Goedemorgen! Dit is het belangrijkste nieuws van deze woensdag.

1. Nederlandse personenauto’s en vrachtwagens zijn 60 tot 100 miljoen euro per jaar kwijt aan tolheffing op Duitse snelwegen, als het plan van de Duitse regering voor nieuwe tolwegen doorgaat. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Infrastructuur berekend. Vooral de grensstreek zou worden getroffen.

Nederland sluit zich waarschijnlijk aan bij Oostenrijk, dat een zaak heeft aangespannen bij het Europese Hof van Justitie tegen het Duitse tolplan.

2. De bitcoin blijft maar records breken. Dinsdagavond noteerde de cryptomunt volgens coindesk.com op 17.611 dollar. Daarmee is de bitcoin dit jaar meer dan 1.600 procent in waarde gestegen. Woensdagochtend noteerde de bitcoin weer iets lager op 16.778 dollar.

De kleinere cryptomunt Litecoin verdubbelde ook in één dag tijd in waarde, maar de schepper ervan waarschuwt voor zijn eigen munt. Volgens Charlie Lee is het kopen van Litecoin “extreem riskant” en moeten mensen die zich geen grote verliezen kunnen permitteren er niet aan beginnen.

3. Facebook gaat voortaan lokaal belasting betalen, ook in Nederland. Het bedrijf belooft zijn belastingstructuur aan te passen en het geld niet meer naar het Ierse hoofdkantoor te sluizen. Verkochte advertenties gaan vanaf half 2019 de boeken in als inkomsten in het betreffende land.

Voormalig Facebook-bestuurder Chamath Palihapitiya levert intussen felle kritiek op zijn oud-werkgever. Hij vindt dat sociale media de maatschappij verscheuren en voelt zich heel schuldig dat hij eraan heeft meegewerkt om mensen verslaafd te maken aan likes en reacties.

4. Het kabinet-Rutte III heeft moeite om een overtuigende reden te presenteren voor het afschaffen van de dividendbelasting, zo bleek maandag uit discussie in de Eerste Kamer. Deze lastenverlichting voor het bedrijfsleven kost 1,4 miljard euro en zou goed zijn voor het internationale vestigingsklimaat, mede met het oog op de Brexit.

Zelfs CDA-minister van Financiën Wopke Hoekstra lijkt niet heel enthousiast, zo meldt het FD. Tijdens het debat van dinsdagavond zei Hoekstra: "De formerende partijen hebben gemeende dat het verstandig was om deze kant op te bewegen."

5. Sociaal-Democraten in het Europees Parlement proberen intussen druk te zetten op Nederland om zijn belastingbeleid aan te passen. Woensdag wordt gestemd over een voorstel, op initiatief van PvdA'er Paul Tang, om Nederland te bestempelen als 'belastingparadijs' - samen met Luxemburg, Ierland en Malta, zo meldt Trouw.

6. Aan de vooravond van een nieuwe Europese top van regeringsleiders ligt president Donald Tusk van de Europese Raad om ramkoers met de Europese Commissie van Jean-Claude Juncker. Tusk vindt dat de bureaucraten in Brussel op een verkeerde lijn zitten wat betreft de aanpak van migratie met quotaverplichtingen voor landen.

In de optiek van Tusk kunnen alleen lidstaten zelf de immigratiecrisis effectief aanpakken en verplichte quota zaaien verdeeldheid en werken 'ineffectief."

7. De hackers die vorig jaar accountgegevens van Uber hebben gestolen hebben daarbij info van 174.000 Nederlandse passagiers en chauffeurs buitgemaakt. Dat maakte de taxidienst dinsdag zelf bekend.

Volgens Uber is er na eigen onderzoek gebleken dat er geen ritlocatiegeschiedenissen, creditcardnummers, bankrekeningnummers of geboortedata zijn gedownload. Uber betaalde de criminelen 100.000 dollar om de diefstal stil te houden en de gestolen data te wissen. Het is niet bekend of zij dat ook hebben gedaan.

8. Democraat verslaat pedofiel. Zo is de Senaatsrace in 'Republikeins' Alabama kort samen te vatten. Democraat Doug Jones versloeg de omstreden Roy Moore, die de afgelopen maanden door minstens vijf vrouwen van seksueel misbruik is beticht. De vrouwen waren destijds jonge meisjes. Moore bleef het goed doen in de peilingen en kreeg de steun van president Trump, maar hij trok uiteindelijk toch aan het kortste eind.

De Republikeinen hebben nu de kleinst mogelijke meerderheid in de Senaat: 51 tegen 49. In november 2018 zijn er verkiezingen voor nog eens 33 Senaatszetels. Als de Democraten dan de meerderheid behalen, wordt het voor de regering-Trump een stuk lastiger om beleid erdoor te drukken.

9. In de nieuwe Star Wars-film 'The Last Jedi' zet acteur Mark Hamill zijn iconische karakter Luke Skywalker neer als een doorleefde oude samurai-strijder en onze collega's bij Business Insider in de VS zijn onder de indruk: zonder al te veel te spoileren is het oordeel dat The Last Jedi een "emotioneel krachtige" Star Wars-film is die breekt met de standaardwetten van vervolgfilms.

10. Volkskrant-verslaggever Margriet Oostveen reed een stukje mee met buschauffeur Fred Teeven, de ex-staatssecretaris van Justitie voor de VVD). Teeven blijkt af en toe nog even goed te moeten opletten bij moeilijke stukje op zijn traject "Heb je een gaatje in je hoofd of zo", is zijn commentaar als iemand pal voor de bus oversteekt.

Maar zijn bijbaan als buschauffeur is voor de ex-politicus Teeven zeker ook een moreel statement: "Je moet de gewone man niet zoeken als politicus, je moet hem zíjn. Want die gewone man kijkt naar jou. En die ziet verbaal en non-verbaal meteen wat er niet klopt."

 

Nieuwsdag gemist? Lees hier de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen dinsdag:

Dit zijn de 20 beste werkgevers van Nederland

De schepper van de Litecoin waarschuwt voor zijn eigen munt

Bitcoin is het nieuwe goud en kan nog 20 keer meer waard worden, denken de broertjes Winklevoss