De twaalf jaar durende missie van de ruimtesonde Rosetta is vrijdag voltooid. De satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is op komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko neergekomen wat het einde van het ruimtevaartuig betekent.

De Rosetta kostte ongeveer 1 miljard euro.

Rosetta werd in 2004 gelanceerd en schreef tien jaar later geschiedenis toen vanaf de satelliet een onbemande verkenner, de Philae, op ruim een half miljard kilometer van de aarde op de komeet landde. Het was de eerste keer dat een dergelijke gecontroleerde landing op een komeet werd uitgevoerd.

De lander weegt circa 100 kilo, heeft een diameter van 1 meter en is slechts 80 centimeter hoog. De instrumenten aan boord bevatten onder meer een boor die monsters van de bodem moest nemen.

De operatie verliep niet vlekkeloos: Philae kwam terecht in een spelonk waar zonlicht de lander moeilijk kon bereiken. Hierdoor raakte de batterij al snel na de landing uitgeput. Die kon zich later wel weer opladen, maar de landingsrobot werd pas dit jaar weer gelokaliseerd.

In de tussentijd zond de Philae wel onderzoeksresultaten naar de Rosetta, die ze op haar beurt doorstuurde naar aarde. Op de komeet werden zuurstofmoleculen, waterdamp, koolmonoxide en stikstof-, zwavel- en koolstofverbindingen gevonden. Vooral de vondst van zuurstof was verrassend.

De satelliet wordt bewust uitgeschakeld vanwege de haperende communicatie van Philae. Na de crash blijven de Rosetta en de Philae tot in de eeuwigheid op de komeet rond de zon draaien.

KIJK OOK: Hoe de ESA landde op een komeet die met 56.000 km/u door de ruimte raast