Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Britse parlement stemt over de Brexit-deal van Theresa May

In december stelde de Britse premier Theresa May de cruciale stemming over haar Brexit-akkoord nog uit, omdat er bij lange na geen meerderheid voor leek te zijn in het parlement. Maar ondanks dat er daar sindsdien weinig in veranderd lijkt te zijn, is er geen ontkomen meer aan en stemmen de 650 leden van het Britse Lagerhuis vandaag over de overeenkomst die May in Brussel heeft gesloten over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Als de moeizaam gesloten Brexit-deal inderdaad wordt verworpen, heeft May drie dagen om met een plan B te komen. Mogelijk komt er dan toch een tweede referendum uit de hoge hoed.

Naar verwachting stemt het Lagerhuis dinsdagavond tussen 19 uur en 21 uur over de Brexit-overeenkomst.

2. De explosieve groei van het aantal Nederlandse bierbrouwers is ten einde

Veel Nederlanders lusten nog wel altijd graag een lokaal biertje, maar de groei van het aantal kleinschalige brouwerijen van speciaalbier stagneert. Nu de concurrentiestrijd om een plekje op de tap door het enorm toegenomen aanbod steeds feller is geworden, durven minder mensen zich op de biermarkt te begeven en stoppen er beetje bij beetje ook steeds meer brouwers mee.

Vorig jaar kwamen er per saldo 63 bierbrouwerijen bij, terwijl dat er in 2017 nog 104 waren en in de jaren daarvoor ook tegen de honderd, blijkt uit cijfers van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.

3. Hillary Clinton noemt Trump op Twitter een “marionet” van de Russen

In een tweet heeft Hillary Clinton haar tegenstrever Donald Trump bij de presidentsverkiezingen van 2016 opnieuw een “marionet” van de Russen genoemd. Ze deed dat destijds ook al eens in een verkiezingsdebat. Na nieuwe onthullingen over de verdachte contacten tussen Trump en Rusland dit weekend, stelt ze nu triomfantelijk: “Zoals ik al zei: een marionet”.

4. Picnic begeeft zich op de krimpende markt voor maaltijdboxen

Online supermarkt Picnic experimenteert met het aanbieden van maaltijdboxen. Onder de naam “Presto” biedt Picnic zes verschillende maaltijdboxen aan voor twee personen en vier boxen voor vier personen.

Opvallend, want uit de laatst beschikbare cijfers blijkt juist dat de markt voor maaltijdboxen fors aan het krimpen is: met liefst 17 procent in het derde kwartaal van 2018. Dat komt vooral door de steeds populairdere verspakketten in de supermarkt zelf, maar die biedt Picnic inmiddels ook aan.

5. Shell op de groene toer met bod op Eneco

Olie- en gasreus Shell wil samen met pensioenfonds een bod doen op energieleverancier Eneco, zo maakten beide partijen maandag bekend. Als de deal doorgaat, zet Shell een belangrijke stap in Nederland om z’n groene imago op te vijzelen. Want bij de drie grote energieleveranciers staat Eneco bekend als de meest ‘groene’ partij.

Om één en ander in perspectief te plaatsen: gas en olie zijn nog veruit de belangrijkste omzetbronnen voor Shell, dat afgelopen jaar 305 miljard dollar aan inkomsten haalde – ofwel zo’n 266 miljard euro. De jaaromzet van Eneco ligt op ruim 3 miljard euro, dus pakweg 1 procent van de totale omzet van Shell.

6. Provincies willen lening van 7,5 miljoen terug van ondernemer Kees Koolen

De provincies Overijssel en Gelderland zijn niet blij met het afblazen van het plan voor een grote campus in Twente voor de ontwikkeling van groene energie. Afgelopen week maakte ondernemer Kees Koolen bekend dat het plan toch niet doorgaat, omdat Amerikaanse mede-investeerders geen hoofdkantoor in Nederland willen. De campus had duizenden banen moeten opleveren.

De investeringsmaatschappij van de provincies Gelderland en Overijssel, Oost NL, had een lening van 7,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Maar Oost NL wil die lening nu terug, zo laat directeur Marius Prins aan het FD weten: “Nu hier geen campus en hoofdkantoor komt, is het logisch dat de lening wordt teruggestort.”

7. ‘Oprichter Jobbird sleepte nog 100.000 euro uit faillissement’

De oprichter van het failliete Jobbird, Jan-Peter Cruiming, heeft dankzij een trucje nog 100.000 euro uit het faillissement van zijn bedrijf weten te slepen. Hij had de domeinnamen van het bedrijf ondergebracht in een afzonderlijk bedrijf, en de verkoop daarvan leverde hem een hoop geld op, meldt RTL Z op basis van het faillissementsverslag.

In het verslag staat dat de curator begin december een doorstart probeerde te realiseren, maar er toen achter kwam dat de domeinnamen van het bedrijf niet tot de failliete boedel behoorden. Dat vond ze ‘opvallend’. Uiteindelijk legde ze er 100.000 euro voor neer. Jobbird werd verkocht aan arbeidsbemiddelaar YoungCapital voor 282.500 euro.

8. Kweekvlees kan over 5 jaar in de supermarkt liggen

Hoogleraar Mark Post werd in 2013 wereldberoemd met de presentatie van de eerste hamburger uit kweekvlees. Ofwel vlees dat in het laboratorium uit diercellen wordt gemaakt. Sinds 2016 werkt het bedrijf Mosa Meat, dat door Post werd opgericht, aan commerciële toepassingen voor kweekvlees. Tegenover De Telegraaf zegt de woordvoerster van het bedrijf dat er binnen vijf jaar kweekvlees in de supermarkt moet kunnen liggen, tegen een concurrerende prijs.

9. PvdA probeert alsnog CO2-heffing voor industrie te krijgen

Het rommelt in de coalitie, nadat fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zich afgelopen weekend verzette tegen uitvoering van het klimaatakkoord. Coalitiepartner D66 is daar niet blij mee.

Intussen mikt de PvdA nog op aanpassingen van het klimaatakkoord. Dat stelt de industrie vooralsnog vrij van een C02-heffing. PvdA-leider Asscher wil echter dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) doorrekent wat het effect is van een CO2-heffing met een starttarief van 45 euro per ton, zo meldt de NOS.

10. Gordon en Wendy van Dijk naar SBS. Gaat dat werken?

John de Mol zal weinig hebben aan sterren als Wendy van Dijk en Gordon om zijn kwakkelende Talpa-zender SBS 6 vlot te trekken. De twee presentatoren zijn ‘sleets’, zegt Angela de Jong, tv-recensent van het AD, tegen de NOS.

In gevestigde formats als The Voice haalt Van Dijk hoge kijkcijfers, maar nieuwe haar nieuwe programma’s flopten. Gordon haalde met de nieuwe talentenjacht DanceSing 700.000 kijkers. “Geen flop maar je werd niet van je stoel geblazen”, aldus mediadeskundige Ron Vergouwen tegen de NOS.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van maandag.

 

Bekijk de best gelezen verhalen op Business Insider van gisteren:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!