Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Theresa May sluit Brexit-deal met EU: maar overleeft ze dat?

Eindelijk zou er een doorbraak zijn in de onderhandelingen over de grens van Noord-Ierland nadat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. Daarmee is één van de belangrijkste hordes voor de Brexit genomen, zo melden Ierse en Britse media.

Woensdag bekijkt het kabinet van de Britse premier Theresa May de voorlopige tekst. De vraag is vooral of haar partijgenoten – velen nadrukkelijke voorstanders van een harde Brexit – het concept kunnen pruimen. Brexit-minister Dominic Raab probeert naar verluidt samen met enkele andere ministers het akkoord te torpederen om een ‘no deal’-Brexit te forceren.

Ook na die horde is May er nog lang niet. Het document moet daarna nog langs alle Europese parlementen, regeringsleiders en ten slotte geaccepteerd worden door het Britse parlement.

2. Er staan meer vacatures open dan ooit

Het Centraal Bureau voor de Statistiek telde in het derde kwartaal van 2018 261.000 vacatures, meer dan ooit. Het vorige record lag op 249.000 het vierde kwartaal van 2007, voor de crisis. Volgens het CBS is het de arbeidsmarkt nu net zo gespannen als toen.

Tegenover elke vacature stonden gemiddeld 1,3 werklozen, afgerond evenveel als in de eerste drie kwartalen van 2008. Het aantal banen is in het derde kwartaal gegroeid met 60.000 naar 10,47 miljoen banen.

3. Nieuw online supermarkt Crisp mikt op 'vers en regionaal'

Vier Nederlandse ondernemers lanceren woensdag een nieuwe online supermarkt. Crisp, 'de eerste app-only verssupermarkt van Nederland', bezorgt verse kwaliteitsproducten van regionale makers en kwekers.

De drie oprichters haalden in tien weken 3 miljoen euro aan startkapitaal op en verwachten voor kerst al zo'n 10.000 klanten te verwelkomen.

4. Italië trekt lange neus naar Brussel: de confrontatie gaat door

Zoals verwacht heeft de Italiaanse regering dinsdagavond in een brief aangegeven vast te houden aan de begroting voor 2019, waarbij het tekort oploopt tot 2,4 procent. De populisten van Lega en de Vijfsterrenbeweging rekenen op een economische groei van 1,5 procent volgend jaar, iets wat door zowel de Europese Commissie als onafhankelijke economen als rijkelijk optimistisch wordt gezien.

De bal ligt nu bij de Europese Commissie: die kan deze maand al beslissen dat Italië een procedure voor een 'excessief tekort' aan de broek krijgt. Daarmee ligt een verdere escalatie op de loer.

5. We kunnen makkelijk tientallen miljoenen besparen op medicijnen

Door minder medicijnen weg te gooien, kunnen we jaarlijks 40 miljoen euro besparen op de zorgkosten. Dat meldt Trouw op basis van onderzoek in 41 apotheken van UMC Utrecht. Ieder jaar gooien Nederlanders voor zo'n 100 miljoen euro aan medicijnen per jaar weg en daarvan is 40 procent te voorkomen. In totaal geven we ieder jaar zo'n 5 miljard euro uit aan medicijnen.

6. Travelbird maakt doorstart, maar met veel minder werknemers

De failliete reisorganisatie TravelBird maakt een doorstart onder de vleugels van de Britse Secret Escapes Group. Volgens de curator is de website van TravelBird hierdoor weer snel in de lucht, maar er gaan waarschijnlijk wel veel banen verloren.

De onderneming met 310 medewerkers ging begin deze maand op de fles, nadat het niet gelukt was om snel extra noodzakelijke financiering te regelen.

7. De olieprijs dondert omlaag en de benzineprijzen gaan mee

Zaten we begin oktober nog op een olieprijs van ruim 85 dollar per vat, woensdag noteerde een vat Brent olie op slechts 65 dollar. Markthandelaren zien diverse tekenen dat het olie-aanbod groter is dan eerder gedacht. Aan de pomp begint de prijsdaling merkbaar te worden. Noteerde de gemiddelde benzineprijs begin oktober nog op 1,69 euro per liter, per 5 november was dat 1,63 euro, blijkt uit gegevens van het CBS.

8. Metselrobot bouwt een huis in drie dagen

Nederland kampt met een groot tekort aan metselaars, waardoor veel bouwprojecten vertraging oplopen. Misschien dat robots uitkomst kunnen bieden. Onder meer in Australië zijn ze daar al ver mee. Zo heeft metselrobot Hadrian X onlangs voor het eerst zelfstandig een huis gebouwd, maakte het bedrijf achter de eenarmige robot woensdag bekend. Hadrian X kan duizend bakstenen per uur leggen en werkt dag en nacht door.

9. PostNL grijpt hard in om levering Sinterklaas-pakketjes te borgen

PostNL heeft onderaannemers die pakketjes bezorgen de stuipen op het lijf gejaagd met juridische dreigementen, zo meldt het FD. De pakketbezorgers wilden rond de Sinterklaasviering stiptheidsacties uitvoeren, omdat ze een hoger uurtarief willen en betaling van overuren. Maar na juridische dreiging met aansprakelijkheid vanuit PostNL hebben de pakketbezorgers ingebonden.

10. Rechter spreekt zich uit over intocht Sinterklaas in Zaanstad

De rechter in Haarlem behandelt het kort geding dat de stichting Majority Perspective aanspande. Zij willen dat de Sinterklaasintocht in Zaandam plaatsvindt zonder geschminkte Zwarte Pieten en andere "racistische stereotyperende kenmerken".

De gedaagde partijen stellen dat er al alleen maar roetveegpieten meedoen, maar dit gaat de stichting niet ver genoeg. De gemeente Zaanstad vreest dat de intocht niet doorgaat als de stichting in het gelijk wordt gesteld.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!