderzoeksbureau Retail Intelligence Lab de uitkomsten van een onderzoek naar klanten van Hudson's Bay in Nederland. Die blijken vaak geen goed beeld te hebben van de positionering van Hudson's Bay op de markt. Klanten merken vaak op dat een de prijzen als hoog worden ervaren voor een speler die zich net onder het luxesegment positioneert dat de Bijenkorf claimt.

10. In Pyeongchang staat vandaag de laatste individuele afstand op de langebaan op het programma. De mannen rijden de 1.000 meter met Kjeld Nuis als grote favoriet. De Noor Håvard Lorentzen en de hopelijk volledig van zijn blessure herstelde Kai Verbij zijn op papier de belangrijkste uitdagers.

Als Nuis het goud pakt wordt hij de koning van het schaatstoernooi, want eerder won hij al de 1.500 meter. De eerste van 18 ritten begint om 11.00 uur.

Kjeld Nuis won eerder deze Spelen al het goud op de 1.500 meter. Foto: EPA/KIMIMASA MAYAMA

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)