De gemiddelde loopbaan van een profvoetballer duurt 10,5 jaar. Eenmaal aan het werk, begint 18 procent als ondernemer.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot (pdf). Van de gestopte voetballers gaat 58 procent in loondienst.

Bijna twee derde noemt de overstap succesvol, 16 procent juist niet. 38 procent van de voormalige profvoetballers vindt emplooi in de sportwereld, vooral als trainer/coach.

Vaker en langer werkloos

Profvoetballers zijn na hun carrière vaker en langer werkloos dan andere werknemers. 12 procent van de oud-voetballers vindt geen baan. De gemiddelde Nederlandse werkloosheid ligt op 8,2 procent.

Ruim een kwart van de voormalige profs heeft meer dan 1 jaar nodig om een baan te vinden. De sociale partners in de bedrijfstak betaald voetbal, werkgeversvereniging FBO en spelersvakbonden VVCS en ProProf, willen gezamenlijk profvoetballers voorbereiden op een maatschappelijke loopbaan.

Salaris van voetballers

Het onderzoek naar de tweede carrière had nogal wat voeten in de aarde. Hoewel ruim 2500 vragenlijsten naar contractspelers en oud-voetballers werden verstuurd, nam minder dan 10 procent de moeite mee te werken.

Blijkens het onderzoek verdienen 206 spelers in het betaald voetbal meer dan 100.000 euro en 82 meer dan 250.000 euro per jaar, van wie één in de Jupiler League. 45 procent van de profvoetballers in de eredivisie verdient maximaal 50.000 euro per jaar (exclusief premies).