Bestanddeeldienst WeTransfer biedt een cadeautje van 10.000 dollar aan alle 173 ontslagen SoundCloud-medewerkers als zij voor WeTransfer aan de slag gaan in plaats van bij een ander techbedrijf.

WeTransfer-baas Damian Bradfield schrijft woensdag in een post op Medium wat de logica is achter dat besluit.

Bradfield had het idee in eerste instantie geopperd aan Handelsblatt-journalist Alexander Demling tijdens de Tech Open Air-conferentie in Berlijn, eerder deze maand.

“Wat als al die mensen tien duizend dollar zouden krijgen om geen baan aan te nemen? Om te vertrekken en iets te starten. Om te vertrekken en aan de nieuwe toekomst van muziek te werken, wat dat mag zijn.

“SoundCloud is altijd een uitdager geweest. Kijk naar wat ze hebben bereikt. Ze hebben deze 173 mensen die zich specialiseren in muziek, technologie en innovatie aangetrokken, opgeleid en getraind. Het is bijna heiligschennend om ze gewoon maar normale banen te laten hebben. We hebben dringend innovatie nodig. We hebben dit soort uitdagers nodig.”

Op dat punt was het weinig meer dan een idee. Maar Bradfield opperde het idee nog eens, twee dagen later tijdens een vergadering in Los Angeles.

"We hielden een paar vergaderingen, deden een paar belletjes en besloten dat we een paar projecten in de koelkast zetten. In plaats daarvan gingen we voor dit idee.'

"We besloten alle 173 ontslagen SoundCloud-medewerkers te e-mailen en ze 10.000 te bieden. Niet als investering of lening, maar als gift."

SoundCloud ontsloeg in juli 40 procent van zijn medewerkers om zo onafhankelijk te kunnen blijven en winst te kunnen maken.

Kort daarna ging er een Google Spreadsheet rond waarin alle namen en contactgegevens stonden van iedereen die werd ontslagen. Andere bedrijven gebruikten die spreadsheet om talent aan te trekken.

Het Nederlandse bedrijf WeTransfer werd in 2009 opgericht en zegt de "eenvoudigste manier te zijn om bestanden rond te sturen". Het bedrijf zegt verder dat het gebruikers in 195 landen heeft elke maand 1 miljard bestanden verstuurt.