Goedemorgen! Vandaag draait de dag in Nederland en de wereld om de volgende zaken.

1. Kim Jong-un weet van geen ophouden. Noord-Korea heeft vrijdag opnieuw een raket over Japan heen geschoten. Het projectiel legde 3.700 kilometer af. Daarmee kan Noord-Korea in theorie het eiland Guam bereiken, het dichtstbijzijnde Amerikaanse grondgebied. De VN-veiligheidsraad komt vrijdagmiddag in een spoedzitting bijeen. Na de test met de waterstofbom eerder deze maand, sprak de veiligheidsraad deze week sancties uit tegen Noord-Korea.

2. Zzp’ers opgepast: de Belastingdienst ziet al vrij snel ‘evident kwaadwillenden bij beoordeling van de vraag of zelfstandigen echt ondernemers zijn. Staatssecretaris Eric Wiebes heeft de handhaving van de gewraakte Wet DBA opgeschort tot juli 2018, na een stortvloed van klachten. Die opschorting was met uitzondering van ‘evident kwaadwillenden’ onder zzp’ers die mogelijk ‘schijnzelfstandigen’ zijn.

Belastingadviseurs stellen vrijdag tegen het Financieele Dagblad dat de Belastingdienst er een nogal ruime definitie op nahoudt van ‘evident kwaadwillenden’: het gaat niet alleen om fraudeurs, maar ook om opdrachtgevers en zelfstandigen die niet reageren op aanwijzingen van de fiscus om zogenoemde ‘modelovereenkomsten’ voor de arbeidsrelatie aan te passen.

3. Het is voorlopig nog even pijn lijden voor bezitters van cryptomunten. Bitcoin is de afgelopen 24 uur bijna 18 procent gedaald, Ethereum staat 19 procent in de min en ook andere munten duiken omlaag. Directe aanleiding zijn berichten uit China waaruit blijkt dat de Chinese autoriteiten op het punt staan een aantal handelsfora voor bitcoin en andere cryptomunten te sluiten.

4. Kaj Hed stak tien jaar geleden 1 miljoen euro in het bedrijf van zijn neef Niklas Hed en zoon Mikael. Hij wilde zijn familieleden op weg helpen. Die investering pakt aardig goed uit. Niklas en Mikael maakten van Rovio een van de toonaangevende mobiele gamemakers en hebben nu plannen voor een beursgang. Daarmee wil de Finse spelletjesmaker 438 tot 488 miljoen euro ophalen. Kassa voor de inmiddels 62-jarige grootaandeelhouder Kaj Hed, die zo’n 200 miljoen euro opstrijkt.

Lees ook op Business Insider

5. De orkaan Irma trof het eiland Sint-Maarten hard. Daarom is er vandaag een landelijke actiedag voor het getroffen land binnen het Koninkrijk Nederland. Meer dan 90 procent van de gebouwen is beschadigd en hulp is dus van groot belang. Die inzameling loopt onder meer via televisieacties.

Overigens is het orkaanseizoen nog lang niet voorbij, want momenteel stevenen de stormen Max en Norma op Mexico af. Dat land viert dit weekend zijn onafhankelijkheid en daarbij komt noodweer uiteraard zeer ongelegen. Norma bereikt waarschijnlijk vrijdag orkaankracht, terwijl Max voorlopig nog een categorie 1-storm is.

6. De verdeling van migranten in Europa blijft voorlopig een nationale zaak. Volgens de site Politico wil niemand het in Brussel hardop zeggen, maar heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán in feite zijn zin gekregen.

Op 26 september aanstaande loopt de tijdelijke tweejarige overeenkomst af waarbij EU-landen afspraken om vluchtelingen van buiten de EU te verdelen over alle lidstaten. Van die deal is weinig terecht gekomen, maar hij wordt ook niet verlengd. In plaats daarvan zal de Europese Commissie een participatie in het quoteplan vrijwillig maken en nationale overheden ‘aanmoedigen’ deel te nemen. Geen enkele verplichting dus.

7. Reuring op de Nederlandse postmarkt: Sandd neemt branchegenoot Van Straaten Post over voor een onbekend bedrag. Daarmee voert het Apeldoornse postbedrijf de druk op concurrent PostNL op. Sandd gaf eerder aan graag de universele postdienstverlening (UPD) te willen overnemen van PostNL. Volgens het bedrijf kan onder meer de prijs van postzegels naar beneden en zorgt de UPD voor 5000 extra arbeidsplaatsen.

8. Extreme regenval en hagel zorgen voor een structurele stijging van de schadekosten, stelt het Verbond van Verzekeraars in een vrijdag verschenen rapport. De verzekeraars denken dat de ‘klimaatschade’ de komende decennia met 250 miljoen euro per jaar kan toenemen in Nederland. Hou dus rekening met hogere verzekeringspremies voor inboedel-, opstal- en brandverzekeringen

9. President Donald Trump zou afzien van zijn grensmuur met Mexico als onderdeel van het plan om de Democraten te laten instemmen met de DACA-deal, een programma dat het voor minderjarigen die illegaal naar de VS waren gereisd mogelijk maakt toch te werken en te studeren. Maar het Witte Huis stuurt dubbelzinnige berichten naar buiten over het resultaat, schrijft Politico. “De muur komt later”, zei Trump tegen journalisten.

10. Over Trump gesproken: hij maakte donderdag een modeblunder van jewelste. De president droeg een marineblauw colbert op een zwarte broek tijdens een overleg met senator Tim Scott van South Carolina. Het is niet zijn eerste misser. In plaats van een dasspeld gebruikte Trump vorig jaar nog een stukje plakband.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:

Een voormalig Navy SEAL tweette zijn oplossing voor de crisis met Noord-Korea — en het zou best eens kunnen werken

Het rekenwonder van de bank die bitcoin afkraakt zegt: cryptomunten lijken een beetje op een fraudeleus piramidespel

Bikini-barista’s komen op voor hun recht om schaars gekleed koffie te serveren