Philips verplaatst mogelijk zijn productie uit het Verenigd Koninkrijk als het tot een zogeheten harde brexit komt.

Topman Frans van Houten van het medische technologiebedrijf heeft dat gezegd.

Van Houten noemt zo’n harde brexit, waarbij de Europese Unie en de Britten geen goede afspraken weten te maken over toegang tot elkaars markten een “serieuze bedreiging voor het concurrentievermogen van onze Britse vestigingen”.

Philips heeft zo’n 1.500 werknemers in het Verenigd Koninkrijk.

Philips is niet het eerste bedrijf dat oproept tot duidelijkheid over de aanstaande brexit en waarschuwt voor de gevolgen van een vechtscheiding. Jaguar Land Rover, Airbus en BMW gingen Philips al voor.

Voor Philips is de harde brexit een van de mogelijkheden waar rekening mee wordt gehouden. "We moeten plannen maken voor het slechtste scenario."

Philips heeft onder meer een fabriek waar babyverzorgingsproducten worden gemaakt in Engeland. Als het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van een douane-unie met de Europese Unie, dan gaan de exportkosten van die producten flink omhoog. Sinds de Britten in een referendum voor een brexit kozen, heeft Philips bovendien al te kampen met het beweeglijke Britse pond.

Zelfs als Philips geen producten meer fabriceert in Groot-Brittannië, dan nog blijft het bedrijf actief op de Britse markt. Volgens Van Houten blijft Philips "toegewijd aan onze huidige en potentiële klanten" in het land.

Brits kabinet akkoord over zachtere brexit

Ondertussen heeft premier Theresa May vrijdagavond overeenstemming bereikt met de ministers in haar kabinet over de Britse onderhandelingsvoorwaarden voor een zachtere brexit. De regering is het eens geworden over het Britse standpunt in de onderhandelingen met de EU over handels- en douanezaken.

Daarmee komt een eind aan maandenlang gesteggel binnen de Britse Conservatieve Partij die de voortgang van het brexitproces nagenoeg tot stilstand had gebracht. Dit vaak tot ergernis van de EU-onderhandelaars.

"Ons voorstel zal een vrijhandelszone tussen de EU en Groot Brittannië creëren, dat regels bevat voor handel in landbouw- en industriële producten", zo is te lezen in de verklaring van May. In het Britse voorstel verdwijnt het vrij verkeer van personen, waardoor de douanepoorten zullen terugkeren aan de Britse grenzen.

May had in de krant The Times nog een waarschuwing voor haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, met wie ze regelmatig van mening verschilt over de brexitstrategie: "Als hij probeert het Britse standpunt te ondermijnen wordt hij ontslagen."

Michel Barnier, brexitonderhandelaar namens de EU, hield zich in een eerste reactie op de vlakte: "We moeten maar zien of het voorstel aanknopingspunten biedt om tot een akkoord te komen", schreef hij op Twitter.