Goedemorgen! Vandaag draait de dag in Nederland en de wereld om de volgende zaken.

Huizensite Funda trekt veel belangstelling. Niet alleen van Nederlanders die op zoek zijn naar een koopwoning, maar ook van een Amerikaanse investeerder die denkt dat Funda 240 miljoen euro waard is.

Investeringsmaatschappij General Atlantic wil een belang nemen van 25 tot 40 procent in Funda, maar makelaarsclub NVM (die 70 procent van Funda bezit) heeft daar geen trek in, meldt het FD.

2. De orkaandreiging is nog niet over. De tropische storm Maria heeft maandag orkaansterkte bereikt, maar volgens de laatste informatie van het Amerikaanse National Hurricane Center zouden Sint-Eustatius, Saba en Sint-Maarten gespaard kunnen blijven.

Intussen noemt de op Sint-Maarten woonachtige Nederlandse advocaat Lucas Berman de 13 miljoen euro die is opgehaald voor het getroffen eiland ‘een fooi’. “De schade loopt hier in de miljarden”. Het Rode Kruis zegt wel blij te zijn met de Nederlandse benefietactie.

3. Dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie er zo lang over doen om een nieuw kabinet te vormen, betekent ook dat Nederland even niet mee doet in Europa. Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem was afgelopen zaterdag wel bij een sessie met collega's over een belangrijk onderwerp: belasting heffen op grote internetbedrijven zoals Google.

Tien EU-landen hebben zich uitgesproken voor zo'n Google-taks, maar Nederland kon niet serieus meedoen aan de discussie. Hopelijk hebben we in december een nieuw kabinet, want dan wil men op Europees niveau echt knopen doorhakken.

4. De kabinetsformatie kabbelt voort, maar volgens De Telegraaf lijkt het erop of een heet hangijzer wordt aangepakt. De formerende partijen zouden serieus willen kijken naar een belastinghervorming: het lage btw-tarief van 6 procent verdwijnt dan mogelijk, waarbij de opbrengsten worden gebruikt voor verlaging van de belasting op arbeid.

5. Cyprus heeft een leuk handeltje: in de afgelopen vier jaar heeft het kleine EU-land ruim 4 miljard euro opgehaald met het verlenen van verblijfsvergunningen en paspoorten aan oligarchen uit Rusland en Oekraïne, zo meldt The Guardian. Alleen afgelopen jaar al zijn 400 paspoorten verstrekt via de zogenoemde 'gouden route' op Cyprus.

6. In zeven jaar tijd is het aantal Nederlanders dat met 'prijsvechters' zoals easyJet en Ryanair vliegt verdubbeld van 3,4 miljoen tot 7,5 miljoen passagiers in het tweede kwartaal van dit jaar, zo meldt het CBS. Inmiddels kiest 2 op de 5 Nederlanders voor een budgetvlucht.

Geen wonder dus dat klassieke maatschappijen zoals Air France-KLM zich genoodzaakt voelen om eigen budgetdochters in de markt te zetten. Nederlanders nemen het vaakst een budgetvlucht naar Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

7. De Amerikaanse Emmy Awards voor beste tv-programma's werden zondag opgevrolijkt met een optreden van de voormalige perschef van het Witte Huis, Sean Spicer. Gastheer Stephen Colbert had Spicer uitgenodigd om vast te stellen hoe vol de zaal zat - een verwijzing naar de controverse eerder dit jaar over de omvang van het publiek bij de inauguratie van president Trump.

8. In Nederland riep satiricus Arjan Lubach zondag op tot een ludieke actie tegen de bio-industrie: aangezien ongeveer 80 procent van het vlees in de supermarkt komt van dieren die geen fijn leven hebben gehad, pleit Lubach voor een zogenoemd 'slechterleven'-label. Dat moet op alle pakjes kipifilet, rundvlees en varkensvlees komen die niet oké zijn.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

Belastingaangifte uitbesteden: let op deze 5 dingen, want jij blijft verantwoordelijk

Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon draagt verschillende overhemden over elkaar: dat is geen modestatement

Het ongelofelijke leven van Elon Musk: van jongetje dat gepest werd op school tot hipste baas in de techindustrie