• Bedrijven die veel energie verbruiken, zoals de glastuinbouw en chemiesector, verwachten dit jaar in 1 op de 4 gevallen verlies te draaien door de hoge energiekosten.
  • Uit een peiling van werkgeversclubs VNO-NCW en MKB Nederland blijkt dat dit aantal in 2023 toeneemt tot 1 op 3.
  • Uit de rondvraag komt naar voren dat een derde van de energie-intensieve bedrijven inmiddels drie tot acht keer zoveel betaalt voor elektriciteit ten opzichte van vorig jaar.
  • Lees ook: Europa wil consument compenseren voor hoge gasprijs door afromen overwinsten van energiebedrijven

Een kwart van de ondernemers in de energie-intensieve sector verwacht dit jaar al serieus verlies te draaien als gevolg van de extreem gestegen energieprijzen, stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op basis van een zogenoemde ‘flitspeiling‘. Volgend jaar loopt dat aantal verder op, zo is de verwachting.

Het gaat dan om bedrijven die veel stroom nodig hebben voor hun bedrijfsvoering, zoals drukkers en wasserijen, metaal- en glastuinbouwbedrijven, (industriële) bakkers, steenbakkers, chemische bedrijven en fabrikanten van producten zoals kunststof en papier, schadeherstelbedrijven en slagers. De werkgeversorganisaties deden een rondvraag onder 722 van hen.

Uit deze rondvraag blijkt dat een derde van deze ondernemers inmiddels drie tot acht keer zoveel betaalt voor elektriciteit ten opzichte van vorig jaar. Veruit de meeste bedrijven kunnen de gestegen kosten niet of nauwelijks doorberekenen, omdat ze zich niet uit de markt willen prijzen. Zo zijn ze bijvoorbeeld gebonden aan langlopende contracten of krijgen ze hun prijzen opgelegd door hun opdrachtgever.

In 2023 verwacht 1 op 3 energie-intensieve bedrijven verlies te lijden

Van de ondervraagde ondernemers verwacht een derde volgend jaar (zwaar) in de rode cijfers te duiken, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland op basis van de rondvraag.

In totaal heeft 65 procent van de ondervraagde ondernemers een variabel of aflopend contract en wordt nu, of binnenkort, geconfronteerd met fors hogere energieprijzen. Slechts 10 procent heeft nog een langer doorlopend contract en blijft vooralsnog buiten schot.

Veel Europese landen maken gebruik van verruimde staatssteunregels die momenteel binnen de Europese Unie gelden wegens de energiecrisis. "VNO-NCW en MKB-Nederland zijn in gesprek met de overheid hoe ook hier bedrijven het beste kunnen worden geholpen, zodat we een verstoring van het speelveld voorkomen en om deze tijdelijke fase van extreem hoge energieprijzen te overbruggen", stellen de organisaties in een verklaring.

LEES OOK: We checkten bij 8 energiebedrijven hoe het zit met kortingen op stroom en gas voor bestaande klanten: ‘Waar heb je het over? We zitten in een energiecrisis!’