Goedemorgen! Vandaag moet je in elk geval het volgende weten.

1. De eerste Nederlandse bitcoinfabriek Koinz Trading is failliet verklaard. Via het bedrijf konden particulieren machines van duizenden euro’s kopen om de cryptomunt te ‘minen’, maar veel investeerders kregen de machines niet geleverd.

Begin dit jaar deed een vijftigtal klanten aangifte van oplichting tegen het bedrijf. De schade bedraagt volgens De Telegraaf 1,8 miljoen euro. Oprichter Berry van Mourik werd eerder persoonlijk al failliet verklaard.

Ondertussen is de bitcoin voor het eerst in twee weken weer boven de 10.000 dollar uitgekomen. Vrijdagochtend dook de belangrijkste cryptomunt echter weer onder deze magische grens. Een bitcoin is volgens coinmarketcap.com nu zo’n 9.900 dollar waard.

2. PvdA’er Marleen Barth was al vertrokken als Eerste Kamerlid, nu stapt ook haar man Jan Hoekema op als waarnemend burgemeester van Langedijk in Noord-Holland.

De reden? De ophef die is ontstaan over de Wassenaarse burgemeesterswoning waarin het stel woonde. Barth en haar man bedongen dat ze na Hoekema's afscheid als burgemeester tegen een lagere huur in de ambtswoning mochten blijven wonen.

"Ik vertrek met pijn in mijn hart, want de mooie gemeente Langedijk heeft mijn hart gestolen", aldus de D66'er.

3. Een gebrek aan ondernemerschap, aan durf, aan ideeën. Oud-topman Jan Timmer van Philips haalt in zijn nieuwe boek keihard uit naar zijn opvolgers.

Philips had volgens de oud-bestuurder kunnen worden omgebouwd tot een houdstermaatschappij met daaronder juridisch zelfstandige divisies. In plaats daarvan is Philips de afgelopen decennia ontmanteld en inmiddels een zorgtechnologiebedrijf, nadat in 2015 de lichtdivisie werd afgesplitst.

4. D66-icoon Jan Terlouw haalt uit naar zijn eigen partij. Hij vindt dat de partij de waarden van de democratie aantast door het raadgevend referendum af te schaffen, en een volksraadpleging daarover te weigeren. "Zo zie ik overal de democratie verzwakken, in plaats van versterken", aldus de inmiddels 86-jarige oud-leider van D66 bij een lezing in Middelburg.

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer over afschaffing van het raadgevend referendum. De oppositie was ontzettend fel en vooral D66 moest het ontgelden. Het chaotische debat werd uiteindelijk geschorst en tot dinsdag uitgesteld.

5. Nieuwe cookieregels bedreigen de media-industrie, volgens de branchevereniging voor data-driven marketing DDMA. Europese internetgebruikers moeten met een nieuw privacywetsvoorstel ook toegang krijgen tot websites als ze cookies niet accepteren, maar die aanscherping kan online uitgevers een derde van hun inkomsten kosten, becijferde DDMA.

Het gaat om een onderzoek in opdracht van de Duitse overheid. DDMA vermoedt dat de prognoses ook gelden voor de Nederlandse markt en roept op om ook in ons land een dergelijke studie uit te voeren.

6. Dyson is vooral bekend van de stofzuigers zonder zak, maar het bedrijf stort zich nu ook op de ontwikkeling van elektrische auto's. Oprichter James Dyson trekt daar in totaal 2,3 miljard euro voor uit, weet de Financial Times. Het eerste model moet in 2019 al op de markt komen en dient als een soort test. Daarna volgen er nog twee elektrische voertuigen.

7. In Nederland kennen we het ouderschapsverlof, het kraamverlof en het partnerverlof. Dat kan beter en simpeler, vindt de Sociaal Economische Raad.

In de verlofregeling die de SER voor ogen heeft, een ouderschapsverlof voor zowel de moeder als haar partner, kunnen beide ouders minder gaan werken na de geboorte van hun kind. Ze kunnen hiervoor ieder 26 keer het aantal arbeidsuren per week inzetten. Zes weken verlof worden doorbetaald.

Vakbond FNV is positief over het advies, maar vindt dat het betaald verlof uiteindelijk langer moet worden dan zes weken.

8. KLM kende een prima 2017. De operationele winst van ruim 900 miljoen euro is een record voor de luchtvaartmaatschappij. Net als een jaar eerder was het resultaat anderhalf keer zo hoog als bij zusterbedrijf Air France, hoewel dat meer passagiers en vluchten heeft.

"Eerlijk is eerlijk, we hadden de brandstofprijs en de economie mee", aldus topman Pieter Elbers. "Maar we hebben ook opnieuw stappen gezet om fitter en gezonder richting het eeuwfeest van volgend jaar te gaan."

9. De Duitse bondskanselier Angela Merkel ontmoet de Britse premier Theresa May in Berlijn, waar uiteraard de Brexit ter sprake zal komen. May is van zins om de onderhandelingen met de EU vlot te trekken en heeft Merkel daar bij nodig, als hoofd van de grootste economie. Vooral een transitieperiode voor een bepaalde tijd ná de Brexit-dag - 29 maart 2019 - staat hoog op May's wensenlijstje, aangezien ze recent aanstuurt op een niet-zo-harde-Brexit.

10. De Spelen gaan verder in Pyeongchang en Nederland maakt kans op medailles op de schaatsbaan. Annouk van der Weijden en Esmee Visser vertonen vanaf 12.00 uur hun kunsten op de 5.000 meter voor de vrouwen. Veteranen Claudia Pechstein en Martina Sablikova doen ook mee en de laatste geldt als favoriet.

Nederland maakt ook een primeur mee: voor het eerst in de geschiedenis gaat een vaderlandse atleet de bobsleebaan af bij skeleton op een Olympisch toernooi. Kimberley Bos zou volgens een succesvolle oud-collega kans maken op een medaille.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)