Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De Grote Coalitie 2.0 is weer een stap dichterbij in Duitsland. Op een congres van de sociaal-democratische SPD stemde een meerderheid voor het voortzetten van besprekingen met de CDU van Angela Merkel en CSU van Horst Seehofer.

De uitkomst van de stemming is een opsteker voor Merkel. Zij onderhandelde na de verkiezingen aanvankelijk met de FDP en de Groenen, maar dat liep op niets uit. De SPD wilde na een verkiezingsnederlaag eigenlijk oppositie voeren, maar stemde uiteindelijk toch in met overleg.

Maandagavond praten CDU/CSU en de SPD verder. De eerste gesprekken zullen vooralsnog gaan over de werkwijze en organisatorische onderwerpen.

2. Particulieren staan in de rij om hun geld te stoppen in vakantiehuisjes, zeker nu sparen bijna niks oplevert. Maar het aanbod in Nederland is bijna helemaal opgedroogd, geeft marktleider Center Parcs aan tegenover het AD. “Er is weinig nieuwbouw, waardoor de markt op een gegeven moment opdroogt”, aldus directeur Enrico Koster. “De woningen die wij nu in verkoop hebben, zullen met dit tempo begin dit jaar verkocht zijn.”

Overigens wees financieel planner Paul van der Kwast vorig jaar op Business Insider op de risico's van beleggen in een vakantiepark. Hij noemde 5 redenen om het niet te doen.

3. Uitstappen na de cryptocrash van afgelopen week? De 19-jarige Duitser Erik Finman, die op z'n 12e duizend euro in bitcoin stopte en op z'n 18e bitcoin-miljonair werd, peinst er niet over.

In een interview met Business Insider Deutschland zegt Finman dat hij niets verkoopt. Sterker: volgens Finman kun je ook de komende tien jaar nog miljonair worden met cryptobeleggingen. "Wie de komende tien jaar geen miljonair wordt, heeft dat aan zichzelf te danken."

4. De minister van Financiën van de eurolanden komen vandaag voor het eerst bij elkaar onder de nieuwe voorzitter, de Portugees Mário Centeno. Ze zullen naar verwachting de Nederlander Hans Vijlbrief benoemen tot voorzitter van de Eurogroep Werkgroep (EWG), de ambtelijke werkgroep die alle eurogroepen voorbereidt. Nederland levert na het vertrek van Dijsselbloem dan niet meer de voorzitter van de europgroep, maar wel de onderkoning.

5. Jonge vrouwen in Nederland kiezen voor deeltijdbanen met relatief weinig werkuren - meer dan in welk ander Europees land. Dat zet ze aan het begin van hun loopbaan al op een achterstand ten opzichte van mannen qua salaris, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Dat terwijl jonge vrouwen vaak hoger zijn opgeleid.

Een deel van de verklaring voor al deze verschillen zit hem volgens het SCP in de gevolgde opleiding. Vrouwen volgen vaker een studie die ‘voorsorteert’ op een beroep of branche met veel deeltijdwerk, zoals de zorg.

6. Adyen wil 1 miljard euro met een beursgang, meldt Bloomberg op basis van ingewijden. De waardering van de Nederlandse betaaldienst zou daarmee uitkomen ergens tussen 5 en 10 miljard euro. Adyen is een zogenoemde payment service provider: webwinkels kunnen met de service in een klap verschillende betaalmethodes zoals iDeal, Paypal of creditcard in hun webshop integreren.

Het bedrijf van Pieter van der Does zou later dit jaar naar de beurs gaan. Volgens Bloomberg zijn JPMorgan Chase en Goldman Sachs in de arm genomen om het proces te begeleiden.

7. Mark Rutte is zondag terechtgewezen door directeur Emilie Gordenker van het Haagse Mauritshuis. De premier waarschuwde voor een 'beeldenstorm', nadat het museum een beeld van naamgever Johan Maurits van Nassau Siegen verwijderde. Althans, volgens Gordenker zit het anders. Het beeld is gewoon vervangen, zei ze in het tv-programma Buitenhof.

Was Rutte maar even langsgekomen in plaats van in het wilde weg wat te roepen, aldus Gordenker. Het Torentje ligt immers pal naast het Mauritshuis. De premier liet via een tweet weten graag snel weer langs te komen:

8. Volgens topman Jitse Groen behoort een fusie van Takeaway.com met de Duitse branchegenoot Delivery Hero zeker tot de mogelijkheden. Dat zei hij afgelopen weekend in een interview met Der Tagesspiegel. Takeaway is in Duitsland actief onder de naam Lieferando, waar Delivery Hero de merken Lieferheld en Pizza.de heeft. "In elk land kan er slechts één leverancier zijn", aldus Groen. "Een fusie kan een optie zijn."

9. Nederlandse huizenprijzen zijn in afgelopen jaar met liefst 7,6 procent gestegen. Ook december was een topmaand met een stijging van 8,2 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Mede door de extreem lage hypotheekrentes en het herstel van de Nederlandse economie gaat het met de procentuele stijgingen van de huizenprijs steeds harder. Om een idee te geven: afgelopen december lag de gemiddelde huizenprijs op 265.122 euro. Daarmee is de gemiddelde huizenprijs in twaalf maanden tijd met ruim 1.500 euro PER MAAND opgelopen.

10. Achttien jaar lang was hij Kamerlid voor de SP, nu heeft Harry van Bommel zijn partijlidmaatschap opgezegd. De reden is niet bekend. Van Bommel wil niet met de pers praten. SP-voorzitter Ron Meyer wil met het prominente lid in gesprek. "Iemand met zijn verdienste in de partij laten wij niet zomaar gaan."

 

Dit zijn de best gelezen stukken op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)