Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Taxateurs staan onder druk om de waarde van huizen te hoog in te schatten

Verkopers, makelaars, hypotheekadviseurs en banken: al deze partijen hebben er baat bij dat taxateurs de waarde van een koopwoning zo hoog mogelijk inschatten. Dat levert immers hogere verkoopprijzen en commissies voor bemiddelaars op.

Dat zeggen brancheverenigingen VBO Makelaar en NVM in dagblad Trouw, dat een rondgang deed.

Taxateurs lijken te bezwijken onder die druk. Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) wees de afgelopen twee jaar zo’n 20 tot 25 procent meer taxatierapporten af, daarin kreeg de woning een te hoge waarde toegedicht.

2. Koopkrachtcijfers Prinsjesdag gelekt: we gaan er gemiddeld 1,5 procent op vooruit

Net zoals de gouden koets en de hoedjes bij Prinsjesdag horen, is het lekken van documenten in de weken voor de derde dinsdag van september inmiddels ook een Nederlandse traditie geworden. Dit keer heeft de NOS de Macro-Economische Verkenningen (MEV) kunnen bekijken en gezien dat we er volgend jaar gemiddeld 1,5 procent in koopkracht op vooruit gaan.

Lees ook op Business Insider

Mensen met de laagste inkomens gaan er volgens het AD het minst op vooruit. Het kabinet haalt ook opnieuw meer geld binnen dan dat het uitgeeft. Het begrotingsoverschot komt uit op 1 procent.

3. Tesla, Heineken, KLM en Rijksoverheid populairste werkgevers bij hoogopgeleide Nederlanders

Nederlandse studenten en professionals in de IT en techniek werken het liefst bij Tesla. Bij commercieel ingestelde mensen is Heineken het populairst, blijkt uit gegevens van advies- en onderzoeksbureau Universum.

Alfa’s werken het liefst bij de Rijksoverheid. Ook KLM is populair. Vooral bij commerciële types en alfa’s.

Tesla Heineken KLM

Tabel: Business Insider Nederland. Bron: Universum

4. Politieke orkanen: Trump beschuldigt Democraten, wetenschappers wijzen op klimaatimpact

Het klassieke orkaanseizoen in de Verenigde Staten zorgt meteen ook voor een politieke storm. Zo wijzen klimaatwetenschappers erop dat de kracht van orkaan Florence, die momenteel op de zuidkust van de VS afraast, door het relatief warme water en de hoge vochtigheidsgraad extra sterk is. Simulaties wijzen erop dat de orkaankracht bij lagere temperaturen significant minder sterk zou zijn.

Intussen maakt president Donald Trump zich druk over orkaan Maria, die afgelopen jaar een ravage aanrichtte in Puerto Rico. Trump tweette donderdag dat de meest recente officiële cijfers van het bestuur in Puerto Rico (2.975 doden) te hoog zouden zijn. De president ziet een complot waarbij Democraten proberen om Trumps imago schade toe te brengen.

5. Rutte krijgt toch steun voor dividendbelasting…van fiscalisten en enkele economen

Is er dan niemand die gelooft de de zinnigheid van de afschaffing van de dividendbelasting, behalve premier Mark Rutte, Unilever en Shell? Jawel, in het weekblad Fiscaal Recht geven enkele fiscalisten en economen Rutte een steuntje in de rug, zo meldt Het Financieele Dagblad.

Economen Roel Beetsma en John Lorié komen met het argument dat de dividendbelasting zorgt voor een ongelijke behandeling tussen aandeelhouders (omdat er fiscale verschillen ontstaan tussen binnenlandse en buitenlandse beleggers). Fiscalist Jaap Bellingwout stelt daarnaast dat heel wat buitenlandse beleggers de Nederlandse dividendbelasting helemaal niet kunnen verrekenen, wat ook voor een ongelijk speelveld zorgt.

6. Kunsthistoricus Jan Six ontdekt wéér een Rembrandt, na 4 jaar

Het ontdekken van een nieuwe Rembrandt duurt soms best lang. Dat komt vooral omdat er bij het vermoeden van een verborgen meesterwerk nogal wat onderzoek gedaan moet worden. Pas als een reeks experts overtuigd is dat een werk een echte Rembrandt is, krijgt een schilderij die status.

Kunsthandelaar Jan Six zegt vrijdag tegen de Volkskrant dat hij na vier jaar onderzoek bekend durft te maken dat een werk dat hij in 2014 bij een veilinghuis in Keulen tegenkwam, een echte Rembrandt is. Opvallend, want afgelopen voorjaar kwam Six ook in het nieuws, toen bleek dat hij in 2016 een onbekende Rembrandt had gespot bij veilinghuis Christie’s.

7. Voor 5 tot 10 miljoen euro kun je naast Beatrix wonen

Het landgoed naast Kasteel Drakensteyn, waar prinses Beatrix vertoeft, staat te koop. Op het perceel van 12 hectare staat een monumentaal hoofdhuis, dienstwoning, koetshuis en een wintertuin. Ook is er een inpandig zwembad.

Volgens makelaar Leslie de Ruiter ligt de vraagprijs tussen de 5 en 10 miljoen euro. “Het verkoopproces houden we vanaf nu discreet, mede gezien de royale omgeving”, zegt hij tegen De Telegraaf.

8. Volkswagen stopt met de Kever

In juli 2019 rolt de laatste Volkswagen Beetle, in Nederland bekend als de Kever, van de band in Mexico. De Duitse automaker stopt met de productie van de legendarische auto. Volgens het bedrijf is er steeds minder vraag naar de Kever, ook omdat klanten liever een SUV kopen. Ook wil Volkswagen de productielijnen versimpelen en verkleinen.

9. Het Chinese Snow is verreweg het best verkochte biermerk ter wereld

Hoewel overbekende merken als ons eigen Heineken, maar ook Budweiser en Corona allemaal in de top 10 staat van best verkochte biermerken, wordt het Chinese Snow wereldwijd met afstand het meest gedronken.

Bier Biermerken Snow Budweiser

Bij de beste tien staan met meer merken uit China, zoals de bij ons eveneens nauwelijks bekende merken Yanjing, Harbin en Tsingtao.

10. De eerste maantoerist meldt zich bij SpaceX

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk, wil een mens rond de maan vliegen. En de eerste persoon heeft zich al aangemeld, maakte het bedrijf donderdag bekend. Diegene wordt maandag via een livestream op YouTube bekendgemaakt.

De eerste vlucht gaat langs de maan en dan weer terug naar de aarde met een raket van het bedrijf. De Big Falcon Rocket, of Falcon 9, gaat de vlucht maken.

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste gebeurtenissen van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

De beste online ondernemer van Nederland is kort maar krachtig over wat zijn bedrijf doet 👆 - @adriaanmol , oprichter van Mollie Payments (je kent het vast wel van je rekeningafschrift) en Messagebird is door vakgenoten verkozen tot beste online ondernemer tijdens de Loey Awards 2018. Volgens juryvoorzitter Pieter Zwart, oprichter van Coolblue, weet Mol onder meer de juiste mensen om zich heen te verzamelen. Essentieel, aangezien Mol ervoor heeft gekozen geen leiding te geven aan zijn bedrijf. Daarover meer op Businessinsider.nl. Check link in bio. - #loey18 #loeyawards #entrepeneur #startup #scaleup #ondernemen #fintech #developer #ondernemer #technologie

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op